Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Η κομποστοποίηση και η σημασία της


Η κομποστοποίηση είναι μία βιολογική διαδικασία κατα την οποία οργανικά υπολλειμματα αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικο μίγμα. Η διαδικασία γίνεται με την βοήθεια μικροοργανισμών οι οποίοι και διασπούν τις οργανικές ενώσεις για την παρασκευή του κομπόστ. Το κομπόστ είναι απαραίτητο στις καλλιέργειες διότι βελτιώνει την υφή και τις ιδιότητες του εδάφους.

Εμπλουτίζει με λιπαντικά στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα στα φυτά με αποτέλεσμα να μήν χρειάζεται η προσθήκη χημικών λιπασμάτων ή να προστίθενται σε μικρότερες ποσότητες . Επίσης μειώνει τις ανάγκες γιά άρδευση και τέλος εμποδίζει την ανάπτυξη των εχθρών και ασθενείων των φυτών. Για την κομποστοποίηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε


· Ξερά φυλλα , άχυρα, γρασίδι , πριονίδι, τσόφλια αυγών, ξηρών καρπών και γενικα είδη πιο ξηρά και ξυλώδη

· Απορρίμματα κουζίνας , πράσινα φύλλα, λαχανικά και φρούτα, κοπρία

Το κομπόστ για να ωριμάσει θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα 3-8 μήνες ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία. Πιό συγκεκριμενα η υγρασία θα πρέπει να κυμαίνεται απο 40-60% . Αν χρειαζεται, μπορεί ο κάδος να διαβρεχθεί με νερό προκειμενου να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο υγρασίας. Άν ο κάδος περιλαμβάνει πολλα ξυλώδη υπολλείμματα , τότε καταβρέχουμε τα πιο τρυφερά απορρίμματα ενω εάν περιλαμβάνει υπολλείμματα με περίσσεια υγρασία, τοτε τοποθετούμε αρκετά ξυλώδη υπολλείμματα. Η θερμοκρασία κατα την διάρκεια της κομποστοποίησης δεν είναι παντα σταθερή αλλα αυξανεται κατα την διάρκεια της παρασκευής του κομποστ. Η διαδικασία της κομποστοποίησης λαμβάνει χώρα σε δύο διαφορετικά στάδια, αυτό της αποδόμησης των οργανικών υλικών και αυτό της ωρίμανσης του κομπόστ. Το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει απο 2-8εβδομάδες. Κατα το στάδιο αυτό, βακτήρια και μύκητες αναλαμβάνουν ρόλο και αποσυνθέτουν τις οργανικες ουσίες ενω παρατηρείται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να φτάσει μεχρι και τους 70ο C. Επίσης σημαντικος παράγοντας είναι ο αερισμος ο οποίος εξασφαλίζει στους μικροοργανισμούς οξυγόνο που το χρειάζονται οι μικροοργανισμοί. Επιπλέον η συχνή ανάδευση, βελτιωνει το αερισμο του μίγματος.

ΚΑΔΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τροποι για την παραγωγή κομπόστ. Ο πρώτος είναι η παραγωγή κομπόστ με έτοιμους κάδους κομποστοποίησης και ο άλλος είναι με αυτοσχέδιους. Οι πρώτοι έχουν το πλεονέκτημα οτι παράγουν κομπόστ καλής και σταθερής ποιότητας, υπάρχει μηδενική πιθανότητα μόλυνσης του περιβάλλοντος, απαιτουν μικρό χώρο και δεν μυρίζουν. Αποτελεί ιδανική λύση για παραγωγή κομπόστ σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως στο εμπόριο κυκλοφορούν καδοι σταθεροί ή περιστρεφόμενοι, πτυσσόμενοι , καδοι ζύμωσης, καδοι μπαλκονιών, μέ ή χωρίς πυθμένα. Αυτοί οι κάδοι τοποθετούνται είτε σε τσιμέντο είτε έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

Οι αυτοσχέδιοι σωροί απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ωστε να μην μολυνθεί το περιβάλλον και ιδιαίτερα τα επιφανειακά ύδατα . Επιπλέον απαιτείται αρκετός χώρος και να μήν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές διότι συνήθως μυρίζουν.Πολλές φορές στην βάση του αυτοσχεδιου κάδου , δημιουργείται κανάλι αποστράγγισης ενω στην βαση του καδου , καλό είναι να τοποθετείται ενα πορώδες ξηρό υλικό οπως είναι το πριονίδι, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο αερισμός απο κάτω. Εν συνεχεία τοποθετούνται τα διάφορα υπολλείμματα ενω άν χρειαστεί , μπορεί ο σωρός να διαβραχεί. Ως ανώτερη στρώση , τοποθετούνται άχυρα ή λινάτσες ενώ δεν θα πρέπει να σκεπάζονται με πλαστικά φυλλα διότι παρεμποδίζεται ο σωστός αερισμός. Οπως και στους έτοιμους κάδους , έτσι και στους αυτοσχέδιους, θα πρέπει να γίνεται συχνή αναδευση για την επιτάχυνση της αποδόμησης των υπολλειμμάτων απο τους διάφορους μικροοργανισμούς.


Γραμματεα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr 

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου