Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΩΝ -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ (του Γιάννη Αρχοντούλη)

         


 Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει ο αθλητικός κόσμος της Σάμου , της Ικαρίας και των Φούρνων λόγω της αναστολής όλων των πρωταθλημάτων και ο βασικότερος λόγος είναι η ακαταλληλότητα των γηπέδων από τη μια και η αδιαφορία των υπευθύνων από την άλλη.Για πολλά χρόνια όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό έχουμε διαπιστώσει την κακή κατάσταση των περισσοτέρων αθλητικών χώρων ,  την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής στο να  βρεθούν λύσεις καθώς επίσης και και την έλλειψη συντονισμού από την σκέψη μέχρι και την υλοποίηση του οποιουδήποτε θέματος.


     Στο νησί της Σάμου υπάρχουν 4 κλειστά γήπεδα και 7 ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου εκ των οποίων μόνο το στάδιο Καρλοβάσου διαθέτει κουλουάρ στίβου για να φιλοξενεί και αγώνες όπως είχε γίνει και με τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες το 2006.Στην Ικαρία υπάρχουν 3 ανοιχτά (Άγιος Κήρυκος ,Εύδηλος και Ράχες) ένα κλειστό και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στους Φούρνους .Κανένα από αυτά δεν κατάφερε να αδειοδοτηθεί!!!

          Διευκρινίσεις σχετικά με την αδειοδότηση των γηπέδων μας έδωσε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου σε συνάντηση που είχαμε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013. Η κα Καλογήρου είπε ότι, ως όφειλε εκ του Νόμου, προχώρησε πέρυσι στην σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που έργο της ήταν να εξετάσει τους αθλητικούς χώρους της Σάμου. Η επιτροπή διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις και ζήτησε αυτές να καλυφθούν προκειμένου να επιτραπεί η αδειοδότηση των γηπέδων. Στη συνέχεια η κα Καλογήρου προχώρησε σε συνεχείς παρατάσεις προκειμένου να διευκολύνει την τοπική αυτοδιοίκηση αφού προηγουμένως  είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο αναστολής όλων των πρωταθλημάτων. Η τελευταία παράταση που ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δόθηκε τελικά από το Υπουργείο Εσωτερικών για όλα τα γήπεδα όλης της χώρας. Επομένως μέχρι τότε θα πρέπει ο Δήμος να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες σε κάθε Γήπεδο. Η κα Καλογήρου μας είπε ότι σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα την Λήμνο, λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει, ο Δήμος έχει βγάλει ένα πλάνο στο οποίο φέτος θα προχωρήσει στην αδειοδότηση κάποιων γηπέδων και τα υπόλοιπα θα τα κάνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Αυτό το κάνουν και άλλοι Δήμοι του Αιγαίου προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν, τουλάχιστον, τους απαιτούμενους χώρους για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Ήταν κατηγορηματική, πάντως, ότι από εδώ και πέρα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση είναι αποκλειστική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό ήταν να δοθούν προτεραιότητες αφού και χρήματα δεν υπάρχουν να γίνουν όλες οι αλλαγές για να δοθούν οι άδειες αλλά και κάποια γήπεδα χρειάζονται πολύ λιγότερα πράγματα από κάποια άλλα.

Τα κλειστά γήπεδα Βαθέος και Πυθαγορείου όπως και το ανοιχτό γήπεδο Καρλοβάσου με ελάχιστες προσθήκες που έχουν να κάνουν κυρίως με τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε αδειοδότηση.

Το κλειστό του Καρλοβάσου θέλει περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την πυρασφάλεια αλλά και κει μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία..

Το γήπεδο ποδοσφαίρου του Πυθαγορείου έχει πρόβλημα η κερκίδα λόγω καθίζησης αλλά τα βασικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη ιατρείου και κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες κλπ)

Το γήπεδο Βαθέος που είναι η βάση καθώς εκεί αθλούνται,προπονούνται και συμμετέχουν οι περισσότεροι αθλητές θέλει και τα περισσότερα πράγματα αλλά το πρόβλημα είναι (όπως ανέφερα και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΟΠΟΝΝΑΣ ) ότι από την επιτροπή που θα περάσει , να καταγραφούν οι ελλείψεις να γίνει προυπολογισμός των εξόδων μέχρι να μπουν τα κιγκιδώματα ή να παραγγελθεί η τουαλέτα για ΑΜΕΑ πχ. χάνεται πολύτιμος χρόνος , δεν υπάρχει συντονισμός και δεν μπαίνουν προτεραιότητες στις εργασίες που πρέπει να γίνουν.Προέχει η ασφάλεια και η υγιεινή άρα ας ξεκινήσουν οι εργασίες με τα ιατρεία , τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό , αξιοπρεπείς τουαλέτες για τον κόσμο και μετά μπορούν να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα.

Υπάρχει μία τελευταία παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών.Ήδη έχουν τελειώσει οι εκθέσεις σε όλα τα γήπεδα από μηχανικούς του Δήμου.Ας ελπίσουμε ότι θα αξιοποιηθεί ο χρόνος , θα γίνουν κάποια πράγματα άμεσα έτσι ώστε και οι αθλητικοί χώροι να είναι ασφαλείς και τελικά να καταφέρουν να αδειοδοτηθούν αλλά και κάποια πρωταθλήματα να ξεκινήσουν αφού πραγματικά είναι λυπηρό άλλα νησιά να έχουν ομάδες στις ψηλότερες εθνικές κατηγορίες και μεις εδώ να μην έχουμε τη δυνατότητα να συναγωνιστούν οι αθλητές μας σε ένα απλό τοπικό πρωτάθλημα.

Έστω και τώρα που είναι όντως αργά ας προχωρήσει η Δημοτική Αρχή με πολύ γρηγορότερο ρυθμό (αφού ουσιαστικά είναι υπεύθυνη και για την γραφειοκρατική καθυστέρηση αλλά και για την άθλια κατάσταση των γηπέδων)έτσι ώστε να δοθεί λύση σε ένα μεγάλο αθλητικό -κοινωνικό πρόβλημα των νησιών μας.



Αρχοντούλης Ιωάννης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου