Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μαθηματικά, τέχνη, φιλοσοφία... σε άλλη διάσταση, από το Δημήτρη Χρήστου και τη σαμart


Μία υπέροχη διάλεξη είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από το μαθηματικό κ. Δημήτρη Χρήστου τη Κυριακή το απόγευμα (6/4)  στο Αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Σάμου. Χρησιμοποιώντας κάποια λίγα αλλά ‘δυνατά’ παραδείγματα έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση γύρω από τη σχέση των μαθηματικών με τη τέχνη και τη φιλοσοφία, ξεκινώντας από τα γεωμετρικά χρόνια της αρχαίας Ελλάδας και φτάνοντας μέχρι και το λογότυπο του ήρωα των παιδικών μας χρόνων, Σούπερμαν.


 Αναλύσαμε το έργο ‘μελαγχολία’ (melancolia I) του πρωτεργάτης της γερμανικής αναγέννησης  Άλμπρεχτ Ντύρερ μέσα από σχήματα, αριθμούς και... μαγικά τετράγωνα. 


Ταξιδέψαμε στη 4η διάσταση,  ξετυλίγοντας τον  υπερκύβο  στο έργο Crucifixion (Corpus Hypercubus) του εκκεντρικού ζωγράφου του 20ου αιώνα, Σαλβαδόρ Νταλί.  


Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ειπώθηκαν μέσα από την άψογη οπτικοακουστική παρουσίαση του εισηγητή με τον οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες ολόκληρες θέλοντας να αναλύσουμε τη σχέση των μαθηματικών με τη τέχνη. Την άριστη διοργάνωση την οφείλουμε στη σαμαρτ και ελπίζουμε σε συνέχεια ανάλογων παρουσιάσεων. 


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου