Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

' Προσεγγίζοντας τη Πυθαγόρεια Σκέψη ' - Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια - 19 και 21 Ιουνίου


ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ»
ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

«ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΣΚΕΨΗ»

Το Φεστιβάλ «ΗΡΑΙΑ – ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ» ,στο πλαίσιο  της προσπάθειας  για την προβολή των θέσεων  και ιδεών  των μεγάλων φιλοσόφων και επιστημόνων οι οποίοι έζησαν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας και του Αιγαίου, διοργανώνει ένα διήμερο, στις 19 και 21 Ιουνίου αφιερωμένο στη Πυθαγόρεια σκέψη  και τις  σύγχρονες  εφαρμογές στην επιστήμη.

Στις 19 Ιουνίου η Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού θα μιλήσει για την                            «Αρμονία των Σφαιρών: Μουσική και Αστρονομία».                                                                      
Η κ. Μεταλληνού στην ομιλία της θα αναφερθεί στην παραγωγή ήχων που προκαλούνται από αστέρες νετρονίων και μακρινούς αστέρες καθώς περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από τον εαυτό τους καθώς και στα ραδιοφωνικά κύτταρα που παράγονται από τον ίδιο τον πλανήτη μας τα οποία οι σύγχρονοι επιστήμονες ονομάζουν «Τα τραγούδια της Γής».                                                                         Τέλος θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά ηχητικά αποσπάσματα που έχουν επεξεργαστεί επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.
Στις  21 Ιουνίου ο Κώστας Καζαμιάκης, Αρχιτέκτων και Ιστορικός  Τέχνης θα μιλήσει για τον «Κοσμολόγο– Μυθοπλάστη Φερεκύδης  και η σχέση του με το Πυθαγόρα». Είναι γνωστό ότι ο Φερεκύδης υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα. Ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος, την εξέλιξη του και τη πιθανή καταστροφή του. 
Η σχέση του με το Πυθαγόρα καταγράφετε σε επίγραμμα που βρέθηκε το οποίο αναφέρει:                                                                                                                                         
Της σοφίης πάσης εν εμοί τέλος. Ην δε τι πλείον
Πυθαγόρη τωμώ λέγε ταυθ` ότι πρώτος απάντων
έστιν αν Ελλάδα γην. Ου ψεύδομαι ώδ` αγορεύων.

Επίγραμμα του Φερεκύδη το οποίον αναφέρει  ότι ο Πυθαγόρας είναι ο σοφότερος άνθρωπος στην Ελληνική γη. Σοφότερος και από τον πάνσοφο του δάσκαλο Φερεκύδη.

Κ.Ν.ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ Αρχιτέκτων, Ιστορικός τέχνης.

Οι δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20:30 μμ.                                                                                               
Η πρώτη εκδήλωση στις 19 Ιουνίου θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου.                                                        
Η δεύτερη εκδήλωση στις 21 Ιουνίου θα γίνει στο Αίθριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους


Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού                                                                                                          
Δρ. Αστροφυσικής

Εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Είναι υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης.
Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων.
Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό.


Κωστής Ν Καζαμιάκης                                                                                                               Αρχιτέκτων, Ιστορικός τέχνης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι γονείς του επίσης είναι Καστρινοί, κατάγονται από Κρουσσώνα και Ανώγεια.
·         Το 1969 τελειώνει το εξατάξιο Καπετανάκειο γυμνάσιο Ηρακλείου.
·         πήρε το πτυχίο του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πολυτεχνική Σχολή1  970-1975.
·         1975-1977 μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Μ.Π.
·         1977-1984 πήρε το πτυχίο του από την Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π. με κατεύθυνση την αποκατάσταση και τεκμηρίωση των αρχαίων μνημείων.
·         Από το 2012 παραδίδει μαθήματα και πραγματοποιεί ομιλίες σχετικές με την αρχαία ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική, την τέχνη της Αναγέννησης, του 17ου, 18ου, 19ου, και 20ου αι.
·         Έχει εκδώσει βιβλία, έχει γράψει μελέτες και άρθρα για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τέχνη ενώ κείμενα και σχέδια του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και περιοδικά τέχνης. Έχει κάνει διαλέξεις και έχει γράψει για καλλιτέχνες – Α. Τζιακομέτι, Γ. Τσαρούχη, Α. φασιανό, Θ. Παπαγιάννη, Κ. Ρόκο, Γ. Χουλιαρά, Α. Φανακίδη, Δ. Διαμαντόπουλο, Η. Γαλάνη,       Γ. Κυπρή, Α. Σαλούστρου, κα.
·         Συνεργάστηκε με αρχιτέκτονες  όπως : Π. Ρωπαϊτη, Β. Στεργίου, Α. Αντονά κα.

Είναι παντρεμένος με την αρχαιολόγο Ιωάννα-Μαρίνα Γαλάνη και έχουν μια κόρη και δυο γιούς.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου