Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Καλοκαιρινό πρόγραμμα από το cine rex στους Μυτιληνιούς Σάμου!


κλικ στις αφίσες-πρόγραμμα για μεγέθυνση



''Αναπαυτικές πολυθρόνες, χαλίκι, παγωμένα αναψυκτικά... αθώες και ξέγνοιαστες στιγμές κάτω από τα αστέρια ταξιδεύοντας παρέα με αγαπημένους ηθοποιούς που ξαναζωντανεύουν κλασικές σκηνές από φιλμ περασμένων δεκαετιών. 

Η μαγεία των θερινών κινηματογράφων μπορεί κάποια στιγμή να ξεθώριασε, μα ποτέ δεν χάθηκε. Ας την αναζητήσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 


Σε ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, καλά κρυμμένη σε ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, βρίσκεται μια ζωντανή χρονομηχανή, έτοιμη να μεταφέρει τους «επιβάτες» της σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια, πλημμυρισμένα από το λαμπερό φως του φεγγαριού, μυρωδιές από γιασεμί και ρομαντικές αναμνήσεις.

Πρόκειται για το Cine Rex στους Μυτιληνιούς Σάμου, έναν ονειρεμένο κινηματογράφο που, ακόμη και σήμερα, μοιάζει να μην έχει αλλοιωθεί από τη δύναμη της τηλεόρασης, διατηρώντας αναλλοίωτη την αξεπέραστη μαγεία του θερινού σινεμά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αίγλη και η γοητεία που αποπνέει έχουν ξεπεράσει τα στενά σύνορα του νησιού του Πυθαγόρα και μέσα από τις διηγήσεις των επισκεπτών, έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη...'' 






Έκθεση αρχειακού υλικού του λογοτέχνη, Κώστα Ι. Καλατζή, στα Γ.Α.Κ Νομού Σάμου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση αρχειακού υλικού του Κώστα Ι. Καλατζή
Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Σάμου  λειτουργεί έκθεση με αντικείμενα, χειρόγραφα, βιβλία και φωτογραφίες του λογοτέχνη, συγγραφέα της Ασημόπετρας και του Ταμπάκικου,  Κώστα Ι. Καλατζή. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 – 14.00
Σάμος, 30 Ιουνίου 2014
Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Σάμου

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Σάμου, ή αλλιώς Ιστορικό Αρχείο Σάμου, στεγάζονται στο κτήριο των παλαιών φυλακών,  δίπλα στην Πυροσβεστική


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου ''Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ'' στο πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Ηραίον


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου ''Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ'' το Σάββατο 28 Ιουνίου,παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς πίσω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στο πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,προσκεκλημένος από την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Ηραίου. Οι χορευτές του Λυκούργου μαζί με την χοροδιδάσκαλο Παντελούκα Ελένη άνοιξαν τον χορό ξεσηκώνοντας το πλήθος του κόσμου να χορέψει εκτός των άλλων και Σούστα που όπως είπαν και οι Γιαμαίοι:<<Η Σούστα είναι η καλύτερη γυμναστική>>.





Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Jazz συναυλία με τους Music Soup - 12 Ιουλίου 2014


Συμπληρώνοντας φέτος οκτώ χρόνια συνεχούς παρουσίας οι Music Soup βρίσκονται ξανά με τον γνωστό ντράμερ Γιάννη Φλώρο σε ένα reunion live. Συνδυάζοντας το εύρος του ρεπερτορίου τους - που κινείται από straight ahead jazz και από εκεί σε latin grooves και blues - με το κέφι που χαρακτηρίζει τις εμφανίσεις τους, «μαγειρεύουν» μπροστά στα μάτια του κοινού μία «καυτή σούπα», που τα κύρια συστατικά της είναι η αγάπη για τη μουσική και τη ζωή. Ευγενία Καρλαύτη (organ/τραγούδι), Νέστορας Δημόπουλος (κιθάρα), Γιάννης Φλώρος (ντραμς).

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014, ώρα 21.00 στον προαύλιο χώρο της πρώην Μαυρογενείου Σχολής (Μαλαγάρι Σάμου). Εισιτήριο: 6 ευρώ.
Ποτά & κοκτέιλς από το Lazy Booze Bar Service.
Διοργάνωση: σαμart

Περισσότερες πληροφορίες: www.samart.gr  

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Αγώνες Σκανταλόπετρας- Skandalopetra Inter Games 2014 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!


Οι πρώτοι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με Σκανταλόπετρα στη Σάμο, οι «Skandalopetra Inter Games», πρόκειται να διεξαχθούν στην περιοχή Κέρβελη Σάμου από 10-13 Ιουλίου 2014. Διοργανώνονται από το Δήμο Σάμου, το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το Ναυτικό Όμιλο Σάμου, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και το Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης
.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι λάτρεις της θάλασσας, κάθε ηλικίας και φύλου, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να επιχειρήσουν μια ελεύθερη κατάδυση με «σκανταλόπετρα», μια πέτρα ως βοηθητικό εργαλείο  καταδύσεων, γνωστή από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου και σε χρήση μέχρι το 1960 από τους σφουγγαράδες του Αιγαίου.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν υπό την επιστημονική επίβλεψη του ιατρού καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής Νικολάου Τρικοίλη. Θα περιλαμβάνουν επίσης, ειδικό ταχύρυθμο σεμινάριο πρακτικής και θεωρητικής εκμάθησης αυτού του ιδιαίτερου τρόπου ελεύθερης κατάδυσης, που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και έχει φτάσει σε μέγιστα επίπεδα τελειότητας και ασφάλειας.

Η Σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών. Αποτελεί τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις ωστόσο, είναι ταυτόχρονα έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση.  Το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός άλλων και ο «ομφάλιος λώρος», το μέσο επικοινωνίας του δύτη με τον «κολαουζέρη» και τη βάρκα. Ο τρόπος αυτός κατάδυσης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για αλιεία σφουγγαριών μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οπότε και αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο.

Πολλοί διεθνείς αθλητές έχουν μέχρι σήμερα καταδυθεί σε διάφορα βάθη με αυτόν τον τρόπο, σημειώνοντας αξιοσημείωτα ρεκόρ. Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με τις ήδη καταγεγραμμένες συμμετοχές, θα επιχειρηθεί και στη Σάμο, αυτό το καλοκαίρι! 

Καλούμε λοιπόν όλους τους λάτρεις της θάλασσας και της κατάδυσης, στα μέσα του Ιουλίου, να γνωρίσουν το μαγευτικό βυθό και το απέραντο γαλάζιο στο νησί του Πυθαγόρα, συμμετέχοντας σε μια αξέχαστη κατάδυση με Σκανταλόπετρα.

Πληροφορίες Εγγραφές: Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου www.samosdivers.gr 22730-80321

Πρόγραμμα αγώνων - Κλικ στις εικόνες για μεγεθυνση



* εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Κέρβελη - τηλ 22730 23006

Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου και σπούδασε τώρα μία από τις πιο σύγχρονες ειδικότητες


τηλ επικοινωνίας για πληροφορίες:
22730 28339
69783139997

''Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών'' από το ΚΑΕΚ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου




Το ΚΑΕΚ ΠεριφέρειαςΒορείου Αιγαίου με την επωνυμία ΚΑΕΚ ΑΕ (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σάμου.) αναλαμβάνει να υλοποιήσει την δράση με τίτλο : <<Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών >> .

Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΠ << Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού >> με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης (Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο ) .


Σκοπός της δράσης είναι η είσοδος των ανέργων στην αγορά εργασίας και η τοποθέτηση τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας .

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα που σχετίζονται με την θέση πρακτικής άσκησης που θα τοποθετηθεί ο ωφελούμενος οι οποίες περιλαμβάνουν :

  1. Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε εξειδικευμένες δεξιότητες .
  2. Πρακτική άσκηση των ωφελούμενων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών , η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες και θα υποστηρίζεται από τον επόπτη πρακτικής που θα ορίσει ο πάροχος κατάρτισης .
  3. Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης πριν και κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης και αφορούν :
Α) στη διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών , δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Β) στην τοποθέτηση , παρακολούθηση και εποπτεία του ωφελούμενου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης μέσω του επόπτη πρακτικής και

Γ)σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για την μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζομένου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτηση του στην επιχείρηση πρακτικής .

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες θα παρασχεθούν μέσω της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης .

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον , εφ `όσον επιλεγεί θα εγγραφεί στο « Μητρώο Ωφελουμένων » και θα δικαιούται την « Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας » .


Εκπαιδευτικό Επίδομα: περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε α) 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων )για την ομάδα ωφελούμενων « άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων / ΤΕΙ »

Εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2300 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης β) 2400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων νόμιμων κρατήσεων ) για την ομάδα ωφελούμενων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής , δευτεροβάθμιας και μετεδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης » εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης .

Ειδικότερα , τα θεματικά πεδία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση την προκήρυξη είναι τα κάτωθι :


1.ΑΓΡΟΤΙΚΑ

2.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ

3.ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

4.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

5.ΕΝΕΡΓΕΙΑ

6.ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΙΟ

7.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

8.ΤΕΧΝΙΚΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

9.ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22733-50428 .



Η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στη 'πλατεία Ειρήνη' Πυθαγορείου


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ειρήνης την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 στο Πυθαγόρειο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ''ο Λυκούργος''.Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφιανός Δημήτρης όπου και έδωσε το λόγο στην Γραμματέα και χοροδιδάσκαλο Παντελούκα Ελένη,η οποία αφού καλωσόρισε το πλήθος των παρευρισκομένων εξήγησε και στα αγγλικά την αναβίωση του εθίμου,την αναπαράσταση του οποίου παρουσίασε μαζί με τα κορίτσια του χορευτικού.Ακολούθησε το άναμμα των αφανών και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου.Η εκδήλωση έκλεισε με νησιώτικο γλέντι από το μουσικό σχήμα των Γιαμαίων όπου το πλήθος του κόσμου διασκέδασε μέχρι πρωίας. 






Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

"Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Άη Γιάννη...στη Λέκκα"- Φωτογραφίες από το έθιμο της «φωτιάς του Κλήδονα»


Η Λέκκα, λοιπόν, πιστή στο ραντεβού της με την παράδοση το βράδυ στις 23 Ιουνίου, αναβίωσε το έθιμο της «φωτιάς του Κλήδονα». Μικρά παιδιά και μεγάλοι που έγιναν ξανά παιδιά, τήρησαν το έθιμο και πηδούσαν τη φωτιά που έκαιγε στο κέντρο της πλατείας. Στη συνέχεια το παιδικό χορευτικό τμήμα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Ελευθερίας Καραγεωργίου. 


Ακολούθησε νησιώτικο γλέντι με τους μουσικούς Μαρία Αλεξίου, Σταμάτη Χαριλάου και Μαρία Κρητικού-τη μικρότερη της μουσικής παρέας! Όλο το βράδυ οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λέκκας "Ανθεμούσα" παρασκεύαζαν και μοίραζαν ζεστές τηγανίτες και μυρωδάτους λουκουμάδες. Ήταν μια όμορφη βραδιά, μια ευχάριστη αφετηρία για τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο χωριό μας.


(ευχαριστούμε  θερμά τη Μαίρη Κυαμέτη για τις φωτογραφίες και την ενημέρωση)



Το ΜΙΤ στην Ικαρία! Ποια παγκόσμια καινοτομία ετοιμάζεται στο νησί;


Μια απίστευτη συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ικαρία, όπως διαβάζουμε στο tokariotikopaximadi.gr. Ομάδα επιστημόνων από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, γνωστό για τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις στο χώρο της τεχνολογίας, βρίσκεται ήδη στην Ικαρία προκειμένου να μιλήσει με τους ανθρώπους του νησιού και να μελετήσει τις λεπτομέρειες μιας πρωτοφανούς λύσης ικαριακής έμπνευσης, που υπόσχεται να δώσει δωρεάν Wi-Fi και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ικαρίας. 

Όλα ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το - με εντολή πρωθυπουργού - δωρεάν Wi-Fi θα γίνει πραγματικότητα σε 302 Δήμους της χώρας μεταξύ των οποίων και η Ικαρία. Αμέσως σήμανε συναγερμός στους διαδρόμους του Δήμου και του Επαρχείου καθώς το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό κάθε Ικαριώτη είναι το «και πώς θα μεταφέρουν τις δωρεάν κεραίες του δωρεάν Wi-Fi χωρίς ούτε καν δρόμους; Και με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση;» 

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με συμμετοχή των φορέων του νησιού, εξετάστηκαν όλες οι λύσεις για το φλέγον πρόβλημα και η απόφαση που πάρθηκε είναι αυτή που εξέπληξε τους διασημότερους ερευνητές στον κόσμο. 

Μετά από πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων Ικαρίας, θα διατεθούν αφιλοκερδώς 1000 γεροδεμένα άγρια κατσίκια, τα οποία θα μεταφέρουν αντί για κουδούνα, ένα πομπό Wi-Fi ενώ στην πλάτη τους θα στηριχθεί ειδικό μίνι φωτοβολταϊκό που θα μετατρέπει το άφθονο ελληνικό φως σε ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του πομπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα χειροκροτήθηκε για πολλά λεπτά καθώς είναι γνωστό ότι τα κατσίκια στην Ικαρία κυκλοφορούν παντού, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα με δρόμους, μάντρες, περιφράξεις, κτλ οπότε μπορούν να φέρουν το τόσο πολύτιμο δωρεάν Wi-Fi και στο τελευταίο κόκκινο βράχο του νησιού. 

Είναι τόσος ο ενθουσιασμός για την καινοτόμα λύση που ο Δήμαρχος Ικαρίας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους κτηνοτρόφους του νησιού, ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο Δαίδαλος έβαλε στον άνθρωπο φτερά, εμείς θα βάλουμε στα κατσίκια φωτοβολταϊκά: λύση σύγχρονη, πράσινη, ένα ακόμη βήμα για την αειφορία του νησιού, μακριά από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται μέχρι και τον ήλιο που μας φωτίζει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κτηνοτρόφους που αποδεικνύουν πως μπορεί να παντρευτεί με επιτυχία η παράδοση με την τεχνολογία». 

Πηγή: Parapolitika.gr

Ετήσια Συναυλία των Σπουδαστών της Μουσικής Σχολής "ΑΡΜΟΝΙΑ"


Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, ολοκληρώνεται η φετινή εκπαιδευτική χρονιά στη Μουσική Σχολή "ΑΡΜΟΝΙΑ",  με την ετήσια Συναυλία των Σπουδαστών της.

19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου. Είσοδος ελεύθερη

 

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει στη Λέκκα Σάμου τη Δευτέρα 23/6

φωτογραφία από το χωριό Λέκκα του  Νίκου Χατζηιακώβου

Εδώ και μέρες τα νεαρά αγόρια του χωριού έχουν κόψει και συγκεντρώσει σε μια άκρη της πλατείας "αστουβιές", δηλαδή θάμνους που καίγονται εύκολα και με όμορφη φλόγα. 
Απόψε το βράδυ (23/6) θα φέρουν τα ξερά κλαδιά κι ακόμη τα μαγιάτικα στεφάνια από κάθε σπίτι στο κέντρο της πλατείας και όταν "φανεί το πρώτο αστέρι"-έτσι λένε οι παλιοί- θα ανάψουν τη φωτιά... Όλοι οι νέοι, αλλά κι όσοι θέλουν, θα "σαλτάρουν τη φωτιά" τρείς ή και περισσότερες φορές. Είναι ένας εξαγνισμός του κακού, ένα πυρολατρικό και μαντικό έθιμο με ρίζες στην αρχαιότητα. Μετά την τέλεση του εθίμου το παιδικό τμήμα των Παραδοσιακών Χορευτικών Τμημάτων της Λέκκας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς (χοροδιδασκαλία από την Ελευθερία Καραγεωργίου). Συγχρόνως οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου θα παρασκευάζουν και θα μοιράζουν τηγανίτες και λουκουμάδες. Την εκδήλωση θα πλαισιώνει ζωντανή μουσική.

Πανσέληνος στη Ζωοδόχου Πηγή με φόντο το Κουσάντασι | Φωτογραφία

Κοκκάρι Σάμου| Blue hour Kokkari of Samos| Φωτογραφία

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Παράσταση με χoρό και γυμναστική από το ΑΚΑΔΗΜΙΑ fitness club


Το γυμναστήριο ΑΚΑΔΗΜΙΑ fitness club,σας προσκαλεί στην πρώτη του παράσταση το Σάββατο στις 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Σάμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντέρνο και σύγχρονο χορό,hip hop και break dance καθώς επίσης και προγράμματα ρυθμικής γυμναστικής ατομικά και ομαδικά. Συμμετέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» με παραδοσιακούς και disco χορούς. Η παράσταση είναι ανοιχτή για το κοινό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου ''ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ''


Πιστός στις παραδόσεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» σας προσκαλεί τη Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 στη Πλατεία Ειρήνης στο Πυθαγόρειο Σάμου, στην εκδήλωση που διοργανώνει για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του εθίμου,άναμμα των αφανών και πολύ χορό από τη χορευτική ομάδα του Λυκούργου αρχικά.Το μουσικό σχήμα των ΓΙΑΜΑΙΩΝ θα πλαισιώσει την εκδήλωση. 

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μήνυμα από το Αρχιπέλαγος σχετικά με τη φώκια που εμφανίζεται σε διάφορες παραλίες της Σάμου


Καλησπέρα σε όλους,

Τους τελευταίους 3 μήνες στη Σάμο, αντιμετωπίζουμε ένα ιδιαίτερο περιστατικό με μία ασυνήθιστη Μεσογειακή φώκια.
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152191735090878&set=a.10150335755620878.343856.312216935877&type=1&theater)

Μία νεαρή φώκια προσεγγίζει συχνά πολυσύχναστες παραλίες και ακτές, κυρίως στη ΒΑ Σάμο.
Αν και δεν πάσχει από κάτι ιδιαίτερο παθολογικά, η συμπεριφορά της την φέρνει σε κίνδυνο.

Ερευνητές του Αρχιπελάγους και μέχρι σήμερα λίγοι εθελοντές από τη Σάμο, μοιράζονται σε βάρδιες καθημερινά τη διακριτική παρακολούθηση της έτσι ώστε να μην υπάρξει παρενόχληση (εσκεμμένη ή κατά λάθος). Καθώς πιστεύω ότι είναι κοινή ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το ιδιαίτερο σπάνιο ζώο, αναζητούμε εθελοντές που θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί μας την παρακολούθηση της κάποιες ώρες την εβδομάδα - από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου - (το βράδυ - ευτυχώς - επιστρέφει στη θάλασσα όπου και τρέφεται). Αν μπορείτε να βοηθήσετε, καλέστε μας στο 22730-61191 ή να στείλετε e-mail στο d.traganos@archipelago.gr

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
 τύχει να μάθετε ότι βρίσκετε σε κάποια παραλία ή ακτή, ειδοποιήστε άμεσα το λιμεναρχείο ή εμένα στο 6974744949.
- Γενικώς, καλό είναι να διαδίδουμε το μήνυμα ότι καθώς η φώκια είναι άγριο ζώο, απαγορεύεται να την ταΐζουμε, να την χαϊδεύσουμε ή γενικότερα να πλησιάσουμε κοντά στην φώκια. 
Η εξοικείωση με τον άνθρωπο μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει τελικά στη θανάτωση της, ενώ αν μάθει να δέχεται τροφή από τον άνθρωπο και σταματήσει να κυνηγάει, θα είναι αδύνατο να μπορέσει να ζήσει ελεύθερη στο περιβάλλον.
Είναι όμως μία τύχη που βρίσκεται αυτό το σπάνιο ζώο τόσο κοντά μας, μπορούμε να την παρατηρήσουμε και να την απολαύσουμε από αποσταση, αλλά είναι πιστεύω κοινή ευθύνη όλων μας να τη βοηθήσουμε να επιβιώσει. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Αναστασία Μήλιου

Anastasia Miliou
Hydrobiologist,
Manager & Head Scientist

Archipelagos Institute of Marine Conservation


Greek Ambassador in the EUfor Sustainable Fisheries & Maritime Policy

Marine Research BaseP.O. Box 42, MesokamposPythagorioSamos 83102

a.miliou@archipelago.grwww.archipelago.gr
Tel. +30 2273061147,  +30 2273061191

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Οι El Μama Vatamani μαζί με την νεανική χορωδία "Λυκούργος" του Πυθαγορείου LIVE στο Μαλαγάρι!



Στο Μαλαγάρι στον προαύλειο χώρο της Μαυρογενείου σχολής, Τετάρτη- 25/06 και στις 9 το βράδυ οι El Μama Vatamani μαζί με την νεανική χορωδία "Λυκούργος" του Πυθαγορείου σε ροκ ακούσματα.
Είσοδος 5 ευρώ,μαθητικό,στρατιωτικό 3 ευρώ και για ανέργους δωρεάν.

Η 1η Λευκή Νύχτα στη Σάμο !!!


                
            «Λευκές νύχτες» ονομάζεται ο νέος θεσμός όπου τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι το πρωί, κάνουν μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις και οργανώνονται πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σε όλη την πόλη. Τέτοιες δράσεις βοηθούν στην ψυχολογία εμπόρων και πελατών, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από εκδηλώσεις που κοστίζουν ελάχιστα, αλλά αποδίδουν σε πολλά επίπεδα.

Γι’ αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας, αποφάσισαν να διοργανώσουν «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» στην πόλη της Σάμου το Σάββατο 26 / 07 / 2014 από νωρίς το βράδυ και μέχρι να κουραστούν οι επισκέπτες μας.

Καλούμε λοιπόν, όλους… τους επαγγελματίες, εμπόρους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, ξενοδόχους, αλλά και όλους όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή της πόλης μας. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τη «Λευκή Νύχτα» περιλαμβάνουν πολύ κέφι και μουσική, ατέλειωτα παιχνίδια, αλλά και ενδιαφέρουσες εκθέσεις, μεταξύ πολλών άλλων που ετοιμάζουμε για εσάς. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της πόλης μας θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν την μεταμεσονύκτια βόλτα τους, συνδυάζοντας τις αγορές με τη διασκέδαση, καθώς κάθε γειτονιά του κέντρου του Βαθιού θα κρύβει τις δικές της εκπλήξεις!


Επίσης, καλούμε και όλους τους συλλόγους που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε αυτό το ξέφρενο πάρτι στη πόλη μας, να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 23 / 06 / 2014, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 22730 22798 και 6986026810.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μουσικό φεστιβάλ Ηραίου 2014 με Μάλαμα, Dub Pistols, Imam Baildi, Koza Mostra, Liebe και πολλές άλλες μουσικές εκπλήξεις! Διαβάστε όλες τις πληροφορίες!| Ireon Music Festival 2014

                                                                 

   IREON  MUSIC  FESTIVAL  2014    
Tο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού στη Σάμο  IREON MUSIC FESTIVAL έρχεται και πάλι  με καλλιτέχνες και διάθεση που εντυπωσιάζει. 


Πέμπτη 7 Αύγουστου.
 Πρώτη μέρα στη σκηνή οι IMAM BAILDI συνδυάζοντας το παλιό με το νέο με μοναδικό τρόπο. Στη συνεχεία ,στη σκηνή το Βρετανικό συγκρότημα DUB PISTOLS σε ρυθμούς Dub και Big beat.

http://https://www.youtube.com/watch?v=l2uLYFbDI00                                             IMAM  BAILDI

http://https://www.youtube.com/watch?v=ElgfRvoSBFM                                            DUB PISTOLS


Παρασκευή 8 Αύγουστου.

Δεύτερη μέρα με POP διάθεση με τους Θεσσαλονικιούς LIEBE στη σκηνή και στη συνεχεία σε εντόνους ρυθμούς Ska,Balkan,Rock οι KOZA MOSTRA.

http://https://www.youtube.com/watch?v=PDS4Vrog2mo                                               LIEBE

http://https://www.youtube.com/watch?v=ZeYgfJACXWE                                               KOZA MOSTRA


Σάββατο 9 Αύγουστου.
Την τελευταία μέρα η σκηνή του IMF φιλοξενεί τον τραγουδοποιό και τραγουδιστή ΣΩΚΡΑΤΗ  ΜΑΛΑΜΑ. Την βράδια θα ανοίξει η τοπική μπάντα NIGHT CUP με ρυθμούς electric Blues.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMAM BAILDI




7 AUG 2014@IREON MUSIC FESTIVAL SAMOS
Μετά από τις sold out εμφανίσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα με δεκάδες σταθμούς, οι Imam Baildi έρχονται για μια βραδιά στην Σάμο. Τη χρονιά που μας πέρασε οι Imam Baildi, «έσπασαν» για τα καλά τα ελληνικά σύνορα με το πρώτο τους ταξίδι στο «South by Southwest», το μεγαλύτερο music conference του πλανήτη στο Austin των ΗΠΑ και μία Ευρωπαϊκή περιοδεία με 20 συναυλίες η παρέα των Imam λοιπόν επισκέπτονται την Σάμο, με ακόμη περισσότερη ενέργεια και φρέσκιες ιδέες από τα ταξίδια της, σε μία από τις περιορισμένες εμφανίσεις που θα κάνουν πριν μπουν στην τελική ευθεία παραγωγής του επόμενου album τους.Η συνταγή είναι γνωστή και αγαπημένη σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: οκτώ μουσικοί επί σκηνής συνδυάζουν τη μοναδική ατμόσφαιρα του παλιού με το νέο σε μουσικές παρεμβάσεις που αγαπάμε να χορεύουμε! Ο Ζαμπέτας συναντά το hip-hop, το μπουζούκι φλερτάρει με το electro swing,τα βαλκανικά πνευστά μιξάρονται με latin ενορχηστρώσεις και η νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη εναλλάσσεται με την εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka.Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα live ανεβαστικό, χορταστικό και καλοδουλεμένο, με συμπαγή ήχο που γαργαλάει το στομάχι. Στις 7 Αυγουστου στο IMF η παρέα των Imam θα στήσει μια μουσική γιορτή με τις πολυαγαπημένες της μουσικές αλχημείες, αλλά και κομμάτια από το επόμενο album τους, μεταξύ των οποίων και το «Σημείωμα», το πρώτο κομμάτι σε μουσική και στίχους των Imam Baildi, το οποίο έχει ήδη αγαπηθεί από το μουσικό κοινό που πρόλαβε και άκουσε.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DUB  PISTOLS


7 AUG DUB PISTOLS @IREON MUSIC FESTIVAL Τα καυτά πιστόλια της Dub έρχονται στην Σάμο για μια και μοναδική εμφάνιση με αφορμή την ευρωπαϊκή περιοδεία τους. Έχοντας κατακτήσει τις καρδιές των μουσικόφιλων διεθνώς και συνεπείς με την δημιουργική τους παράδοση, επιστρέφουν με ένα εξαιρετικό κι από τα πιο παραγωγικά άλμπουμ τους με τίτλο «Worshipping The Dollar». Οι Dub Pistols γνωρίζοντας άψογα την τέχνη τους, μας προσφέρουν ένα χαρμάνι από traditional dub και ska, καθώς παράλληλα διάφοροι λονδρέζοι MC's δοκιμάζουν την τύχη τους πάνω σε skankable beats και brass band tunes, ενώ η παρουσία της drum and bass ολοκληρώνει τη δημιουργία με ιδανικό τρόπο.

Με τραγούδια - σχόλια πάνω σε κοινωνικά κι οικονομικά προβλήματα της εποχής, που όμως δε φτάνουν στο σημείο να βαραίνουν το δίσκο που παραμένει εξαιρετικά ελκυστικός και με αρκετές δόσεις αισιοδοξίας. Προσεγγίζοντας το dubstep ύφος χωρίς να απομακρύνονται από τις ska και reggae ρίζες τους, παράγουν μια νέα μουσική, κάτι παραπάνω από ευχάριστη στο αυτί. Το νέο άλμπουμ διαφέρει από τα προηγούμενα, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται έντονα η παρουσία της drum & bass χωρίς να λείπουν οι hip hop μελωδίες αναμεμειγμένες με χορευτικά στοιχεία που σε ωθούν να κουνηθείς ρυθμικά.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως Οι Dub Pistols αποτελούν αναμφισβήτητα την μπάντα που θα ήθελαν όλοι να έχουν στο party τους να παίζει live με τους καλεσμένους να περνούν καταπληκτικά, πίνοντας πολλά σφηνάκια κι απολαμβάνοντας τον ρυθμό. Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν μιλάμε για ένα group που εδώ και 15 χρόνια κυκλοφορεί σπουδαία κομμάτια αποτελούμενα από ένα εξαιρετικό μείγμα από ska, reggae, dub, hip hop και Drum 'n' Base. 
Οι Dub Pistols από τις μεγαλύτερες dub και big beat μπάντες της Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκαν το 1996 από τον Barry Ashworth και πρωτοεμφανίστηκαν στο μουσικό στερέωμα στα τέλη του 1998 με τα singles "There's Gonna Be a Riot" και "Best Got Better". Tο δισκογραφικό τους ντεμπούτο «Point Blank» πραγματοποιήθηκε από την Concrete Records επίσης την ίδια χρονιά. Έπρεπε να περάσουν 3 ακόμη χρόνια για να έρθει το, εμβληματικό για το συγκρότημα, LP «Six Million Ways To Live» από την Distinktive Records που τους έκανε παγκόσμια γνωστούς στη dub σκηνή. Εκτοτε έχουν ακολουθήσει 3 ακόμη album Speakers and Tweeters [2007], Rum & Coke [2009] και Music Is My M16 [2011].
Έχουν κάνει πολύ επιτυχημένα mash-ups για τον Μοby, τους Limp Bizkit, τον Ian Brown, τους Korn και τον Bono. Επίσης έχουν υπογράψει την μουσική για πολλές ταινίες συμπεριλαμβανομένου και του Blade 2, Bad Company και Mystery Men ,ενώ ο Barry Ashworth γράφει μουσική για πολλά παιχνίδια του Playstation κι έχει κάνει remixes για καλλιτέχνες όπως Atomic Hooligan, DJ Love, Myagi κ.α
Θρύλοι στην urban σκηνή της Βρετανίας και λατρεμένοι των hip hop fans λόγω των εξαιρετικών rap φωνητικών του Seanie Tee θα σας καθηλώσουν με την ενέργεια και το πάθος τους επι σκηνής προσφέροντας ένα εκρηκτικό show αναμιγνύοντας όπως μόνο αυτοί ξέρουν dub, techno, hip - hop, ska και punk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KOZA MOSTRA



KOZA MOSTRA @IREON MUSIC FESTIVAL SAMOS 8 AUG 2014

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι Koza Mostra είχαν κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στην Eurovision. και μπορεί το Alcohol Is Free να μην πήρε την πρωτιά, έχει κερδίσει όμως τις καρδιές μας και κάθε φορά που το ακούμε στις live εμφανίσεις τους, το κέφι φτάνει στο αποκορύφωμά του. Τη Παρασκευη 8 Αύγουστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους Koza Mostra στο Ireon Music Festival σε ένα live όπου η διασκέδαση θα είναι δεδομένη με ska και balkan ρυθμούς.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LIEBE



  LIEBE@IREON MUSIC-FESTIVAL 8 AUG. 2014

Οι Liebe από την Θεσ/νίκη από τα αγαπημένα πια σχήματα της pop στην Ελλάδα ,
έρχονται για πρώτη φορά στο IREON FESTIVAL στη Σάμο .
Με 3 άλμπουμ στο ενεργητικό τους (Club Royal , Somewhere in time , Airport)
παρουσιάζουν τραγούδια και από τα 3 άλμπουμς και κάποιες επιλεκτικές διασκευές από το παρελθόν , 
με συγχρονισμένο οπτικό υλικό.

The Thessaloniki band Liebe, one of the favorite pop bands in Greece, are coming for the first time at the IREON FETSIVAL in Samos. Their live performances are made of visually synchronized songs taken from their three albums (Club Royal, Somewhere in time, Airport) and some well-chosen covers from the past.


LIEBE @IREON MUSIC-FESTIVAL 8 AUG. 2014
Οι Liebe από την Θεσ/νίκη από τα αγαπημένα πια σχήματα της pop στην Ελλάδα ,
έρχονται για πρώτη φορά στο IREON FESTIVAL στη Σάμο .
Με 3 άλμπουμ στο ενεργητικό τους (Club Royal , Somewhere in time , Airport)
παρουσιάζουν τραγούδια και από τα 3 άλμπουμς και κάποιες επιλεκτικές διασκευές από το παρελθόν , 
με συγχρονισμένο οπτικό υλικό.

The Thessaloniki band Liebe, one of the favorite pop bands in Greece, are coming for the first time at the IREON FETSIVAL in Samos. Their live performances are made of visually synchronized songs taken from their three albums (Club Royal, Somewhere in time, Airport) and some well-chosen covers from the past.LIEBE @IREON MUSIC-FESTIVAL 8 AUG. 2014


Οι Liebe από την Θεσ/νίκη από τα αγαπημένα πια σχήματα της pop στην Ελλάδα ,
έρχονται για πρώτη φορά στο IREON FESTIVAL στη Σάμο .
Με 3 άλμπουμ στο ενεργητικό τους (Club Royal , Somewhere in time , Airport)
παρουσιάζουν τραγούδια και από τα 3 άλμπουμς και κάποιες επιλεκτικές διασκευές από το παρελθόν , 
με συγχρονισμένο οπτικό υλικό.

The Thessaloniki band Liebe, one of the favorite pop bands in Greece, are coming for the first time at the IREON FETSIVAL in Samos. Their live performances are made of visually synchronized songs taken from their three albums (Club Royal, Somewhere in time, Airport) and some well-chosen covers from the past.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΩΚΡΑΤΗΣ  ΜΑΛΑΜΑΣ



SOCRATIS MALAMAS@IREON MUSIC FESTIVAL SAMOS 9 AUG 2014
Ο Σωκράτης Μάλαμας βάζει τη δική του σφραγίδα στον ¨Χάρτη¨ των καλοκαιρινών συναυλιών και ξεκινά το μουσικό του ταξίδι, που περιλαμβάνει σταθμούς από μια πορεία τριάντα χρόνων. Και αυτό το καλοκαίρι θα περιπλανηθεί με τον δικό του αυθεντικό τρόπο σε μουσικά σταυροδρόμια, όπου συναντώνται η Ανατολή κι η Δύση, τα λαϊκά με τα ροκ ακούσματα.
Αυθεντικός και πηγαίος όπως πάντα, ο Σωκράτης Μάλαμας ξέρει να δημιουργεί συναυλίες που θυμίζουν σε ένταση, ρυθμό και συναίσθημα ρoκ live, ρεμπέτικες βραδιές αυθεντικών μαστόρων της μουσικής, αυθόρμητα γλέντια παρέας. Ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται με πολλά κέφια και με έναν ολοκαίνουργιο δίσκο, τον ¨Χάρτη¨. Τα νέα τραγούδια πατούν σε δρόμους λαϊκούς, αλλά περνούν μέσα από ηλεκτρικά μονοπάτια με οδηγό τις ερωτικές μπαλάντες και τον κοινωνικό στίχο να παραμονεύει υπόγειος και δυνατός. 
Απρόβλεπτος, τολμηρός και ¨ανοιχτός¨ στον αυθορμητισμό και την έμπνευση της στιγμής, εμφανίζεται στη σκηνή χωρίς πρόγραμμα και ¨πρέπει¨. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει βρει τα συστατικά εκείνα που κάνουν τις βραδιές αξέχαστες.

Socratis Malamas puts his own stamp on the "Map" of summer concerts and begins his musical journey, which includes highlights taken from a thirty years old career. This summer too he will wander around, in his own authentic way, musical crossroads where East meets West, popular music with rock influences. Both spontaneous and authentic as usual, Socratis Malamas knows how to create shows filled with intensity, rhythm and live rock emotion, rembetiko evenings of authentic musical craftsmanship, spontaneous parties. Socratis Malamas comes in high spirits and with a brand new cd named the "Map". The new songs rest on popular grounds but go through electrical paths guided by love ballads and social underground strong lyrics. Unpredictable, dashing and ¨ open ¨ to spontaneity and to the inspiration of the moment, he appears on stage without any programs and must-do's. Socratis Malamas has found the right ingredients for unforgettable evenings.



----------------------------------------------------------------------------------------------------


NIGHT CUP




Τοπική μπάντα σε ρυθμούς  Electric blues, Blues rock, Texas blues.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ





Αποστολή στη Σμύρνη και εκδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας – Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
ΘΕΜΑ: «Αποστολή στη Σμύρνη και εκδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας»
Το Χορευτικό Συγκρότημα Μυτιληνιών Σάμου (Χ.Σ.Μ.Σ.) διοργάνωσε ταξίδι στα παράλια της Μικράς Ασίας με αφορμή την αργία του Αγίου Πνεύματος, από το Σάββατο 7 έως και τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014.
Πλήθος κόσμου απόλαυσε στιγμές αναψυχής και διασκέδασης με διαμονή στο Κουσάντασι και επισκέψεις στη Σμύρνη αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την εκδρομή.
Πολύ σημαντική θεωρείται η έρευνα για τη ζωή και τη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων πριν τον ξεριζωμό τόσο στη Σμύρνη όσο και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Την έρευνα πραγματοποίησαν η πρόεδρος του συλλόγου κα Σταματία Κρητικού, η αντιπρόεδρος κα Νίκη Ζάγκα, και τα μέλη του συλλόγου Αγγελική Μιχαλάκη και Κατερίνα Ελευθερόγλου με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο και εκπαιδευτικό Ευθύμιο Ευαγγέλου.
Η αποστολή αυτή έρχεται να προσθέσει σημαντικό αρχειακό υλικό στο χορευτικό των Μυτιληνιών, κάνοντας έτσι ακόμη πιο πλούσια τη σπάνια συλλογή ντοκουμέντων που διαθέτει για τη μουσικοχορευτική παράδοση.

Το Δ.Σ.

του Χορευτικού Συγκροτήματος Μυτιληνιών Σάμου


Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΤΡΩΑΔΕΣ | Samos Young Artists Festival | Σάμος 16-17-18 Αυγούστου

SCHWARZ FOUNDATION- ΣΑΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014- »ΤΡΩΑΔΕΣ»


Μία παράσταση βασισμένη στις Τρωάδες του Ευριπίδη
σε νέα μετάφραση του Καθ. Δρ Ulrich Sinn
και σκηνοθεσία Bernhard Stengele

16, 17 και 18 Αυγούστου
στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο


Μια διεθνής συνεργασία του Θεάτρου και της Φιλαρμονικής της Θουριγγίας (Γερμανία), του Tiyatro Medresesi Κιρκιντζέ (Τουρκία) και του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου (Ελλάδα) με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Γερμανίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίοι ερμηνεύουν το κείμενο του Ευριπίδη στη νέα μετάφραση στα γερμανικά του καθηγητή Ulrich Sinn, ενώ αποσπάσματα απαγγέλλονται στα ελληνικά και στα τουρκικά, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Bernhard Stengele.

Η μελωδική απαγγελία με συνοδεία μουσικών οργάνων αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του κλασικού θεάτρου. Η συγκεκριμένη παραγωγή των Τρωάδων τιμά αυτή την παράδοση: οι δεσμοί των λαών της Ανατολίας και της Μεσογείου έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων μέσα από τη μουσική. Αυτή η πέρα από σύνορα κληρονομιά ζωντανεύει στην παραγωγή των Τρωάδων υπό τη μουσική διεύθυνση του Κούρδου συνθέτη και δεξιοτέχνη των κρουστών Ömer Avci σε συνεργασία με τη Βουλγάρα τσελίστα Μιλένα Ιβάνοβνα. Επιπλέον, ο Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Paul Amrod έχει μελοποιήσει τρία κείμενα της νεκρώσιμης ακολουθίας για γυναικεία χορωδία σε τέσσερα μέρη, τσέλο και κρουστά. Πολλά χωρία από τη μετάφραση του Ulrich Sinn έχει επίσης μελοποιήσει η Τουρκάλα τραγουδίστρια Ilke Yigit.

Στις Τρωάδες, ο Ευριπίδης αφηγείται την τύχη των γυναικών της Τροίας στον απόηχο ενός χαμένου πολέμου. Η πόλη έχει γίνει στάχτη, και οι περισσότεροι κάτοικοί της έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή σε εχθρικές επιδρομές. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την προοπτική της υποδούλωσης και της αιχμαλωσίας μακριά από την πατρίδα τους. Η τραγωδία αυτή αποτελεί μια πανάρχαια προειδοποίηση για τις βίαιες συγκρούσεις και τις συνέπειές τους που υπερβαίνει τα στενά πλαίσια του τόπου και του χρόνου. Η διεθνής διανομή της παράστασης των Τρωάδων συνδέει διαχρονικά το έργο με τις συγκρούσεις του παρόντος. Η συνεργασία ηθοποιών από διαφορετικούς πολιτισμούς και έθνη είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα διαπολιτισμικής κατανόησης.  

Η εργασία του θιάσου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2013, με ένα εργαστήριο στο Tiyatro Medresesi, στον Κιρκιντζέ (Şirince) της Τουρκίας, που συνδυάστηκε με ένα ερευνητικό ταξίδι στην Τροία. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τον θίασο απασχόλησαν τα θέματα της αποξένωσης, της προκατάληψης, καθώς και οι αιτίες και οι συνέπειες του πολέμου, ζητήματα τα οποία φωτίζει ο Ευριπίδης μέσα από μια κατεξοχήν γυναικεία οπτική. Ξεκινώντας από αυτή την αφετηρία, στόχος ήταν να αποκαλυφθούν κοινές ρίζες, και πάνω σ’ αυτές να χτιστεί μια σύγχρονη θεατρική εμπειρία, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία και την ενασχόληση με έναν από τους μεγάλους δραματικούς ποιητές της αρχαιότητας.

Η καθημερινή σωματική άσκηση στην κινησιολογία και τη ρυθμολογία συνέτεινε καταλυτικά στο δέσιμο της ομάδας. Ο θίασος ανέπτυξε επίσης ιδιαίτερους καλλιτεχνικούς δεσμούς μέσω της μουσικής και του χορού. Το πνεύμα αποδέσμευσης από στερεότυπα που καλλιεργήθηκε στις πρόβες και η αμοιβαία κατανόηση δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για τη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού, που έχει στόχο να μετατρέψει τη φιλοσοφική παραίτηση του Ευριπίδη σε μια θετική προοπτική. 

Μπορείτε να βρείτε το Δελτίου Τύπου, φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά των Bernhard Stengele και Ulrich Sinn ΕΔΩ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις όποιες δημοσιεύσεις/αναφορές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Καλλιτεχνική διεύθυνση και παραγωγή: Bernhard Stengele
Μετάφραση και επιστημονικός σύμβουλος: Καθ. Δρ Ulrich Sinn
Βοηθός έργου: Celal Mordeniz
Σκηνικά και κοστούμια: Marianne Hollenstein
Μουσική διεύθυνση: Ömer Avci
Δραματουργία: Felix Eckerle

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Çiğdem Aksüt, Ece Çelikçapa, Anne Diemer, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Milena Ivanova, Manuel Kressin, Oyku Oktay, Rachelle Ouedraogo, Κατερίνα Παπανδρέου, Johanna Paliege, Mechthild Scobanita, Erdem Senocak, Ouelgo Tene, Ilgaz Ulusoy, Katharina Weithaler, Esra Yaşar, Burcu Yilmaz

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η πρεμιέρα στο Altenburg πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου, στο Großes Haus του Landestheater, με τέσσερις ακόμη παραστάσεις στο Altenburg: 4, 5, 10 και 11 Μαΐου.
Η πρεμιέρα στη Gera δόθηκε στις 16 Μαΐου, στο Großes Haus der Bühnen der Stadt, με πέντε επιπλέον παραστάσεις στη Gera: 18, 19, 24, 25 και 31 Μαΐου (στις 19.30).
Τις παραστάσεις προλογίζει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας, Δρ. Ulrich Sinn, επιστημονικός σύμβουλος της παραγωγής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
11 Αυγούστου 2014, 21:00: Tiyatro ΕΝΚΑ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
13 Αυγούστου 2014, 21:00: Tiyatro Medresesi, Κιρκιντζές (Şirince), Τουρκία

ΕΛΛΑΔΑ
16, 17 και 18 Αυγούστου 2014
Τόπος διεξαγωγής: Πυθαγόρειο, Σάμος
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.00

Προβολή και Επικοινωνία για τα ΜΜΕ:
Χαρά Ζούμα Ι e. chara@zumacom.gr I m. 6980 571057
Σέμη Ψιλογιάννη Ι e. semi@zumacom.gr I m. 6977 222455
Ανζελίκα Καψαμπέλη Ι e. akapsampeli@hotmail.com I 6945 798883

Χορηγίες Επικοινωνίας-Δημόσιες Σχέσεις:
Δήμητρα Κουζή Ι e. dimitrakouzi@gmail.com I 6946 060862




Αρχειοθήκη ιστολογίου