Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στροφή στη Φύση



Οι εποχές που οι νέοι εγκατέλειπαν την περιφέρεια και κατ' επέκταση επαγγέλματα σχετικά με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία, αναζητώντας επαγγελματικές διεξόδους στα μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται ότι έχει παρέλθει. Πλέον, σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μεγάλο είναι το ποσοστό των νέων που αποφασίζουν να κάνουν στροφή στη Φύση.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του Υπουργείου, οι επενδύσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γνώρισαν μεγάλη "άνθηση" την τελευταία χρονιά και, ο αριθμός των νέων αγροτών, ηλικίας 15 - 44 ετών αυξήθηκε κατά πολύ. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου οι νέοι αγρότες αυξήθηκαν κατά 55,1%, στην Κρήτη κατά 31% και στη Θεσσαλία κατά 10,9%.

Με την οικονομική κρίση να περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησης, οι νέοι αναζητούν διεξόδους στην Περιφέρεια. Παράλληλα, η διάθεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την εγκατάσταση νέων γεωργών ηλικίας 18 έως 40 ετών, η οικονομική ενίσχυση των κλάδων του αγροτουρισμού και της μεταποίησης, καθώς και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, αποτελούν δέλεαρ. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, όχι απαραίτητα σε συναφές αντικείμενο, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης.

Και για όσους συνεχίζουν να συνδέουν τη γεωργία με τα αμπέλια, τους ελαιώνες, το βαμβάκι και τα φρούτα, πρέπει να ξέρετε ότι οι νέοι αγρότες ψάχνονται και, βρίσκουν νέες ιδέες και εναλλακτικές καλλιέργειες. Από τις πλέον δημοφιλείς νέες καλλιέργειες είναι οι: Αλόη,  Αρώνια, Τρούφα, Ιπποφαές, Μανιτάρια, Μύρτιλο, Ροδιά, Δαμασκηνιά, Βατόμουρα, Αβοκάντο, Μπανάνα, Φραγκοσυκιά, Χουρμαδιά, Μάνγκο, Λωτός, Λίτσι, Γκουάβα, κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες καλλιέργειες, θα βρείτε στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων http://www.minagric.gr

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου