Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Ανακύκλωση άραγε είναι θέμα των «ολίγων;»


Με μικρή συμμετοχή από πλευράς πολιτών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ανακύκλωσης με θέμα «Η Ανακύκλωση σαν τρόπος ζωής και σαν μέσο μείωσης του όγκου των απορριμμάτων» που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Σαμίων με το Δήμο Σάμου και τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Ανατολικής Σάμου. Στον πρόλογό του ο κ. Τζανενάς ανέφερε ότι μπορεί να είμαστε λίγοι «παρόντες», αλλά θα γίνουμε πολλοί, αφού μας συνδέει το κοινό όραμα και η πίστη για ανακύκλωση. Πρέπει από το σπίτι να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα «σκουπίδια» και που θα πρέπει να τα πετάμε. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτή τη προσπάθεια που ξέρω ότι είναι σχεδόν καινούργια. Άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» συμπλήρωσε ο κ. Τζανενάς.

Tzazenas

Ο κ. Τζανενάς παρουσίασε και κάποια στοιχεία λέγοντας ότι στη περιοχή της πρωτεύουσας από το 2009 μέχρι και το 2011 παρουσιάστηκε μείωση στα απορρίμματα της τάξης του 20%, ενώ για το Πυθαγόρειο τη χρονιά 2009-2010 παρουσιάστηκε μείωση στο 18%, ενώ το 2010-2011 υπήρξε αύξηση της τάξης του 5%.
Κάποιοι πολίτες που πήραν το λόγο από την Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες Σάμου» ζήτησαν να τους εξηγήσουν γιατί η Πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο που αναφέρει ότι για κάθε καινούργια μπαταρία αυτοκινήτου π.χ δεν επιστρέφεται η παλιά, όπως επίσης το ίδιο πρέπει να γίνεται και για κάθε χαλασμένη ηλεκτρική συσκευή, ενώ σαφή απάντηση δεν δόθηκε.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Σάμου κ. Θάνος – ο οποίος ήταν παρών – είπε ότι στο θέμα της ανακύκλωσης γίνονται σταθερά βήματα, αν και γνωρίζουμε ότι είμαστε ακόμη πίσω σε πολλά θέματα. Ο Δήμος ετοιμάζεται να δημιουργήσει το δικό του εργαστήριο για τις αναλύσεις του πόσιμου νερού, αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού εκεί που υπάρχει το πρόβλημα ο Δήμος επεμβαίνει με τις ανάλογες χλωριώσεις. Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ. Μυλωνά, τον παρακάλεσε να κάνει όσο γίνεται γρηγορότερα τις ενέργειες για να τοποθετηθεί ανταποδοτικό μηχάνημα ανακύκλωσης τόσο στο Καρλόβασι όσο και στον Μαραθόκαμπο. «Αν δεν βοηθήσει και η Πολιτεία, δυστυχώς με την τόση γραφειοκρατία που επικρατεί μας φέρνουν τα πάνω – κάτω» συμπλήρωσε ο κ. Θάνος.
Ο κ. Τζανενάς ακόμη υπενθύμισε ότι για να δημιουργούμε λιγότερα σκουπίδια πρέπει να υπάρχει κάποιο κίνητρο και έτσι στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει νέος διαγωνισμός (ο ίδιος που είχε γίνει με τα σχολεία πέρσι), ενώ τόνισε ότι η πόλη της Σάμου έχει πολύ υψηλά συμμετοχής στην ανακύκλωση πανελλαδικά.


σχόλιο samosbook: Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παρά τα χιλιάδες προβλήματα που διακατέχουν αυτή τη στιγμή το κόσμο, παρά το χάος που επικρατεί στη κοινωνία μας, κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα της ανακύκλωσης δεν είναι πλέον μία ρομαντική πρόταση αλλά επιτακτική ανάγκη στην εποχή που ζούμε. Η ανακύκλωση απαιτεί την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον όλων μας (γιαυτό άλλωστε και συμφωνούμε απόλυτα με το τίτλο του αναλυτικότατου ρεπορτάζ του radiocafe.gr). Η χθεσινή παρουσία του Σαμιώτη ήταν σχεδόν μηδαμινή αν εξαιρέσουμε τη συμμετοχή μερικών μόνο αιρετών, δημοσιογράφων, μελών της Κοινωνίας ενεργών πολιτών και της δημοτικής παράταξης 'Υποτεινουσα'.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου