Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ μαγείρεψε και χόρεψε στο 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’ στη Σίφνο



Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ εκπροσώπησε τη Σάμο, στο 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’, που διοργανώθηκε στη Σίφνο 3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2015, με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σίφνου και τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.
Στην πλατεία του Αρτεμώνα, η γραμματέας του Χορευτικού Ομίλου Σάμου - ΧΟΡ.Ο.Σ Κατερίνα Βακρά και ο πρόεδρος Φίλιππος Πυργιώτης, παρουσίασαν, περιέγραψαν και μαγείρεψαν την παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή των ρεβυθοκεφτέδων, οι οποίοι απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές γεύσης, ενώ τα μέλη της σαμιώτικης αποστολής, πρόσφεραν σε όλους τους παρευρισκόμενους σαμιώτικο γλυκό κρασί, προσφορά της Ε.Ο.Σ.Σ.


Σαμιώτικη αντιπροσωπεία του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ άνοιξε το ‘Αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών’ από τις φιλοξενούμενες περιοχές, με χορούς από τη Σάμο, σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού Ευθύμιου Ευαγγέλου, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στην πρεμιέρα του φεστιβάλ και παρουσίασε αναλυτικά τον κάθε σαμιώτικο χορό. Τη χορευτική ομάδα συνόδεψαν οι ντόπιοι μουσικοί: Κωστής Λουκατάρης και Παναγιώτης Φώτας στα λαούτα, και ο Παπά Στρατής στο βιολί, οι οποίοι τιμητικά έπαιξαν για τη σαμιώτικη αντιπροσωπεία. Την ορχήστρα πλαισίωσε η Σαμιώτισσα καθηγήτρια μουσικής Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, η οποία τραγούδησε τους παλιούς παραδοσιακούς στίχους των σαμιώτικων τραγουδιών.
Τη Σαμιώτικη αποστολή συνάντησε και ο σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός, ο οποίος παρευρέθηκε στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα, με τίτλο ‘Με κρασί και Ελληνικά’. Ο κ. Λαγός συνεχάρει όλα τα μέλη του ΧΟΡ.Ο.Σ για την άψογη παρουσίαση τόσο της σαμιώτικης συνταγής όσο και των σαμιώτικων τραγουδιών και χορών.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Μπρίγγος, γνώρισε τα μέλη της σαμιώτικης αποστολής, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια για την άριστη προβολή της Σάμου, στο 9ο Φεστιβάλ ‘Νικόλαος Τσελεμεντές’.
Σε αυτή τη μεγάλη κυκλαδική γιορτή γεύσεων, συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, τη Σαλαμίνα, τη Θήβα, το Ναύπλιο καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», Ολλανδική αντιπροσωπεία, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και η Ελληνική  Ακαδημία Αρχιμαγείρων.   
Στο φεστιβάλ υλοποιήθηκαν επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, παρουσιάσεις βιβλίων μαγειρικής, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων, παιδομαγειρέματα, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών, εκθέσεις κ.α.




Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ ευχαριστεί θερμά τον κύριο Παναγιώτη Αθανασόπουλο από το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, διότι χάρη σε αυτόν παρουσιάστηκε συντονισμένα και μεθοδικά η παράδοση της Σάμου, ευχαριστεί επίσης την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου κα Νανδάλη Μαρία για τη θερμή υποδοχή της, το Δήμο Σίφνου, τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς και Συλλόγους της Σίφνου για την άψογη φιλοξενία.
Ευχαριστεί θερμά επίσης την κα Ζαφειρώ Χατζηφωτίου για την άριστη απόδοση των σαμιώτικων τραγουδιών, τους μουσικούς κύριο Λουκατάρη και κ. Φώτα και ιδιαίτερα τον Παπά Στρατή, που εκτός από το έργο του στην τοπική εκκλησία, προσφέρει απλόχερα στον πολιτισμό μέσα από τις μουσικές του γνώσεις.


Κλείνοντας, ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ ευχαριστεί εγκάρδια τα μέλη του Δ/Σ Φίλιππο Πυργιώτη, Κατερίνα Βακρά και Ευθύμιο Ευαγγέλου, τον κ. Παναγιώτη Πυργιώτη, και τους χορευτές: Βασιλική Πούλου, Σταματία Κρητικού, Γεωργία Δαφνάκη, Ιάσμην Σταυρινού, Βίκτωρ Σταυρινό, Βάσω Γλυφού και Άννα-Μαρία Μαργαρίτη, για τον χρόνο που διέθεσαν ώστε να ταξιδέψουν μέχρι τη Σίφνο με προσωπικά τους έξοδα και κόπο, προβάλλοντας το νησί της Σάμο σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.
Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ στα πρώτα του βήματα, σφράγισε με επιτυχία μία ακόμη Σαμιώτικη εκπροσώπηση, στηρίζοντας την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως «ο ΧΟΡ.Ο.Σ ενώνει».


  
Εκ του Δ.Σ.



του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου