Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Στο Δήμο Σάμου το Λιμενικό Ταμείο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στις 22/12/2011 στο κτήριο του πρώην Υ.Ε.Ν., με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων του κ. Θάνου Πάλλη, του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κώστα Ασκούνη, του Δημάρχου Σάμου κ. Στέλιου Θάνου, εκπροσώπων νησιωτικών και παράκτιων Δήμων και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων, ύστερα από διεξοδική συζήτηση κατέστη επιτέλους εφικτή, μετά από την πάροδο πολλών ετών διεκδικήσεων από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μεταβίβαση της διαχείρισης των χερσαίων ζωνών και των λιμένων σ’ όλους εκείνους τους Δήμους που είναι οργανωτικά έτοιμοι και διαθέτουν τις απαιτούμενες δομές για να υποδεχθούν τις αρμοδιότητες των σημερινών Λιμενικών Ταμείων. Η σημαντική αυτή απόφαση αφορά κατ’ αρχάς τους Δήμους Σάμου, Χίου, Πύλου-Νέστορος, Κορίνθου, Σικυωνίων (Κιάτου), Θάσου και Αμφιλοχίας, ενώ εκκρεμούν προς εξέταση άλλες 31 αιτήσεις από άλλους Δήμους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές όλες οι σχετικές λεπτομέρεις για τον τρόπο μεταβίβασης της περιουσίας, των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων, των πόρων και των αρμοδιοτήτων από τα υφιστάμενα Λιμενικά Ταμεία προς τα νέα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.   

Η απόφαση για την απόδοση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των λιμενικών ζωνών και υποδομών στους νησιωτικούς Δήμους ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής μας κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το πνεύμα του «Καλλικράτη», καθώς ευνοεί την προώθηση μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης αντίληψης οργάνωσης και διαχείρισης του νησιωτικού χώρου, παρέχοντας έτσι στους Δήμους τη δυνατότητα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ζωτικό παραλιακό χώρο και την όψη των πόλεων και για τη χάραξη μιας ενιαίας λιμενικής πολιτικής. Η καθ’ όλα θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται ν’ αποδώσει σημαντικά οικονομικά, αναπτυξιακά και άλλα πολλαπλά οφέλη, που θα προκύψουν μέσα από την ενοποιήση των παραλιακών ζωνών με τον υπόλοιπο αστικό ιστό των πόλεων και από την αναίρεση μιας σειράς δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αδυναμιών του παρελθόντος, που οφείλονταν αποκλειστικά στην ύπαρξη της αποκαλούμενης «δυαρχίας» στη διοίκηση και διαχείριση των χερσαίων ζωνών των πόλεων.   

Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα απόδοσης των χερσαίων λιμενικών ζωνών και υποδομών του νησιού μας στο Δήμο Σάμου, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε το θέμα στην Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ασκώντας την απαιτούμενη πίεση για την επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Παράλληλα φροντίσε εγκαίρως να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τη σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, συγχωνεύοντας τα δυο προϋπάρχοντα διαδημοτικά Λιμενικά Ταμεία (Βαθέως–Πυθαγορείου και Καρλοβάσου–Μαραθοκάμπου), που ωστόσο παρέμεναν ανενεργά, καθώς υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν ή λειτούργησαν με βάση όσα προέβλεπε ο Νόμος 2738/1999  για την απόδοση των Λιμενικών Ταμείων στους Δήμους. 

Το νέο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι ένα δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο αποτελείται απο 13 μέλη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/12/2011 αποφασίστηκε η παρακάτω σύνθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου. Πρόεδρος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μανώλης Μαυρέλος και  Αντιπρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Μακρής. Και μέλη οι : Τριανταφύλλου Νίκος, Κτίστου Ματρώνα, Ματθαίου Μανώλης, Πανουράκης Βασίλης, Βαλκαμλής Βασίλειος, Κοσμάς Βασίλειος, Παλαιοκαστρίτης Γιάννης, Λεμονής Γιάννης, Λουλουργάς Στέλιος και Βιλλαντζάκη Δήμητρα.    

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Σάμου εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας γι’ αυτή τη θετική εξέλιξη όσον αφορά την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου μας. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, τον Υπουργό κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη και ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Α. Γεωργιάδη και τον Γ.Γ. Λιμένων κ. Θ. Πάλλη, για την έκφραση σαφούς πολιτικής βούλησης, την επίδειξη αποφασιστικότητας και τη συστηματική προεργασία γι’ αυτό το θέμα. Ελπίζουμε την ίδια κατανόηση και στάση να επιδείξουν στο φλέγον θέμα που απασχολεί αυτή την περίοδο κι έχει αναστατώσει την τοπική μας κοινωνία σχετικά με την επιχειρούμενη δραματική υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης με τον Πειραιά, που εξ’ αιτίας της μονοπωλιακής θέσης κάποιων ακτοπλοϊκών εταιρειών καταδικάζονται η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι στην απομόνωση και εγκατάλειψη, προκαλώντας την απολύτα δικαιολογημένη αγανάκτηση και έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των νησιών μας. 


Εκ του Γραφείου Τύπου του Δήμου Σάμου

πηγή: http://www.armoniaradio.gr

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου