Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μερικές απλές... 'πειρατικές' αλήθειες : Η διαφορά ανάμεσα στο σύμπτωμα και την αιτία


Αναδημοσίευση από http://vaspersview.blogspot.com

(και με καμία διάθεση να αναμειχθούμε σε στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις)

Η διαφορά ανάμεσα στο σύμπτωμα και την αιτία


Οι γιατροί γνωρίζουν ότι αν έχεις κρύωμα φταίει ένας ιός και όχι ότι δεν καθαρίζεις αρκετά γρήγορα την μύτη σου. Αυτή η απλή γνώση πρέπει να ισχύει για κάθε σύμπτωμα. Πίσω από το σύμπτωμα υπάρχουν τα αίτια και αυτά πρέπει να θεραπεύσεις. Το να απαλύνεις απλά το σύμπτωμα δεν αποτελεί θεραπεία.

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε συνηθίσει να δρούμε απέναντι στο σύμπτωμα και όχι στην αιτία. Έτσι οι λύσεις που δίνονται είναι επιφανειακές και δεν έχουν κανένα απολύτως μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως αφήνουν το πρόβλημα να χρονίζει και να βαθαίνουν τα αίτιά του μέχρι του σημείου που γίνεται πλέον καρκίνος στο σώμα της κοινωνίας.

Η οικονομία μας σήμερα βρίσκεται υπό διάλυση. Για αυτό δεν φταίνε οι χαμηλοί μισθοί ή συντάξεις. Αυτά είναι τα συμπτώματα. Δεν φταίνε καν οι υψηλές τιμές των Σουπερμάρκετ, καθώς και αυτές είναι σύμπτωμα. Δεν φταίει ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων καθώς και αυτό είναι σύμπτωμα. Δεν φταίει η μεγάλη φορολογία καθώς και αυτή είναι σύμπτωμα.

Το θέμα είναι να εντοπίσεις την ΡΙΖΑ του προβλήματος και να την καταπολεμήσεις. Και η ρίζα του προβλήματος είναι η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η πελατειακή πολιτική πρακτική.

Γιατί φοροδιαφεύγει κάποιος πολύ πλούσιος; Γιατί είναι υψηλοί οι φόροι; Όχι... φοροδιαφεύγει γιατί μπορεί. Γιατί του δίνεται η δυνατότητα ώστε να τα έχει καλά μαζί του ο πολιτικός που θέλει χάρες. Που θέλει προβολή. Γιατί φοροδιαφεύγει ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός; Γιατί μπορεί. Γιατί αν φοροδιαφεύγει ο πλούσιος, γιατί όχι και αυτός; Εξάλλου αυτός τι μπορεί να προσφέρει; Λίγες χιλιάδες ευρώ; Σιγά... Εξάλλου δεν υπάρχει έλεγχος. Μπορεί να χρηματίσει (διαφθορά το λένε) τον έφορο και να γλιτώσει 1000 ευρώ στο κατοστάρικο. Άσε που το κράτος το ίδιο θα έρθει και θα του πει, κάνε μια περαίωση να τελειώνουμε...

Γιατί υπάρχει άραγε τόσο μεγάλη ανεργία αυτή την περίοδο; Φταίει η μείωση των μισθών των υψηλόμισθων; Μα αυτή δεν πήγαινε στην κατανάλωση που δίνει εργασία και το ποσό που πήγαινε τους έχει μείνει ακέραιο. Τότε μήπως φταίνε οι μειώσεις στα μικρά και μεσαία στρώματα; Πράγματι.

Είναι όμως αυτή η ρίζα του προβλήματος; Ας το δούμε: Γιατί έγινε αυτή η μείωση; Γιατί το κράτος αρνείται κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην μείωση του κόστους του δημοσίου. Αρνείται κατηγορηματικά να παρατήσει την γραφειοκρατία που υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό. Γιατί φανταστείτε τι θα έχαναν οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αν δεν περνούσαν από τα χέρια τους οι φάκελοι και δεν τους καθυστερούσαν τόσους μήνες ή και χρόνια ζητώντας γρηγορόσημα που φτάνουν να είναι παραπάνω από την μισή επένδυση!!! Και μη μου πει κανείς ότι επειδή συνέλαβαν 5-6 από αυτούς δεν συνεχίζεται το ίδιο βιολί... Σας πληροφορώ τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα.

Δεν τα γνωρίζουν αυτά άραγε οι πολιτικοί μας; Φυσικά και τα γνωρίζουν. Όμως δεν τους ενδιαφέρει γιατί το μόνο που θέλουν είναι να διαχειρίζονται την εξουσία και να διατηρούν αυτά τα προβλήματα ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει το πελατειακό κράτος και έτσι εκείνοι να κυβερνούν...

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης μπορείς να το λύσεις με φράχτες στον Έβρο ή με περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα; Αυτό χτυπάει πάλι το σύμπτωμα και μάλιστα χωρίς να έχει επιτυχία καθώς οι περισσότεροι τελικά θα περάσουν στην χώρα. Οπότε τι πρέπει να γίνει; Μήπως να υπάρξει επιτέλους μεταναστευτική πολιτική; Να σταματήσει επιτέλους η εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙ που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή; Να επιβάλουμε στην Τουρκία και στην Ευρώπη να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να βοηθήσουν να το εξαλείψουμε γιατί αλλιώς θα τους στείλουμε έως 1μιση εκατομμύριο λαθρομετανάστες πακέτο με εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες, αναγκαστικά με την διάλυση της χώρας;

Για αυτό το λόγο το Κόμμα Πειρατών επιμένει ότι η λύση είναι να χτυπήσεις το αίτιο του προβλήματος και όχι να απαλύνεις μόνο το σύμπτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα το κάνεις με κοινωνική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθείς και να ξεριζώσεις το αίτιο. Έχει φτάσει ο καιρός που αν περιμένουμε και άλλο θα διαλυθεί απλά ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα τα λιμνάζοντα προβλήματα. Ή θα τα λύσουμε ή θα καταστραφούμε. 

Το Κόμμα Πειρατών δεν ενδιαφέρεται για την "ιδεολογία"Μόνο για την εφαρμογή των αρχώντου σε λύσεις που θα έχουν επιλεγεί, όχι βάση τοποθέτησης στον άξονα Αριστεράς-Κέντρου-Δεξιάς, αλλά βάση λειτουργικότητας, κατανόησης και αποδοχής. Για αυτό χρειάζονται ενημερωμένοι πολίτες. Χρειάζονται δομές και θεσμοί που λειτουργούν. Όχι γραφειοκρατία και διαχείριση της εξουσίας και των δανεικών που δυστυχώς μας προσφέρουν οι "μεγάλοι".


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου