Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Σάμος: Ο έρωτας, η επένδυση, οι Σαμιώτες και ...φυσικά το ΣτΕ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ
Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη

Σάμος: Ο έρωτας, η επένδυση, οι Σαμιώτες και ...φυσικά το ΣτΕ

«Ερχόμουν για διακοπές πολλά χρόνια στη Σάμο, ερωτεύτηκα το νησί και το όνειρό μου ήταν πάντα να χτίσω. Πριν τρεισήμισι χρόνια έγινε η αγορά του ακινήτου και πριν λίγες ημέρες εξασφαλίσαμε την τελική άδεια από τον ΕΟΤ».
Κάπως έτσι περιγράφει ο κ. Robin Barrasford, γενικός διευθυντής της Barrasford & Bird Worldwide τα σχέδιά του να υλοποιήσει στη Σάμο μία επένδυση στο τουριστικό real estate που μπορεί να φθάσει, στο στάδιο της ολοκλήρωσής της, τα 50 εκατ. ευρώ. Στη Σάμο θα είναι το πρώτο από τα συνολικά 10 πεντάστερα ξενοδοχεία που θέλει να φτιάξει ο κ. Barasford στην Ελλάδα σε ορίζοντα δεκαετίας, εκτιμώντας ότι η εγχώρια τουριστική αγορά έχει μεγάλη δυναμική, παρά την οικονομική κρίση.

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΦΡΕΝΟ...
O κ. Barrasford ωστόσο υπολόγιζε χωρίς το... Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο ήδη εκκρεμεί μία προσφυγή:
«Το μόνο που με ανησυχεί για την Ελλάδα - και είναι κάτι που δεν μας έχει συμβεί ποτέ στις εννέα χώρες όπου έχουμε δραστηριοποιηθεί - είναι η δυνατότητα να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις σε μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες είναι νόμιμες, έχουν λάβει όλες τις περιβαλλοντικές άδειες κι έχουν εξασφαλίσει και χρηματοδότηση.
Είναι πραγματικά κρίμα το δικαστικό σύστημα να καθυστερεί τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εμείς θέλουμε αυτή την στιγμή να επικεντρωθούμε σε δύο βασικές αγορές, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Για την Ελλάδα, πέραν του Halcyon Hills, ήδη προωθούμε δύο ακόμη επενδύσεις, επίσης σε νησιωτικές περιοχές, προχωρώντας αυτή την στιγμή με τις άδειες.
Εχουμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση, λόγω της δραστηριότητάς μας τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κατασκευής κατοικιών και όχι μόνο, έχοντας συμμετάσχει στην κατασκευή 2.500 ακινήτων σε εννέα διαφορετικές χώρες όπως η Καραϊβική, η Μαλαισία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία και πιο πρόσφατα στη Γαλλία», δηλώνει στο «Κ» ο κ. Barrasford.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!
Πάντως, τα σχέδια της Barrasford & Bird Worldwide έχουν κινητοποιήσει κυριολεκτικά όλη τη Σάμο: Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα την περασμένη εβδομάδα υπέρ (κατά πλειοψηφία) της κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας, σήμερα διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση στο νησί για την επένδυση, ενώ η... καινοτομία της υπόθεσης είναι η επιστολή διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση υπογραφών πάνω από 1.000 πολίτες στη Σάμο υπέρ της επένδυσης προκειμένου να σταλεί στο ΣτΕ!
Σε κάθε περίπτωση, είτε ο κ. Barrasford έχει δίκιο είτε όχι, γι' άλλη μία φορά επαναλαμβάνεται σε όλο της το μεγαλείο η ιστορία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επενδύσεις στην Ελλάδα είτε πρόκειται για ξένα είτε για εγχώρια κεφάλαια, με το ΣτΕ, ως συνήθως, σε ρόλο χωροτάκτη που έρχεται να καλύψει τα κενά του εγχώριου θεσμικού πλαισίου και μάλιστα με ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες.
H επένδυση του Halcyon Hills
H επένδυση της εταιρείας Ηalcyon Hills σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 120 στρεμμάτων, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά περί τα 50 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., 5 αστέρων και δυναμικότητας 726 κλινών στη θέση Μερτζίκι Παλαιοκάστρου Σάμου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σχεδιασμός του συγκροτήματος παραπέμπει σε ελληνικό χωριό με πολλά διαφορετικά μικρά σπίτια και ένα κεντρικό κτίριο με εστιατόρια και σπα, ενώ η επένδυση περιλαμβάνει και την κατασκευή μαρίνας χωρητικότητας 34 σκαφών. Το συγκρότημα θα λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ ήδη έχουν εξασφαλισθεί, σύμφωνα με τον κ. Barasford, οι άδειες από τον ΕΟΤ, καθώς και οι περιβαλλοντικές άδειες, ενώ εκκρεμεί η άδεια κατασκευής για την οποία η εταιρεία αναμένει το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Αν ξεπερασθούν γρήγορα οι δικαστικές εκκρεμότητες, οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο και θα διαρκέσουν 22 μήνες περίπου.

Η προσφυγή στο ΣτΕ, ο δήμος και οι Σαμιώτες
Πριν από λίγο καιρό ομάδα πολιτών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μην υλοποιηθεί η επένδυση με το σκεπτικό του αναδασωτέου της περιοχής - μεγάλο τμήμα της Σάμου είχε καεί στις πυρκαγιές του 1994 - την απόσταση από περιοχή Natura και βιότοπο πτηνών.
Η οικονομική κρίση, ωστόσο, η αυξανόμενη αβεβαιότητα και ειδικά για τη Σάμο η έλλειψη υψηλής τουριστικής υποδομής φαίνεται ότι έχουν αλλάξει το κλίμα. Πάνω από 1.000 πολίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νησιού, συνυπογράφουν επιστολή για το ΣτΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η επένδυση θα έχει οφέλη για τον τόπο μας, τόσο κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής της, όπου θα χρησιμοποιηθούν μετά από δεσμεύσεις της εταιρείας ντόπιοι υπερεργολάβοι και προμηθευτές υλικών, αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, όπου θα απασχολούνται περίπου 200 άτομα και θα έρχονται επισκέπτες σταθερά όλο τον χρόνο...
Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, γιατί αλλιώς θα κλείσουμε και θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε στην ανεργία. Ηδη, δε, πολλοί από εμάς είμαστε άνεργοι και απελπισμένοι. Εχουμε χρέη στο Δημόσιο, στην εφορία και αδυνατούμε να καταβάλουμε τις ασφαλιστικές εισφορές».
Από την πλευρά του το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ψήφισμα, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα τονώσει την οικονομία του νησιού τόσο στη φάση κατασκευής όσο και με τη λειτουργία του και θα αναβαθμίσει τη Σάμο ως τουριστικό προορισμό. Το ψήφισμα δεν υπερψήφισε μερίδα δημοτικών συμβούλων με το σκεπτικό ότι δεν έχουν κανένα λόγο να συνδράμουν με τον οποιοδήποτε τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε να κάνουν παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας για να καταστρατηγηθούν οι νόμοι κι ότι «εάν είναι όλα νόμιμα, τότε ο επενδυτής δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από προσφυγές ή άλλα προσκόμματα και κανενός είδους στήριξη δεν απαιτείται».
Αναφορικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα για την επένδυση, το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι το συλλογικό δημοκρατικό όργανο που είχε την αρμοδιότητα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου, έχει γνωμοδοτήσει τον Σεπτέμβριο του 2010, ομόφωνα θετικά, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη συγκεκριμένη επένδυση ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Μερτζίκι Παλαιοκάστρου Σάμου, εκτιμά ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και η αίτηση αναστολής δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να "μπλοκάρουν" την έκδοση οικοδομικής άδειας, που στην ουσία θα ακυρώσουν την εν λόγω επένδυση».
Κέρδος 13/4/2011 06:00

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου