Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Εκκλησιαστική και Λαογραφική Έκθεση Ι.Ν Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου

Επειδή κάποιοι άνθρωποι αγαπούν το τόπο τους, επειδή κάποιοι άνθρωποι (όταν οι υπόλοιποι είμαστε αραχτοί στις παραλίες) προσφέρουν πραγματικό έργο στο νησί, επειδή κάποιοι άνθρωποι σέβονται την ιστορία και τις παραδόσεις (όταν οι υπόλοιποι τα περιμένουμε όλα έτοιμα), για όλα αυτά και πολλά περισσότερα το samosbook παρουσιάζει μία πρωτότυπη και δημιουργική, μία Εκκλησιαστική και Λαογραφική έκθεση που στεγάζεται στο γυναικωνίτη του Ι.Ν Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι Σάμου.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιερέα του Ναού κ. Γεώργιο Αρχοντούλη με το σκεπτικό ότι τα κειμήλια του Κοκκαρίου (όπως ο ίδιος παρατήρησε) άρχισαν να ελαχιστοποιούνται, στο βωμό της δημιουργίας ενός πιο σύγχρονου στύλ σπιτιού. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια λαογραφική έκθεση όπου θα έχουν την ευκαιρία τόσο οι τουρίστες όσο και οι κάτοικοι του νησιού να επισκεφθούν. Ωστόσο σε αυτό το εγχείρημα συνέβαλαν φυσικά και οι κάτοικοι του ίδιου του χωριού, Κοκκαρίου, κάνοντας δωρεές (αντικείμενα). 





Όσο αφορά τώρα τη διαρρύθμιση του χώρου για την έκθεση των κειμηλίων προτεραιότητα ήταν η ομαδοποίηση των αντικειμένων κατά κατηγορία με πρότυπο διάφορες συλλογές στη Σάμο αλλά και αναζήτηση στο διαδίκτυο με κυρίαρχο στόχο τη καλύτερη προβολή των αντικειμένων. Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε το εκκλησιαστικό μέρος της έκθεσης όπου υπάρχουν εικόνες που έχουν συντηρηθεί από ειδικούς όπως και Ευαγγέλια, μανουάλια, κολυμπήθρες καθώς επίσης και άλλα ιερά σκεύη από την αρχή της δημιουργίας της Εκκλησίας του Α.Νικολάου. 



Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την πολύ σημαντική δωρεά του πρώην Δήμου Βαθέος, στον οποίο η κ. Μαριάνθη Μωραϊτη είχε παραχωρήσει διάφορα κειμήλια. Αυτά στη συνέχεια έγιναν δωρεά στη παραπάνω έκθεση. Ο Γιάννης Αντωνιάδης φιλοτέχνησε για παράδειγμα τις "αγκλιές" όπου απεικονίζονται οι ηγεμόνες της Σάμου.



Κλείνοντας θα κάνουμε μία αναφορά στην ευγενέστατη και συμπαθέστατη Τόνια, που από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι είναι εκεί για να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες. 



Είναι μια ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.
Οι φωτογραφίες είναι λίγες...δεν έχουμε σκοπό να σας δείξουμε με κάθε λεπτομέρεια την έκθεση αλλά να την ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι.
Nick Tsoulontino

Ώρες λειτουργίας 10:00-21:00
είσοδος ελεύθερη


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου