Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ




Ο Δήμος Σάμου την Κυριακή 14/4 στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση  που στοχεύει στην αξιολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται στο νησί μας με τη χρήση ενός ολοκληρωμένου στατιστικού μοντέλου που δημιουργήθηκε σύμφωνα τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του νησιού μας.

( ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
             
Η παρουσίαση του Λογισμικού Αξιολόγησης Τουριστικών Υπηρεσιών μετά από αίτημα της Προέδρου Εμπορικού Συλ. κα Κάϊλα το οποίο έγινε δεκτό από τον επιστημονικό συνεργάτη που θα μας το παρουσιάσει (αναβάλλοντας την αναχώρηση του για Αθήνα την Δευτέρα) θα γίνει τελικά την Κυριακή 14 Απριλίου στις 7 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.)






Αγαπητοί συνδημότες, συνδημότισσες,   
     
στις περιοχές που στηρίζουν την ανάπτυξή τους και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως στο νησί μας, οι συνέπειες της μείωσης της τουριστικής κίνησης είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Η οικονομική ανάπτυξη  και η βιωσιμότητα της περιοχής είναι σίγουρο ότι   εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του κλάδου του τουρισμού. Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι πριν από την οποιαδήποτε απόφαση για βελτίωση προηγείται η μέτρηση και η αξιολόγηση.  Μόνο τότε η αλλαγή θα επιφέρει βελτίωση.

To τουριστικό προϊόν πλήττεται όχι μόνο από εξωγενείς παράγοντες, όπως δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, ανασφάλεια, κοινωνικές εντάσεις/τρομοκρατία, κ.α., αλλά και από εσωτερικούς, όπως: η κακή ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, η έλλειψη σύγχρονων εγκαταστάσεων, η ανεπαρκής εξυπηρέτηση, η άνοδος των τιμών (που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές ακόμα και σε περιόδους ύφεσης), η ελλιπής συγκοινωνιακή διασύνδεση με τους τουριστικούς προορισμούς, η απουσία βούλησης και συντονισμένων ενεργειών από πλευράς πολιτείας.

Ωστόσο, υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης. Υπάρχει ακόμα προοπτική για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Αυτό που θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες κινήσεις. Η ανάκαμψη θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεχή αξιολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών, τον εντοπισμό των παραγόντων που προσδίδουν ικανοποίηση στους καταναλωτές (τουρίστες) με σκοπό την ενίσχυσή τους καθώς και εκείνων που θεωρούνται αδύναμοι και χρήζουν βελτίωσης. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μια σαφή ένδειξη της ποιότητας των υπηρεσιών καθώς επίσης και της ικανοποίησης που αυτές προκαλούν στους καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Σάμου την Κυριακή 14/4, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση (με δυνατότητες διαρκούς βελτίωσης) που στοχεύει στην αξιολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται στο νησί μας με τη χρήση ενός ολοκληρωμένου στατιστικού μοντέλου.

Σκοπός της αξιολόγησης αυτής θα είναι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τους παράγοντες ικανοποίησης των καταναλωτών/τουριστών, ο εντοπισμός των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των υπαρχουσών παρεχομένων υπηρεσιών και κατά συνέπεια ο εντοπισμός των σημείων που χρήζουν βελτίωσης.

Τα συμπεράσματα θα είναι ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμα με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού στο νησί μας. Επιπλέον θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο –είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή μέσω του υπό κατασκευή site- προς οποιαδήποτε αξιοποίηση (ενημέρωση σχετικά με προσφορές και εκπτώσεις ξενοδοχείων, εκδηλώσεις, πολιτιστικά γεγονότα, κτλ).

Νίκος Τριανταφύλλου
Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου