Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Εξουσιοδότηση για παράβαση νόμων δεν έχει δώσει σε κανέναν ο Σαμιακός Λαός - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚΙΣ της 22-12-2015

Εξουσιοδότηση για παράβαση νόμων δεν έχει δώσει σε κανέναν ο Σαμιακός Λαός.  

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ) κατέθεσε ερώτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, που αφορούσε τη συνειδητή παράβαση τριών διατάξεων της νομοθεσίας. 

Πρώτη παράβαση: Η άρνηση απάντησης σε αίτημα της παράταξής μας, που αφορούσε στην επίδοση στοιχείων σχετικά με τα έξοδα μετακίνησης του κ. Δημάρχου και τις συνολικές ημέρες απουσίας του, για διάστημα ενός ημερολογιακού έτους.

Δεύτερη παράβαση: Η μη κατάθεση για έγκριση στο ΔΣ των προγραμματισμένων μετακινήσεων του κ. Δημάρχου, πριν από κάθε αναχώρησή του.

Τρίτη παράβαση: Η υπέρβαση των προβλεπομένων ημερών απουσίας του κ. Δημάρχου, χωρίς την άδεια του ΔΣ.

Προς ενημέρωση των Δημοτών

- Ο Δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι εντός μηνός (Ν.3852/2010, άρθρο 69).

- Ο Δήμαρχος δύναται να μετακινείται εκτός της έδρας του Δήμου για εκτέλεση υπηρεσίας, ύστερα από απόφαση του ΔΣ. (Ν.3463/2006, άρθρο 140).

- Ο Δήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάζει περισσότερο από τριάντα ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς την άδεια του ΔΣ (Ν.3852/2010, άρθρο 61).

Η ΑΚΙΣ θέτει τα παραπάνω στην κρίση των δημοτών, υπενθυμίζοντας ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την εξουσία οικοδομείται με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

  Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

http://akisamou.blogspot.gr/

updated

H απάντηση του Δημάρχου Σάμου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι «απουσίες» του Δημάρχου από τη Σάμο (ένα θέμα στο οποίο μικρονοϊκά επιμένουν ορισμένοι οι οποίοι δεν έχουν τι άλλο να πουν) είναι παρουσίες στο κεντρικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι η ΚΕΔΕ, και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων που βρίσκονται στην Αθήνα. Αυτές οι «απουσίες» του Δημάρχου, αποτελούν το δυναμικότερο παρόν σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα και τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη Σάμο μας.
Ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης ενός Δήμου απαιτεί αυτή την κινητικότητα. Κάτι που προφανώς αδυνατούν να καταλάβουν κάποιοι, οι οποίοι διέπονται από μικροπολιτικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, αδυνατούν να βάλουν τον πήχη ψηλά σε σχέση με τις ανάγκες και τις προοπτικές του Δήμου μας, και παριστάνουν τους απουσιολόγους γιατί δεν τους συμφέρει να αποτιμήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής με βάση τα αποτελέσματά της.

Η Σάμος διαθέτει έναν Δήμαρχο ο οποίος έχει εκλεγεί και συμμετέχει: στο ΔΣ και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ – στην ειδική επιτροπή για τη Νησιωτική Πολιτική ως Πρόεδρος – στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας – στην επιτροπή παρακολούθησης του ΠΕΠ Β. Αιγαίου εκ μέρους της ΚΕΔΕ. Προ ημερών, εξάλλου, ορίστηκε μέλος ειδικής επιτροπής της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο της άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος από πλευράς αυτοδιοίκησης.

Η καθοριστική παρουσία του Δημάρχου μας στα δρώμενα και στη λήψη  αποφάσεων του Κεντρικού Αυτοδιοικητικού Οργάνου, συνιστά άραγε «απουσία» από τη Σάμο; Ή μήπως ισοδυναμεί με παραγωγικό έργο προς το συμφέρον του νησιού μας; Οι συστηματικές επαφές και διαβουλεύσεις του στα αρμόδια υπουργεία της Αθήνας, συνιστούν «απουσίες» ή δουλειά προς όφελος των δημοτών;

Η μικροπολιτική μιζέρια, και η άγονη μικρολογία ως αντιπολιτευτική τακτική, απλώς ακυρώνουν το ρόλο της αντιπολίτευσης. Για να πάει η Σάμος μπροστά, χρειάζεται την παραγωγική συμβολή, τη θετική άμιλλα, τη σύγχρονη και προοδευτική λειτουργία όλων όσων έχουν θέση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο νησί – απέναντι στους δημότες που μας κρίνουν όλους.

Συνημμένα:
Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ σχετικά με την ανάγκη παρουσίας του Δημάρχου στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ
Απόφαση του ΔΣ ΚΕΔΕ σχετικά με τον ορισμό του Δημάρχου Σάμου στην επιτροπή για το μεταναστευτικό -  προσφυγικό πρόβλημα.


Εκ του Δήμου Σάμου

updated
ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚΙΣ της 28-12-2015

Η Δημοτική Αρχή κρίνεται από το έργο της και όχι από την αυτοδιαφήμιση του Δημάρχου της

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου εξέδωσε στις 22-12-2015 δελτίο τύπου, με τίτλο «Εξουσιοδότηση για παράβαση νόμων δεν έχει δώσει σε κανέναν ο Σαμιακός Λαός», το οποίο λακωνικά και κυρίως χωρίς κρίσεις και σχολιασμούς, εξηγεί την παράβαση τριών συγκεκριμένων διατάξεων νομοθεσίας, που ζημιώνουν ποικιλοτρόπως το σαμιακό λαό.
Ο Δήμος Σάμου προσπάθησε στις 23-12-2015, με ένα μακροσκελές δελτίο τύπου και με διάθεση υβριστικής αντιπολιτευτικής τακτικής και αυτοπροβολής, να δικαιολογήσει τα πολυάριθμα ταξίδια του κ. Δημάρχου, παραλείποντας να αναφερθεί στην ουσία του θέματος.
Η ΑΚΙΣ προτείνει στον κ. Δήμαρχο το αυτονόητο. Αντί να μηχανεύεται τρόπους απόκρυψης και δικαιολόγησης των πολυάριθμων και μη εγκεκριμένων από το ΔΣ μετακινήσεων του, να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που ζητήσαμε εγγράφως.
-Δημοσιεύστε λοιπόν, έστω και τώρα, το σύνολο των απουσιών σας και τα οδοιπορικά σας έξοδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
-Δικαιολογήσετε την αναγκαιότητα των εννέα (9) ταξιδιών σας, μέσα σε ένα και μόνο μήνα, ή την αναγκαιότητα συμμετοχή σας σε συνέδριο με θέμα «μορφές ισλαμικών κήπων». 
-Καταθέτετε από τώρα και στο εξής στο ΔΣ, σύμφωνα με το νόμο, τις μετακινήσεις του επομένου μηνός για έγκριση με πλήρη στοιχεία (προορισμός, ημέρες απουσίας, σύνολο εξόδων, αναγκαιότητα ταξιδιού κτλ).
Θα αναγκαστούμε κ. Δήμαρχε να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την εξουσία οικοδομείται με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και όχι με προσπάθειες αυτοπροβολής.

  Αντώνιος Σίμος
Δημοτικός Σύμβουλος

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου