Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οκτώβριος 1961. Η επίσκεψη του Κων/νου Καραμανλή στη Σάμο



Τον Οκτώβριο του 1961 τη Σάμο επισκέπτεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λίγες εβδομάδες πριν την εκ νέου εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Το «Σαμιακό Βήμα», τον Οκτώβριο του 1961 γράφει σχετικά με την άφιξη του Κων/νου Καραμανλή:


«Μία ανθρωποθάλασσα, από το λιμενοβραχίονα έως την πλατεία Πυθαγόρα,ανέμενε από τις 6 το απόγευμα το πλοίο, για να δει, να χαιρετίσει και να επευφημήσει τον αρχηγό της ΕΡΕ, τον υπεράξιο Κυβερνήτη, τον άνθρωπο των έργων, τον κο Κων/νο Καραμανλή.


Περί της 9 εσπερινήν φάνηκε το πλοίο που έφερε εκείνον, που για 6 συναπτά χρόνια κυβέρνησε με αδιατάρακτον τάξη την Ελλάδα. Αμέσως τα πλήθη κινήθηκαν και πλημμύρισαν ολόκληρη την αποβάθρα και την πλατεία του Τελωνείου. Νεανίδες με κάνιστρα πλήρη άνθεων, νέοι με πλακάτ και όλοι οι επιτελείς του κόμματος με επικεφαλής τους υποψηφίους βουλευτές κ. Σπύρου και κ. Κράτσα παρατάχτηκαν εις το κυρίως χώρο της αποβάθρας. Όταν το πλοίο προσέγγισε, αμέσως άρχισαν να ρίχνουν ρουκέτες, ενώ οι ζητωκραυγές του πλήθους δονούσαν τον ορίζοντα.

- Καλώς όρισες αρχηγέ.
- Εσένα θέλουμε, Να μας ζήσεις

Ο κ. Καραμανλής αποβιβάζεται. Το τι έγινε δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί.

Ζητωκραυγές, επευφημίες και χειροκροτήματα. Ο κ. Καραμανλής με βήμα ταχύ και ακολουθούμενος από τις χιλιάδες των σαμίων, μετέβη στα γραφεία της λιμενικής επιτροπής από τον εξώστη του οποίου μίλησε διακοπτούμενος και επευφημούμενος διαρκώς. Ο αρχηγός της ΕΡΕ μεταξύ των άλλων είπε ότι μόνο αυτός αγωνίζεται εναντίον οκτώ αρχηγών, εναντίον οχτώ κομμάτων, άνευ ουδενός προγράμματος. Συνασπίστηκαν οχτώ αρχηγοί, όχι για να κυβερνήσουν την Ελλάδα, αλλά για να επιφέρουν τη σύγχυση και την ακυβερνησία στην Ελλάδα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν οχτώ αρχηγοί, τόνισε, με διαφόρους πολιτικές αντιλήψεις, με διάφορα προγράμματα και πολιτικές ιδέες να κυβερνήσουν τη χώρα. Θα επιφέρουν το χάος, την αστάθεια και την ανακοπή του δημιουργικού του έργου, ωφελιμότατου δια πάντα Έλληνα, έργον το οποίο αναγνώρισε η Ελλάδα από της συστάσεως της ως Κράτους.


Μίλησε για τη φιλαγροτική του πολιτική, τις αγροτικές συντάξεις, για τους επαγγελματίες, των οποίων τα πολλαπλά αιτήματα θέλει να επιλύσει. Το τέλος του λόγου του κ. Καραμανλή κάλυψαν ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια, αφού ο αρχηγός της ΕΡΕ μίλησε με διάφορους συμπολίτες μας, κατήλθε των γραφείων της Λιμενικής Επιτροπής και επιβιβάζεται μετά της ακολουθίας του εις τα αναμένοντα αυτοκίνητα, τα οποία αδυνατούν να προχωρήσουν λόγω του πρωτοφανούς συνωστισμού. Τα πλήθη κρατούν στα χέρια τους τα αυτοκίνητα φωνάζοντας, «Εσένα θέλουμε», «Να μας ζήσεις νέε Περικλή». Προς στιγμή οι Σάμιοι δοκίμασαν να σηκώσουν στα χέρια το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Καραμανλής, αλλά αδυνατώντας να το κάνουν λόγω του μεγάλου βάρους, άρπαξαν το βουλευτή κο Σπύρου τον οποίον μετέφεραν μέχρι την αποβάθρα στους ώμους τους.

Μετά από αυτά ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή να αναχωρήσουν. Το πλοίο απέπλευσε γύρω στις 11 το βράδυ».



από την ενότητα ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΟΥ του http://www.armoniaradio.gr

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου