Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: « Send My Friend to School -– Το δικαίωμα του φίλου μου να πάει σχολείο- Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα »


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σάμου , δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Πέλλα-Πέλλη  Παππά, σε συνεργασία με την ActionAid Hellas προτίθενται να υλοποιήσουν Βιωματικό Εκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο με τίτλο:
« Send My Friend to School -– Το δικαίωμα του φίλου μου να πάει σχολείο- Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα »

Περιγραφή και ιστορικό του προγράμματος Send my Friend to School

Την άνοιξη του 2012 κατατέθηκε από την ActionAid η πρόταση για το έργο Send my Friend to School: learning about the right to education and how to continue to change within a democracy . To έργο συντονίζεται από την ActionAid Αγγλίας και σε αυτό συμμετέχουν από Ευρώπη οι: ActionAid Ελλάς, Save the Children (Ρουμανία) και Entreculturas (Ισπανία), ενώ τον αναπτυσσόμενο κόσμο εκπροσωπεί η ActionAid Νιγηρίας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Euroaid.
         Το έτος 2013
Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι για 5 εκπαιδευτικούς στην Κένυα (1 εκ των οποίων ήταν η κ. Πέλλα Παππά.).
         Το έτος 2014
 Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι για 5 εκπαιδευτικούς στην Ρουάντα
         Το έτος 2015
 Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι για 5 εκπαιδευτικούς στο Μπαγκλαντές
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην κινητοποίηση των εμπλεκόμενων στην Εκπαίδευση, ώστε να επιτευχθεί ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (MDG2), σχετικά με την εδραίωση της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εξασφάλιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Επιστρέφοντας από τα εκπαιδευτικά ταξίδια οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τα στελέχη της ActionAid Ελλάς, μελέτησαν και σχεδίασαν εκπαιδευτικά εργαλεία Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας στοιχεία της έρευνας που εκπόνησαν στα ταξίδια τους ( Κένυα, Ρουάντα, Μπαγκλαντές). Το εκάστοτε υλικό αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στο πλαίσιο της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε  να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία, στα πλαίσια της Ευέλικτη Ζώνης, Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, ή σαν Project.
Το εν λόγω σεμινάριο έχει ως σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσής μας σε θέματα της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και τη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο να ενισχυθεί η ιδιότητα του Ενεργού πολίτη στους μαθητές.
Η επιμόρφωση θα έχει θεωρητικό και βιωματικό χαρακτήρα, μέσα από εργαστήρια που θα συντονίσουν 2 από τους εκπαιδευτικούς που πήραν μέρος στο ερευνητικό ταξίδι στο Μπαγκλαντές, που οργανώθηκε από την ActionAid Hellas, τον Ιούλιο του 2015.
Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν το εκπαιδευτικό υλικό
« Στείλε τον φίλο μου στο σχολείο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: υπόθεση Μπαγκλαντές ».
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, στο  Βαθύ της Σάμου και οι ώρες διεξαγωγής του θα είναι 10:00 – 14.00.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως ακολούθως:
10.00-10.15 Προσέλευση –Χαιρετισμοί
10.15-10.25 Κίνητρα – Προσδοκίες εκπαιδευτικών
10.25-10.50 Παρουσίαση της ActionAid Hellas για το παγκόσμιο φαινόμενο στέρησης του δικαιώματος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του έργου της οργάνωσης για το θέμα από την κ. Μαρίζα Τσάχαλη, στέλεχος του τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ActionAid Hellas.
10.50-11.10 Προβολή βίντεο από το ταξίδι των εκπαιδευτικών στο Μπαγκλαντές.
11.10-11.40 Παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου « Υπόθεση Μπαγκλαντές » τάξη.
11.40-12.00 Διάλειμμα-Καφές
12.00-12.45 Βιωματικά εργαστήρια με δραστηριότητες από το υλικό του εκπαιδευτικού πακέτου(παράλληλα εργαστήρια : Κατερίνα Γιαννούλα, Μιχάλης Φωτάκης)
12.45-14.00 Παρουσίαση της εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού στην τάξη.   Ερωτήσεις. Αξιολόγηση

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το εν λόγω βιωματικό σεμινάριο να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, υπόψη της κ. Πέλλας Παππά, στο fax  22730-81353, είτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@dipe.sam.sch.gr, μέχρι και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015.
Στην αίτηση να αναφέρετε το σχολείο στο οποίο υπηρετείτε, η ειδικότητα σας, τηλέφωνα επικοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία και την υλοποίηση  του σεμιναρίου  μπορείτε  να τηλεφωνείτε στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο τηλ. 22730. 21338, ή στο προσωπικό της τηλ. 6977905916.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές /ντριες , Προιστάμενοι/νες σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών τους μονάδων.

Επισυνάπτονται :
·     Η αίτηση συμμετοχής για το σεμινάριο


                                                                                                                                Ο Δ/ΝΤΗΣ Π.Ε. ΣΑΜΟΥ
                                                                                   
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ



Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου