Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Εργαστήρια Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής - Πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης | σαμart


Δελτίο Τύπου

Εργαστήρια Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής

Το Πρόγραμμα Μουσικής Εκπ/σης της σαμart οργανώνει δύο εργαστήρια παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου με τους καταξιωμένους μουσικούς Ευγένιο Βούλγαρη και Βαγγέλη Καρίπη.

Σεμινάριο – Εργαστήριο
Μουσικής Θεωρίας και Πράξης, με τον Ευγένιο Βούλγαρη
Μακάμια και λαϊκοί δρόμοι: συγκοινωνούντες κώδικες της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής

Στη μουσική πράξη αυτού που ευρέως ονομάζουμε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όροι όπως τα μακάμ και οι λαϊκοί δρόμοι, χρησιμοποιούνται ως κώδικες επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ερμηνευτικής ικανότητας, αλλά και της ικανότητας αυτοσχεδιασμού –ταξίμι- .

Στο εργαστήριο αυτό θα καταπιαστούμε με τη γενική παρουσίαση των κωδίκων αυτών, τη σχέση τους, και τη σύνδεσή τους με τη μουσική πράξη της μικρασιατικής παράδοσης και του προπολεμικού αστικού λαϊκού τραγουδιού γνωστού ως προπολεμικό ρεμπέτικο. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς που ασχολούνται με λαϊκά και παραδοσιακά όργανα, αλλά και σε όσους έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις ανατολικές μουσικές παραδόσεις. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από διαδραστικό εργαστήριο με μουσικά όργανα όσων συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της φωνής…

Λίγα λόγια για τον Ευγένιο Βούλγαρη. Η μουσική του ενασχόληση ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής. Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ενώ κοντά στον Fahrettin Cimenli παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη. Εχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Χρήστος Τσιαμούλης, Ross Daly, Νίκος Κηπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Από το 1995  συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ έχει επίσης συμπράξει με την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.. Στην προσωπική του δισκογραφία συμπεριλαμβάνονται τα cd: «Ταξίδια» (σε συνεργασία με τη Δώρα Πετρίδη), «Το Μήνυμα του Πρίγκιπα» (με το Χρήστο Γαλανόπουλο) και «Αψιλίες» (με τους Δημ, Μυστακίδη, Θ. Αθανασίου και Α. Τσαρδάκα). Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει επίσης μουσική για θέατρο: «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθoς», (Ιόνιο Θέατρο),  «Τέλος του Παιχνιδιού» και «Πάπισσα Ιωάννα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας). Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του (με το Βασίλη Βανταράκη) με τίτλο «Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Μεσοπολέμου: Σμυρναίικα και Πειραιώτικα Ρεμπέτικα».


Σεμινάριο ρυθμολογίας και τεχνικής
στα παραδοσιακά κρουστά,
με τον Βαγγέλη Καρίπη

Οι ρυθμοί της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου και οι τεχνικές παιξίματος των παραδοσιακών κρουστών.  Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με κάποιο κρουστό όργανο ανεξαρτήτως επιπέδου.

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Καρίπη. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και θεωρητικά στο Ελληνικό ωδείο όπου πήρε το πτυχίο του το 1992. Παράλληλα αρχίζει την ενασχόληση του με τα κρουστά στην αρχή αυτοδίδακτος και έπειτα κάνοντας μαθήματα με αναγνωρισμένους δασκάλους όπως ο Tricy Shankaral, Joe Santos, Jammey Haddad, Arto Tuncboyaciayan. Εχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης κ.α. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του τα τελευταία 18 χρόνια στην δισκογραφία, σε περίπου 400 παραγωγές, καθώς και σε ηχογραφήσεις για θεατρικές παραστάσεις. Τον Ιανουάριο του 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην διεθνή συνάντηση για τα κρουστά που διοργανώθηκε στην Τυνησία στο πλαίσιο του προγράμματος MediMuses.


Διάρκεια εργαστηρίων: 2 τρίωρα  

Σάββατο 21 Νοεμβρίου / 14.00 – 17.00
Κυριακή 22 Νοεμβρίου / 10.30 – 13.30

Χώρος: Πρώην Μαυρογένειος Σχολή, Μαλαγάρι Σάμου

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ/διήμερο ή 30 ευρώ/ημέρα

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνα για πληροφορίες και συμμετοχές:

6947353693 (Άρης) / 6987522004 (Βαγγέλης)

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου