Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Το διακεκριμένο βραβείο “EUROPEAN DIPLOMA” έλαβε ο Δήμος Σάμου


Το διακεκριμένο βραβείο  “EUROPEAN DIPLOMA” έλαβε χθες, 29 Ιουνίου σε μια ειδική τελετή στο Στρασβούργο ο Δήμος Σάμου, που ανακηρύχτηκε ως ένας από τους 7  ευρωπαϊκούς δήμους που ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τις Δράσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο θεσμός του «Ευρωπαϊκού Διπλώματος» προωθεί, αναγνωρίζει και επιβραβεύει Δήμους η πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και τις τοπικές και διεθνείς συνεργασίες με άλλες περιοχές, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα δόθηκε εφέτος, εκτός από τη Σάμο, σε δύο δήμους της Γερμανίας, δύο της Πολωνίας και από έναν της Σερβίας, και της Ιταλίας.

«Είναι μια μεγάλη τιμή για το νησί μας, που καταφέρνει να διακριθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πολύ σημαντική διαγνωστική διαδικασία και με ‘’ανταγωνιστές’’ μεγάλους δήμους από άλλα κράτη- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μόνη επιλογή στην σημερινή κατάσταση  είναι η εξωστρέφεια και η δυναμική προσπάθεια της Σάμου να αποδείξει ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει», δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Το δήμο Σάμου εκπροσώπησαν στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αμυρσώνης και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράκης.

O Γιάννης Μανδουραράκης απηύθυνε τον χαιρετισμό από το Δήμο Σάμου :
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
Πατρίδα του πατέρα των Μαθηματικών Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλοσόφου Επίκουρου κι ακόμη της προστάτιδας του γάμου θεάς Ήρας καθώς και τόπος που φιλοξένησε τον σπουδαίο ιστορικό Ηρόδοτο και τον μέγιστο μυθοποιό Αίσωπο, η Σάμος υπήρξε ανέκαθεν ένα σπουδαίο κέντρο πνευματικής ανάπτυξης και συγχρόνως, χωνευτήρι πολιτισμών και γέφυρα ανταλλαγής ιδεών.
Και, φυσικά, μια και το ανατολικό της άκρο αποτελεί το εγγύτερο σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπήρξε από την αρχαιότητα ήδη κι ένα νησί με ξεχωριστή οικονομική, γεωπολιτική και πολιτιστική σημασία.


Στο πλαίσιο αυτής της βαριάς και σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η Σάμος εργάζεται συστηματικά μέσω του Δήμου αλλά και των οργανώσεων πολιτών και ενός πολύ ισχυρού εθελοντικού κινήματος για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, της εξωστρέφειας, του διαλόγου και του σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες.
Η στάση, άλλωστε, που επέδειξε η τοπική κοινωνία στην προσφυγική κρίση που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει το νησί, ως χώρου πρώτης υποδοχής πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της αλληλεγγύης και του σεβασμού των κατοίκων στη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Αυτό διακήρυξε η Σάμος και με την υποψηφιότητά της για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, με κεντρικό εμβληματικό σύνθημά της το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού, που παραλλάσσοντας το γνωστό μαθηματικό θεώρημα διακήρυξε ότι: Άνθρωπος2 + Δημιουργικότητα2= Πολιτισμός2.
Εκατοντάδες εθελοντές εργάστηκαν για την προετοιμασία του φακέλου και την κατάθεση προτάσεων. 

Η τράπεζα ιδεών που προέκυψε από αυτή την προσπάθεια αποτελεί για τον Δήμο Σάμου μια εργαλειοθήκη που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του και χρησιμοποιείται σε πρακτική βάση στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που επιδιώκει, καλλιεργεί και αναπτύσσει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, με ραχοκοκαλιά της προσπάθειας αυτής την επένδυση στο πλέον υποσχόμενο και δραστήριο κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τους νέους μας.


Η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, η πρόληψη της σωματικής και κοινωνικής υγείας, η προώθηση του διαλόγου, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η συνεργασία πάνω σε τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτισμού, τεχνογνωσίας, τουρισμού και παιδείας αποτελούν προτεραιότητα του Δήμου Σάμου.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η ένταξη του Δήμου σε μια σειρά ενώσεων και δικτύων, εθνικών και ευρωπαϊκών.
Από την άλλη η συνεχής ενεργοποίηση του πληθυσμού και η ευρύτατη συμμετοχή του σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης όπως το Lets Do It, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σε πολλά άλλα fora στόχο έχουν να προωθήσουν και να εμπεδώσουν τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Αν θέλουμε να έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε καλά o ένας τον άλλο, να σταθούμε και να επενδύ­σουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Και είναι βασική πεποίθησή μας, την οποία ολόκαρδα ασπάζονται εμπράκτως και οι πολίτες της Σάμου, ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε, είναι ο πολιτισμός.
Γι’ αυτό και προσβλέπουμε στην δημιουργία μιας κίνησης ανάμεσα στους Δήμους και τους πολίτες τους που με συνεχή διάλογο θα εμβαθύνει την επίγνωση των Ευρωπαίων πολιτών για το κοινό μέλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε και την πρότασή μας για τον τίτλο του European Diploma  και η απονομή του στο Δήμο μας αποτελεί για εμάς μια ηθική δικαίωση για την καθημερινή μάχη των κατοίκων της Σάμου, από τα σύνορα της Ευρώπης.

Εκ του Δήμου Σάμου




                                                                                                                 


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου