Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το έθιμο του Καδή των Σπαθαραίων έρχεται και φέτος στις 13 Μαρτίου 2016



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαθαραίων καλεί τον σαμιακό λαό στην αποκριάτικη εκδήλωση του «Καδή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 13.30, στον εξωτερικό χώρο του δημοτικού σχολείου Σπαθαραίων.

Ο Καδής και φέτος θα μας «κουβαληθεί» στους Σπαθαραίους για να εισπράξει τζερεμέ για τον Σουλτάνο, να λύσει τις διαφορές, αλλά και για να τιμωρήσει. 
Ετοιμαστείτε και φέτος για πολύ γέλιο...

Επίσης θα υπάρχει άφθονο κρασί, σουβλάκια και άλλες λιχουδιές!

Και όπως ίσως γνωρίζετε, τα ευτράπελα δεν περιορίζονται μόνο στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού όπου γίνεται η παράσταση, αλλά και πριν κα μετά σε όλο το χωριό και την πλατεία! 




Μην το χάσετε!! 13 Μαρτίου σας περιμένουμε όλους στους Σπαθαραίους!

Το έθιμο του Καδή
Καδής ήταν ο Οθωμανός δικαστής που μια φορά το χρόνο, επί ηγεμονίας ερχόταν στη Σάμο να δικάσει, να λύσει διαφορές και κυρίως να εισπράξει πρόστιμα για το Σουλτάνο (πρόστιμο=τζερεμές).

Το γεγονός αυτό έμεινε στη συλλογική μνήμη και στα νεότερα χρόνια κάποιοι γέροντες στους Σπαθαραίους το αναβίωσαν, αφενός για να κάνουν το κέφι τους την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, αφετέρου για να μαζέψουν χρήματα. Το 1981 συστάθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Σπαθαραίων και από το 1983 ξεκίνησε την αναβίωση του εθίμου...

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου