Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

OΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ… ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ!


(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

Δύσκολο μα και προκλητικό, να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού σε συναυλία καλοκαιρινή, σε χώρο υπαίθριο και με μόνο όργανο μια κιθάρα. Κι όμως… επί δυόμιση ώρες ο σολίστ Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, «έχτισε» νότα-νότα, μια μοναδική γέφυρα επικοινωνίας με το πολυπληθές ακροατήριο κι όλα αυτά στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Σάμου - SIMF, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013.

Μουσικές διασκευές από σημαντικά έργα των Paco de Lucia, Al di Meola, Chic Corea, Astor Piazzola, Βαγγέλη Παπαθανασίου κι ακόμη, ένα ταξίδεμα σε μουσικές και χώρες, σε Latin, Jazz, Flamenco & Ethnic μουσική αλλά και έργα A.C.Jobim, Κ. Jarrett, , G. Nunez, και πολλών άλλων… Κάθε ρυθμός και μια ιστορία, κάθε παίξιμο και μια σπουδή στη μελωδία. Αδιαμφισβήτητο το ταλέντο του διακεκριμένου σολίστα Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη, όσο και η μεγάλη του προσήλωση στη μουσική. Αν έκλεινε κανείς τα μάτια καθώς τον άκουγε να παίζει, είχε την αίσθηση πως υπήρχε εκεί μια ορχήστρα από δέκα διαφορετικά όργανα!
Εστιασμένος και πολύ καλά προετοιμασμένος, χωρίς αναλόγιο και ρεπερτόριο, έπαιξε από μνήμης ένα σημαντικό αριθμό μουσικών κομματιών αφήνοντας κατενθουσιασμένο το ακροατήριο που χειροκροτούσε και μπιζάριζε!


Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, η ερμηνεία ενός δικού του έργου για κιθάρα με τίτλο: «Η φαντασία του Πόντου», όπου γνωστά παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια μπλέκονταν γλυκά με νέες συνθετικές νόρμες. Η κιθάρα μετατρεπόταν σε κεμετζέ και ο ήχος ταξίδευε στη Σαμψούντα, χόρευε τον πυρρίχιο κι έφερνε τις «χαμένες πατρίδες» στην ακριτική Σάμο…

Στο τέλος της συναυλίας, ο Γιώργος Παυλής στα κρουστά, συνόδευσε με ιδιαίτερο τρόπο τον σολίστα, στο "Rio Ancho" του Paco de Lucia και το "Spain" του Chick Corea.

Κοινή παρατήρηση όσων παρακολούθησαν αυτή την εκπληκτική συναυλία ήταν πως, ευτυχώς στο χώρο του πολιτισμού υπάρχουν συνεργατικές πρωτοβουλίες –όπως αυτή του SIMF- αλλά και μεγάλα ταλέντα, όπως ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου