Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ευπαλίνειο Όρυγμα | Η εκδήλωση ανακήρυξης σε διεθνές ιστορικό τοπόσημο μηχανικής από την ASCE


φωτογραφίες: Νίκος Τσούλος

Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες,  ξενάγηση και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας ολοκληρώθηκε η άκρως πετυχημένη παρουσίαση της ανακήρυξης του Ευπαλίνειου Ορύγματος σε διεθνές ιστορικό τοπόσημο μηχανικής από την ASCE (American Society of Civil Enginners). Η κήρυξη έναρξης της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΤΕΕ Σάμου και η ASCE πραγματοποιήθηκε από την Κα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου ενώ συγκινητική ήταν η ομιλία του Herman Kienast, Αρχιτέκτονα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και φυσικά πραγματικός φίλος της Σάμου. Ο Herman Kienast έκανε άλλωστε τη πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη για το Όρυγμα προσφέροντας σημαντικότατη γνώση στην ερμήνευση του μνημείου. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε το σύνολο των τοπικών αρχόντων του νησιού καθώς το γεγονός της ανακήρυξης από την ASCE θεωρείται τεράστιας σημασίας. Πολύ ενδιαφέρουσες και οι ομιλίες επίσης από  τους κυρίους  Mark Kozak  (Holland), Owner & Editor “Lessons from History”,  και  Δημοσθένη Σβολόπουλο, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Άψογος και ο συντονισμός της εκδήλωσης από τον Κο Κων/νος Μέμος, past International Director, ASCE.

Να σημειώσουμε ότι το νέο έργο  είχε φορέα υλοποίησης τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και εκτελέστηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού από την εταιρεία «EDRATEC Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» με βάση εγκεκριμένη μελέτη και με διευθυντή έργου τον πολιτικό μηχανικό Αθανάσιο Ταμπακόπουλο.

''Η επίβλεψη έγινε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) με Διευθυντή τον Δ. Σβολόπουλο, Προϊστάμενο τμήματος έργων τον Π. Χατζημήτρο και επιβλέποντες τους: Β. Σούλη, Θ. Κάλφα, Γ. Σώρα. Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου παρείχαν οι Κ. Ζάμπας και Γ. Ντουνιάς με βασικούς συνεργάτες τον πολιτικό μηχανικό Κ. Παπαντωνόπουλο και τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο Β. Κωνσταντινίδη υπό την επίβλεψη των Β. Σούλη και Σ. Σπυροπούλου. Την αρχαιολογική εποπτεία των επεμβάσεων είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας και ο Προϊστάμενος Π. Χατζηδάκης. Απ’ την πλευρά της, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) υλοποίησε με αυτεπιστασία το υποέργο της συντήρησης των λίθινων επιφανειών και επιγραφών του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, με υπεύθυνες τη Δ. Παπαϊωάννου και την Αικατερίνη Ευθυμίου .
Το Ευπαλίνειο γίνεται έτσι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας. Και μαζί με το Ηραίον που εντάσσεται επίσης στον κατάλογο της UNESCO και είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, δίνει δυναμική σε ένα λαμπρό σύνολο μνημείων, όπου περιλαμβάνονται και η Αρχαία Ακρόπολη (στην κορυφή του βουνού), επίσης τα Αρχαία Λατομεία (δίπλα σχεδόν στο μονοπάτι βόρειου-νότιου στομίου), και τα κατάλοιπα της αρχαίας Σάμου (Πυθαγόρειο).'' (πηγή: http://www.archaiologia.gr)
























"No monument similar to the Eupalinos aqueduct exists in the science of archaeology"
(Kienast, 1995, German Archaeological Institute)








Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου