Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Συζήτηση για δημιουργία στην Σάμο του πρώτου Γεωμυθολογκού Πάρκου στον κόσμο- (ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ)



Στην προοπτική δημιουργίας Γεωμυθολογικού Πάρκου και Γεωπολιτιστικών μονοπατιών  αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ηλίας Μαργιολάκος, μιλώντας στο κοινό της Σάμου, καλεσμένος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ ενώ συμμετείχε και η Πυθαγόρεια Ακαδημία και το Πνευματικό Ίδρυμα ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Ο καθηγητής που επισκέφτηκε για τρίτη φορά την Σάμο εξήγησε πρακτικά ότι αυτό σημαίνει πλήρη αξιοποίηση της προιστορίας και των  πλούσιων προιστορικων ευρημάτων που υπάρχουν στο νησί με την δημιουργία ενός πάρκου με κέντρο τις περιοχές που γίνονται οι ανασκαφές για τα απολιθώματα, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου στους Μυτιληνιούς ,και θα επεκτείνεται σε όλο το νησί.

Στα πλαίσια του έργου αυτού ,θα εντοπιστούν επίσης παλαιά ή και αρχαία, αλλά ξεχασμένα μονοπάτια, που συνδέουν μικρές ή μεγαλύτερες περιοχές, που παρουσιάζουν γεωλογικό και μυθολογικό ενδιαφέρον συγχρόνως και οι οποίες είναι γνωστές ως γεωμυθότοποι. Τέλος προτείνεται να γίνει μελέτη της δυνατότητας δημιουργίας γεωμυθολογικών πάρκων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον Τομέα Γεωεπιστημών της UNESCO.
Ο κ. Μαργιολάκος τόνισε ότι αν το εγχείρημα αγκαλιαστεί από τιους τοπικούς φορείς δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί. Το κέρδος που θα αποφέρει μακροπρόθεσμα σαν πόλος έλξης τουριστών που ασχολούνται με την επιστήμη αλλά και φοιτητών από όλο τον κόσμο θα είναι τεράστιο.
Βιολέτα Τριπόδη

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ





























Σχόλιο:
Το samosbook αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο για την ύπαρξη τέτοιων προτάσεων/συζητήσεων έστω και σε θεωρητικό επίπεδο. Ευχαριστούμε το κ. Καθηγητή για την υπέροχη παρουσίαση, τον απλό λόγο και την έμπνευση/ευαισθητοποίηση που προσπάθησε να περάσει στο ακροατήριο. Πέρα από τη σύνδεση μεταξύ του μύθου και της τοπογεωγραφίας αναδεικνύονται θέματα που έχουν να κάνουν με τη δική μας προσοχή στην ιστορικό-αρχαιολογική κληρονομιά μας. Ας πιέσουμε όσο μπορούμε όλοι μας για την υλοποίηση όλων των στόχων που αφορούν την αξιοποίηση των ιστορικών-αρχαιολογικών και  μυθολογικών στοιχείων του νησιού μας ακόμα και αν αυτό αφορά έστω και τη παρουσία μιας πληροφοριακής-εκπαιδευτικής πινακίδας...


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου