Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σάμος, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2021 | Samos, European Capital of Culture 2021 –Candidate City



To 2021 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα είναι από την Ελλάδα. Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Ευπαλίνου, το νησί της ιστορίας, της φυσικής ομορφιάς, των γεύσεων, του πολιτισμού, των ανθρώπων και των ιδεών έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η πρότασή μας είναι το «Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού», ότι δηλαδή «άνθρωπος στο τετράγωνο + Δημιουργικότητα στο τετράγωνο οδηγούν σε Πολιτισμό στο τετράγωνο». Το τρίγωνο του Πυθαγόρα γίνεται ένα τρίγωνο πολιτισμού, με άξονες τον άνθρωπο και τη δημιουργικότητα. Και εδώ, τον πρώτο ρόλο παίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του νησιού μας αλλά και όσοι αγαπούν τον τόπο μας.  Παρακαλούμε στηρίξτε την προσπάθειά μας. Με μια υπογραφή υποστήριξης φέρνετε τη Σάμο και τους ανθρώπους της ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό τους.

Γίνε κι εσύ εθελοντής. Μοιράσου το όνειρο μαζί μας. Με μια μόνο υπογραφή.

Ευχαριστούμε!

******

Samos for European Capital of Culture 2021

In 2021 the title of European Capital of Culture will be awarded to a Greek City. Samos the birthplace of Pythagoras, Aristarchus and Epicurus, is an island of history and natural beauty, a place where science, philosophy and the arts flourished and helped shape our common European Identity and Ideals. In October 2015, Samos will be submitting its bid for European Capital of Culture for the year 2021. Our proposal is centered on the "Pythagorean Theorem of Culture", a creative re-interpretation of the famous mathematical equation: People² + Creativity² = Culture²

The triangle of Pythagoras thus becomes a triangle of people, of cooperation and creation. Indeed, the leading role in this effort belongs to the volunteers who share the same ideals, on the island and abroad. We kindly ask for your support. With your help we can bring Samos, a small island on the Eastern European frontiers, to the epicenter of Europe's Cultural Institutions and its people one step closer to realizing their dream.

You too can become a volunteer and share our European dream.
Sign on and help spread our message!
Thank you! 
********
Mπορεί να είναι η Σάμος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;
18 πόλεις, μέχρι στιγμής, της Ελλάδας διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, χρονιά που ο τίτλος θα απονεμηθεί σε μια μία πόλη – περιοχή της Ελλάδας και μία της Ρουμανίας. Μεταξύ αυτών και η ακριτική Σάμος που κατεβαίνει στην αρένα των υποψηφιοτήτων, διεκδικώντας τον τίτλο.

Μπορεί λοιπόν η Σάμος να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης; «Μπορεί και θέλει»,  λένε οι εθελοντές που ασχολούνται ενεργά με την προετοιμασία του φακέλου. Και καταθέτουν την πρότασή τους, το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού που, παραφρασμένο και αναβαθμισμένο στην σκακιέρα του πολιτισμού, δηλώνει ότι «Άνθρωπος στο τετράγωνο και  δημιουργικότητα στο τετράγωνο παράγουν πολιτισμό στο τετράγωνο».
Οι πολίτες της Σάμου κάνουν μια αξιακή δήλωση, διατυπώνουν την πεποίθησή τους ότι η Σάμος διαθέτει το ιστορικό υπόβαθρο, την γεωπολιτική θέση, το περιβαλλοντικό, καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό απόθεμα για να δηλώσει κάτι παραπάνω από παρούσα σε αυτή τη μάχη. Από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοντινότερο σημείο της Ευρώπης με την Ασία, η Σάμος δηλώνει ότι τα σύνορα δεν είναι απλώς γεωγραφικοί προσδιορισμοί που δημιουργούν αντιθέσεις αλλά γέφυρες πολιτισμού που παράγουν μωσαϊκά ιδεών, ανθρώπων και ενός ουσιαστικού διαλόγου. Η Σάμος συνομιλεί και διατυπώνει την αντίθεσή της σε κάθε «σύνορο» σκέψης, διαλόγου, κατανόησης. Ενσωματώνει τα ευρωπαϊκά και πανανθρώπινα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης.

Αφομοιώνει και γίνεται πρέσβειρα της αρμονίας όπως την δίδαξε ο Πυθαγόρας. Ο Σάμιος φιλόσοφος γίνεται ο διαχρονικός εκφραστής όχι μόνο των μαθηματικών αλλά και της μουσικής, της δικαιοσύνης και της αξίας.. της σιωπής. Η Σάμος δηλώνει ότι ξέρει να μιλά και να σιωπά, να παράγει και να ονειρεύεται, να καλεί και να δέχεται. Το νησί που αποτέλεσε το ίδιο αμάλγαμα πολιτιστικών ανταλλαγών γίνεται ο καλύτερος εκφραστής της συνάντησης!

Η Σάμος και οι πολίτες της λένε το εξής απλό: «Επιτρέψτε μας να θεωρούμε το νησί μας ένα ευρωπαϊκό νησί, έναν τόπο όπου η ανάσα της πολιτιστικής ανταλλαγής ήταν πάντα το οξυγόνο της ταυτότητάς μας». Η Σάμος της Ήρας, του Διόνυσου που της χάρισε το κρασί, της αρχαίας Σάμαινας, του έρωτα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, του Μέλισσου, του Ευπαλίνου, του Αγάθαρχου, πρωτοπόρου  σκηνογράφου της αρχαιότητας και τόσων άλλων, ήταν και παραμένει ένα διαχρονικό αποθετήριο πολιτισμικού πλούτου. Η Σάμος του Αρίσταρχου μπορεί και θέλει να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Γιατί η Σάμος ήταν και είναι ένα ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ`ΑΣΤΡΑ!














Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου