Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο Πύργος του Σαρακίνη στο Ηραίον: Οι καλές και οι...κακές φωτογραφικές στιγμές



Λίγα λόγια σχετικά με το Πύργο


Οι ιστορικές πηγές δεν είναι πολλές. Αυτό που μάλλον προκύπτει είναι ότι ο Κιλίτζ Άλι, ναύαρχος του Σουλτάνου (και Έλληνας από τη Ν.Ιταλία),  αγκυροβόλησε πιθανότατα λόγω κακοκαιρίας το 1562 στο κόλπο του Ηραίου. Η ομορφιά του νησιού τον μάγεψε με αποτέλεσμα να υποσχεθεί προνόμια σε όσους βοηθούσαν στην επανακατοίκησή του. Στο πηδαλιούχο του, Νικολάο Σαρακίνη (Κρητικός αλλά γεννημένος στη Πάτμο) που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε τούτη τη διαδικασία δώρισε σημαντική έκταση γης γύρω από το Ηραίον (έχουν καταγραφεί μικρές παραλλαγές όσον αφορά το  ιστορικό 'περίγραμμα'). Ο ορθογώνιος πύργος που χτίστηκε εκεί  το 1577 (με διαστάσεις 6,50 Χ 13 μ. και ύψος περίπου 12 μέτρα) πήρε το όνομά του. Σημαντικά κατασκευαστικά στοιχεία, που περιγράφει λεπτομερώς ο H.J. Kienast, αποκαλύπτουν τον έντονο φρουριακό και οχυρωματικό χαρακτήρα του κτιρίου (π.χ επάλξεις στη στέγη- ζεματίστρες- πολεμίστρες) το οποίο είναι κατασκευασμένο από πελεκητή πέτρα και κομμάτια κεραμιδιών. Ο 'πύργος του Σαρακίνη' αποτελεί ανεπιφύλακτα σύμβολο επαναποικισμού της Σάμου και ενός νέου ξεκινήματος στην ιστορία της. Δίπλα ακριβώς στο κτίριο υπάρχει η γραφικότατη, δίδυμη  εκκλησούλα του Αγ. Ιωάννη του 1602. Το πύργο κληρονόμησε  αργότερα η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Πάτμο και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα.


Το φωτο-ρεπορτάζ χωρίζεται σε  καλές και κακές φωτογραφικές στιγμές. Οι πρώτες  είναι αυτές που θα μπορούσαν  απλά μόνο  να κινήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Οι δεύτερες σε κάνουν να απορείς για το τι τελικά χρειάζεται να γίνει  ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε τις ενοχλητικές (πόσο πιο ευγενικά να το εκφράσουμε) παρεμβάσεις που θίγουν σε τελική ανάλυση το πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι δυνατόν τέτοια μνημεία να αφήνονται έτσι στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να αξιοποιούνται ή τουλάχιστον να αναβαθμίζονται με κάποιο τρόπο;

Οι καλές φωτογραφικές στιγμές:

σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο, ο Πύργος κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή ακόμα και από μεγάλη απόσταση 
(στο βάθος διακρίνεται ο ναός της Ήρας και τα μικρασιατικά παράλια)


επάλξεις στη στέγη του κτιρίου

 ζεματίστρα πάνω από είσοδο του κτιρίου

παράθυρο στο 2ο όροφο και λίθος χαραγμένος με το σταυρό της Μάλτας


το όμορφο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη




Οι... κακές φωτογραφικές στιγμές (τα σχόλια δικά σας):













Love to hear what you think!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε Νικόλα, έχω να πάω εκεί από μαθητής (μαζί με τον πατέρα σου), από αυτό να καταλάβεις πόσο νοιαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι για τα μνημεία μας. Ας είσαι καλά εσύ και μερικοί άλλοι "τρελλούτσικοι" που μας τα θυμίζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δύσκολη περίπτωση ο Πύργος αυτός George, το 'Ξενία' του επαναποικισμού θα το ονόμαζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου