Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ανακήρυξη του ποιητή Γιώργου Βέη ως επίτιμου δημότη Σάμου


Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ανακήρυξη του σαμιακής καταγωγής βραβευμένου ποιητή και διακεκριμένου διπλωμάτη Γιώργου Κ. Βέη ως επίτιμου δημότη Σάμου.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00 
στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου.
Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα μιλήσουν στελέχη του λογοτεχνικού περιοδικού Απόπλους και εκπρόσωπος του δήμου Σάμου.
Η Κλάρα Βέη θα τραγουδήσει δυο μελοποιημένα ποιήματα από τις συλλογές του Γιώργου Βέη Μετάξι στον κήπο και Ν, όπως Νοσταλγία.

Ο Δήμαρχος Σάμου
Μιχάλης Αγγελόπουλος

Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά.
Το πρώτο του βιβλίο, «Φόρμες και άλλα ποιήματα», εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το «Μετάξι στον κήπο» (Ύψιλον, 2010). Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρετεί στον Διπλωματικό Κλάδο του υπουργείου Εξωτερικών.
Διετέλεσε πρόξενος στη Νέα Υόρκη, γενικός πρόξενος στο Ντόρτμουντ, τη Μελβούρνη, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και τη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, το Σάο Τομέ Πρινσίπε, την Γκαμπόν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Γουινέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι και το Ανατολικό Τιμόρ.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Ο Γιώργος Βέης τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μαρτυρίας 2009 (βιβλίο «Ασία, Ασία») και Χρονικού-Μαρτυρίας 2010, («Από το Τόκιο στο Χαρτούμ»). Επίσης, με το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007 για την ποιητική συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων».
To 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη .της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου