Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η παράσταση Σαμιώτικου Γάμου από το Μαυρογένειο ΕΠΑ.Λ Σάμου


Με πολύ μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε από τη μαθητική ομάδα της Α’ τάξης του «Μαυρογένειου» ΕΠΑ.Λ Σάμου η μουσικοχορευτική – θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Προξενιό», την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου.

Η παράσταση ήταν διασκευή από τα λαογραφικά της Σάμου του Νικόλαου Δημητρίου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ειρήνης Χαριλάου, στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Ερευνητική Εργασία’ με θέμα «Αναπαράσταση Σαμιώτικου Γάμου».


         Οι θεατές παρακολούθησαν τα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό Σαμιώτικο γάμο, όπως το προξενιό, το προικοσύμφωνο, τα τεμπλιάσματα, το στόλισμα της νύφης, τη στέψη, τα σχόλια του γάμου και το γλέντι.
     Επίσης οι μαθητές χόρεψαν δύο σαμιώτικους χορούς, το Μαραθοκαμπίτικο συρτό και τον νυφιάτικο.
         Η παράσταση υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου δια της υπευθύνου Σοφίας Λασκαρίδου. Επίσης σημαντική ήταν η στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του «Μαυρογένειου» ΕΠΑ.Λ Σάμου ο οποίος επιμελήθηκε το κέρασμα μετά την παράσταση.


       Το σχολείο ευχαριστεί θερμά το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρλοβασίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς», τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Μυτιληνιών Σάμου καθώς και τον ΠΕΨΑΣ «Ρίβα» για την παραχώρηση των παραδοσιακών ενδυμασιών στους μαθητές.
       Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τη συντονίστρια εκπαιδευτικό για το άψογο αποτέλεσμα της παράστασης που ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Το «Μαυρογένειο» Επαγγελματικό Λύκειο Σάμου συνεχίζει τις δράσεις που επιβεβαιώνουν πως στόχος είναι το «Ανοιχτό Σχολείο στην Κοινωνία».

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου