Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Διαφήμιση στο Facebook. Μάθετε γιατί αυτός ο τρόπος διαφήμισης είναι τόσο αποτελεσματικός!


Σε προηγούμενο άρθρο είχα ασχοληθεί με τις ομάδες, λογαριασμούς και τις σελίδες στο Facebook. Σε τι διαφέρουν, τι πρέπει να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση (μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ: http://www.newageit.gr/new-age-it-blog/40-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-facebook.html ).
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ και θα σας ενημερώσω για τις διαφημίσεις στο Facebook ώστε να μάθετε γιατί αυτός ο τρόπος διαφήμισης είναι πιο αποτελεσματικός, αποδοτικός και πιο οικονομικός σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Καταρχάς θα πρέπει πρώτα να δούμε αν υπάρχει καλή και κακή διαφήμιση, πριν προχωρήσουμε παρακάτω και δούμε τους τρόπους διαφήμισης.
Πόσες φορές έχετε αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση επειδή δεν σας αφορούσε μια διαφήμιση;  Δεν είναι κουραστικό αυτό, να σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις όπου οι περισσότερες από αυτές δεν σας αφορούν;
Αν όμως αυτό που διαφημίζεται είναι κάτι που σας  αφορά, σας ενδιαφέρει;
Μήπως τότε θα λέγατε πως αυτό είναι καλή διαφήμιση και καλώς την είδατε;
Επομένως, μια καλή διαφήμιση είναι με απλά λόγια αυτή, που στοχεύει στις ανάγκες σας, σας αφορά και σας ενδιαφέρει την συγκεκριμένη στιγμή.  
Υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει μια αποδοτική, με στόχευση και φτηνή διαφήμιση που ταιριάζει σε όλα τα budgets;
Υπάρχει!
Και δεν εννοώ τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, όπως στην τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπο, φυλλάδια.
 Όχι ότι είμαι ενάντια στους παραδοσιακούς αυτούς  τρόπους, αλλά απλώς είναι ένας ακριβός τρόπος σε σχέση με την απόδοση.
Λειτουργούν με τον τρόπο, όσο περισσότεροι το δουν, τόσοι περισσότεροι θα αγοράσουν το προϊόν που διαφημίζεται.
 Δεν υπάρχει στόχευση και τα στοιχεία που μας παρέχουν είναι στο περίπου.
Βέβαια χρειάζονται και αυτά τα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και δεν έχουν ούτε καν λογαριασμό στο Facebook.
Παρόλα αυτά, είναι ανεπίτρεπτο σφάλμα για μια επιχείρηση στην εποχή μας να απέχει διαφημιστικά από το διαδίκτυο και να βασίζεται ή να δίνει βαρύτητα μόνο στα παραδοσιακά μέσα.
Οι χρήστες του διαδικτύου συνεχώς αυξάνονται, όπως και η αγορά που προσφέρει το διαδίκτυο. Όποιος απέχει χάνει, ο ανταγωνισμός δεν κοιμάται.
Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα, η καλύτερη διαφήμιση είναι σίγουρα το «word to mouth», από στόμα σε στόμα.
Δυστυχώς αυτός ο τρόπος όμως είναι αργός.  Και τι γίνεται αν πρόκειται για μια νέα επιχείρηση που δεν έχει καθόλου πελάτες;
Ζούμε στο 2014 και είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία για να μην σπαταλάμε τα λεφτά μας σε ακριβούς και μη αποτελεσματικούς τρόπους διαφήμισης, όπως σε πανάκριβες καταχωρήσεις, κουπόνια εκπτώσεων και άσκοπα flyer που τα περισσότερα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Τα Facebook Ads μπορούν να προσφέρουν όλα αυτά που δεν έχουν τα παραδοσιακά μέσα και πολλά περισσότερα.
Φανταστείτε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε σε  ανθρώπους  που ανήκουν σε συγκεκριμένο φύλο και ηλικία.
Αν π.χ θέλουμε να πουλήσουμε ένα γυναικείο φόρεμα για νέες κοπέλες, μπορούμε να στοχεύσουμε με ένα παραδοσιακό τρόπο μόνο τις γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικίας ;
 Όχι βέβαια…
Στο Facebook υπάρχει η δυνατότητα να στοχεύσετε το target group όχι μόνο με βάση  τη χώρα αλλά με βάση το φύλο, την γλώσσα, την πόλη, μόρφωση, χόμπι, ηλικία και πολλά άλλα παρόμοια στοιχεία.
Με απλά λόγια, την διαφήμιση την βλέπει μόνο αυτός που θέλουμε να απευθυνθούμε.
Επίσης, η διαφήμιση στο Facebook συνδυάζει και τον καλύτερο τρόπο διαφήμισης που είναι «από στόμα σε στόμα», χωρίς το μειονέκτημα του τρόπου αυτού (παραδοσιακά) που είναι ο χρόνος μέχρι να αποδώσει. Αποδίδει άμεσα «από στόμα σε στόμα», με τα κουμπιά «μου αρέσει» αλλά και την «κοινοποίηση»!
Σωστά διαβάσατε και δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Κανένας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διαφήμισης!
Και το κόστος; Αντιγράφω από τα FAQ του Facebook…
«Το κόστος των διαφημίσεών σας στο Facebook εξαρτάται από εσάς. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ημερήσιο είτε εφάπαξ προϋπολογισμό, καθώς και να υποβάλετε προσφορά είτε με βάση το κόστος ανά 1.000 εμφανίσεις (CPM) είτε το κόστος ανά κλικ (CPC). Θα χρεώνεστε αποκλειστικά για τις εμφανίσεις ή τα κλικ που θα γίνονται, ενώ το ποσό που θα πληρώνετε δεν θα υπερβαίνει ποτέ τον προϋπολογισμό σας»
Από την εμπειρία μου να αναφέρω πως το κόστος είναι συνήθως από 0,10-0,15€ και άνω *(είτε για 1000 εμφανίσεις, είτε ανά κλικ), υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που το κόστος ήταν τελικός 0,03€! 
Εδώ όμως θέλει και λίγο προσοχή, θέλει γνώση και εμπειρία για να υπάρξει το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα! Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να δαπανηθούνε λεφτά χωρίς αντίκρισμα λόγο λανθασμένων ρυθμίσεων και επιλογών!
Σε ένα μελλοντικό μου άρθρο θα ασχοληθώ με έναν άλλον αποτελεσματικό και πολύ αποδοτικό τρόπο διαφήμισης που είναι το Google AdWords!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε μαζί μας.
Η New Age IT αναλαμβάνει να δημιουργήσει και τη δικιά σας διαφημιστική καμπάνια.

Χουσάς Νικόλαος
Ειδικός Πληροφορικής - Ανάπτυξη εφαρμογών

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου