Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Δελτίο τύπου ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΑΜΟΥ σχετικά με master plan Λιμένα Σάμου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΑΜΟΥ


Μετά την ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "AEOLIS"  από την τεχνική υπηρεσία αντιπεριφέρειας Σάμου και εκπροσώπους μελετητικής εταιρείας λιμενικών έργων τον Μάρτιο του 2014 έγινε σαφής η ανάγκη εκπόνησης MASTER PLAN για τον λιμένα Σάμου έως την άνοιξη του 2015. Από την παρουσίαση προέκυψε πως MASTER PLAN σημαίνει λεπτομερής σχεδιασμός κατασκευών – παρεμβάσεων στην χερσαία και θαλάσσια περιοχή της λιμενολεκάνης Σάμου με 20ετή ορίζοντα χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα έστω και μικρών αλλαγών επί του αρχικού σχεδιασμού. Εφ' εξής η ένταξη και χρηματοδότηση του οποιουδήποτε έργου που αφορά τα λιμάνια προϋποθέτει την ύπαρξη MASTER PLAN.

Μεταξύ του προκαταρκτικού σχεδίου παρουσιάστηκε και προσχέδιο κατασκευής τουριστικού λιμένα "μαρίνας" ανοικτού τύπου μικτής κατασκευής με τις προβλήτες να αποτελούνται εν μέρει επί πασσάλων , επί βυθού και πλωτές.

Ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου παρευρέθη  κατόπιν προσκλήσεως στην συγκέντρωση. Με την δεδομένη πολυετή μας εμπειρία στο εν λόγω λιμάνι (στην παραμονή, αγκυροβολία σκαφών και τον κυματισμό με τις διαφορετικές διευθύνσεις ανέμου) αλλά και την πρόσφατα τελειωμένη μελέτη κυματισμού που παρουσίασε η μελετητική εταιρεία που δείχνει το ύψος κύματος στο χώρο που προβλέπονται οι κατασκευές να ανέρχεται στο 1 μέτρο και 20 εκατοστά με νότιους ισχυρούς ανέμους, οι εκπρόσωποι του Ναυτικού Ομίλου Σάμου εξέφρασαν τις απόψεις τους. Προκύπτει λοιπόν ότι η πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Σάμου για κατασκευή κλειστού λιμανιού επί βυθού έναντι του ανοικτού που παρουσιάστηκε με το προσχέδιο, είναι σημαντικότατη για την κατασκευή σωστού έργου. Επιπλέον τα δεδομένα βάθη στον ίδιο χώρο που η μελέτη προτείνει και οι επί βυθού εξωτερικές προβλήτες που προτείνει να κατασκευαστούν,  με μικρές τροποποιήσεις μπορούν να το μετατρέψουν σε κλειστό λιμάνι και ενδεχομένως με μικρότερο κόστος.

Άλλωστε και οι εκπρόσωποι μελετητές της τεχνικής εταιρείας ως μόνο πρόβλημα στην πρότασή μας εντόπισαν την εναλλαγή των υδάτων. Πιστεύουμε όμως πως όλες οι έμπειρες εταιρίες του χώρου μπορούν να δώσουν εύκολα λύση στο πρόβλημα αυτό. Επίσης η «γλίστρα» ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών στην περιοχή του Μαλαγαρίου χρήζει μελέτης που να προβλέπει την μείωση του κυματισμού στη «γλίστρα» ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ανέλκυση σκάφους που βρίσκεται σε κίνδυνο με κακές καιρικές συνθήκες. Τέλος εκπρόσωποι άλλων τοπικών συλλόγων – φορέων έθεσαν θέματα που προβλημάτισαν και πρέπει να ληφθούν υπόψη στο MASTER PLAN
Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της κατασκευής οποιουδήποτε έργου που θα βελτιώσει την φιλοξενία τουριστικών σκαφών στα λιμάνια της Σάμου. Δεν κατανοούμε όμως την πρακτική της χαλαρής αντιμετώπισης κατά την σχεδίαση που πολλές φορές υποβαθμίζει τα αποτελέσματα ακριβών έργων. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα από το παρελθόν που αφορούσαν έργα τόσο στην Σάμο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι και στο προαναφερόμενο έργο εάν δεν επιτευχθεί η σκοπιμότητά του θα μας φταίει ο " κακός μας ο καιρός" που αποφάσισε να φυσήξει και να σηκώσει περισσότερο κύμα από όσο θα θέλαμε.

Η χρονική συγκυρία αυτής της παρέμβασης για τον χαρακτηρισμένο ως εθνικής σημασίας τουριστικού λιμένα Βαθέος προέκυψε διότι φήμες θέλουν το MASTER PLAN ήδη να συντάσσεται, καθ' άλλους θα εκπονηθούν κεντρικά τα MASTER PLAN μαζί με πώληση των λιμανιών και άλλα τα οποία δεν έχουμε την δυνατότητα επισήμως να γνωρίζουμε. Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα το λιμάνι της Σάμου θα βρίσκεται στην Σάμο και η αποτελεσματικότητα των έργων θα επηρεάζει τους Σαμιώτες. Για τους λόγους αυτούς η παρούσα κοινοποιείτε στους εκπροσώπους και υπηρεσίες του κρατικού και δημοτικού μηχανισμού. Επίσης δημοσιοποιείτε ώστε να συνδράμουν πολίτες ή φορείς που έχουν την δυνατότητα. Είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρίνιση.



                                   Εκ του Δ.Σ  Ναυτικού Ομίλου Σάμου


Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γραμματέας                                                                       
Κιουλάφας Αλέξανδρος                                                              Τσεσμελής Ευάγγελος

                                                                                         

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου