Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αρκετά Κάναμε τα πρόβατα...Η Σάμος σε κατάσταση μαρασμού



Όταν κάποτε ίσχυε άλλος εκλογικός νόμος που έδινε βάση στις μονοεδρικές τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το κράτος άκουγε τις εκκλήσεις των Σαμίων. Μετά όταν δεν υπήρχε καμία σημασία το ποιος θα εκλεγεί στην Σάμο, έπαψαν να ακούν. Αποτέλεσμα μια απαξίωση χωρίς προηγούμενο. Σε ένα νησί που η Τουρκία με τα κλειστά σύνορα για εμπόριο και συγκοινωνίες απέχει μόνο 1000 μ. η στήριξη του κράτους πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Πολύ μεγαλύτερη από ένα αυτοκινητόδρομο που φτιάχνεται στην Στερεά Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια επίσης Η Σάμος έχασε την φρεσκάδα της. Ο εκλογικός νόμος έπαιξε καταλυτικό ρόλο, αλλά και η εσωστρέφεια του πληθυσμού σε τοπικιστικά και εθνικιστικά μονοπάτια αποτελείωσε την όποια επιχειρηματικότητα του νησιού.

Απο κει και πέρα, τα γεγονότα είναι τα εξής.

Τουρισμός: Αντί να δημιουργηθεί ισχυρό τουριστικό ΝΠΔΔ βαρκούλες αρμενίζουν χαμένες στην Δημοτική γραφειοκρατία.

Συγκοινωνίες: Η Κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πλέον με τις μεταφορές προϊόντων αγαθών και τις συγκοινωνίες να μαραζώνουν για τα καλά. 250€  για να πας με το αεροπλάνο, 55€ για ένα σαπιοκάραβο που κάνει 16 ώρες να φτάσει Πειραιά. Αυτή είναι η ζοφερή κατάσταση που έφτιαξαν η αδιαφορία μας και η ανεπάρκεια των πολιτικών που εκλεγόντουσαν τα τελευταία 30 χρόνια, πρωτίστως εκμεταλλευόμενοι τον τοπικισμό που εντέχνως οι ίδιοι εξέθρεψαν διαιρώντας Ανατολική και Δυτική Σάμο κάνοντας 2 και 3 και 5 φορές ίδια έργα και υποδομές στο ίδιο νησί.....Αντί να διαλέξουν το κατάλληλο μέρος για να κάνουν την σωστή υποδομή, έφτιαχναν υποδομή για να κόψουν την κορδέλα.

Χωροταξικό:  Ας μην το πιάσουμε καλύτερα εδώ εξηγείται λεπτομερώς εδώ http://vathisos.blogspot.com/2011/04/1001995.html

Η κατάσταση έχει ως εξής: Με δικαιολογία την οικονομική κρίση η Σάμος κατρακυλά ολοένα και πιο κάτω. Αν και το πιο όμορφο νησί στο Αιγαίο, δεν έχει την ομοψυχία ακόμα που χρειάζεται να διεκδικήσει πράγματα. Καθημερινά γίνετε και κάτι αρνητικό που ενισχύει την απομόνωση. Το Νήσος Μύκονος αποσύρθηκε 12 χρόνια μετά τα γεγονότα του ΣΑΜΙΝΑ. Αποσύρθηκε το γρήγορο καράβι από ένα νομό που θρήνησε δεκάδες νεκρούς και αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ΣΑΜΙΝΑ.
Τόσο πολύ μας έχουν γραμμένους στα υποδήματα τους όλοι και ειδικά τα κόμματα που βλέπουν ότι δεν έχουν κανένα όφελος στην Σάμο.
Επιπλέον το νησί έχει πέσει σε μια εσωστρέφεια άνευ προηγουμένου με εθνικιστικές και τοπικιστικές κορώνες να κυριαρχούν. Δεν θα κάνουμε πάλι επίσης εδώ κοινωνικό ψυχογράφημα, πολλά έχουν αναλυθεί εδώ http://vathisos.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

Η επιχειρηματικότητα με ευθύνη και της τοπικής κοινωνίας έχει σχεδόν μηδενιστεί, αντ' αυτού δουλειά έχουν πιάσει τα προσωπικά συμφέροντα πάνω σε μια εξαντλημένη κοινωνία, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Αρκετά κάναμε τα πρόβατα, αρκετά κοιμηθήκαμε τα μεσημέρια, αρκετού΄ς καφέδες ήπιαμε, αρκετές βλακείες ακούσαμε, αρκετά είπαμε δεν θα αλλάξουμε τον κόσμο...Τον κόσμο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε άλλα την Σάμο ναι. Όλοι αυτοί που κοιμούνται είναι αυτοί που στεναχωριούνται ότι τα παιδιά τους δεν γυρνάνε πίσω στην Σάμο. Γιατί να γυρίσουν? Πάλεψες εσύ σαν Σαμιώτης γονιός να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες ώστε να έρθει το παιδί σου στην Σάμο.?

Όλοι θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι οι εκλεγμένοι ούτε όραμα είχαν ούτε πλέον δύναμη να στηρίξουν κάποιες αλλαγές. Όλες μας οι ελπίδες πλέον είναι πάνω στην δική μας αντίδραση.  Αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί να δείξουμε πόσο λάθος νοοτροπίες μας έφεραν σε αυτά τα χάλια...τότε καλύτερα ας φεύγουμε, ας εκχωρήσουμε το νησί σε 5-10 βολεμένους μια και καλή που κάνουν όνειρα για κομματικά αξιώματα και το πως θα χτυπήσουν τους άλλους. Αυτοί ακριβώς είναι που κατήντησαν τον τόπο του κουτσομπολιού των εντυπώσεων της μοιρολατρίας. ΑΡΚΕΤΑ!

Η αρχή πρέπει να γίνει με την μαζική αντίδραση για τα καράβια. Προσανατολιζόμαστε σε δυναμικές αντιδράσεις, η ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την αντίδραση για το κατάντημα της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο (http://ypotinousa.blogspot.com/2011/12/blog-post.html)
Στο Καρλόβασι ήδη οι πολίτες ξεκίνησαν διαμαρτυρία. Δεν παίζει ρόλο το που αλλά το να συμμετέχει όλη η Σάμος.
Δεν μπορούμε να κάτσουμε άλλο αμέτοχοι, για εμάς τους 30+ που ξεκινήσαμε επιχείρηση στον τόπο που αγαπάμε, παίζεται το μέλλον μας γιατί το εισόδημα μας είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την δουλειά μας. Θέλουμε το νησί να βγει από την εσωστρέφεια και την παράνοια. Μονό ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.
Αρκετά λοιπόν κάναμε τα πρόβατα σαν νησί, μην αντιδρώντας σε τίποτα. Κάνοντας επιστολές απλά δείχνεις την ανεπάρκεια σου. Δυναμική αντίδραση από όλους.



πηγή: http://vathisos.blogspot.com

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου