Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΑΜΟΥ (ΦΕΚ 100Δ'/1995) - ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


Αναδημοσιεύουμε από http://vathisos.blogspot.com/2011/04/1001995.html



Αν αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι το μεγαλύτερο δεινό που έχει πέσει στην οικονομική ζωή και ανάπτυξη της Σάμου, μετά από μια απλή έρευνα θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Χωροταξικό.

Επειδή το θέμα είναι πρωτίστως επιστημονικό αλλά εξόχως πολιτικό και κοινωνικό και επειδή απευθύνομαι και σε ανθρώπους που δεν είναι μηχανικοί, θα προσπαθήσω να αποτυπώσω το θέμα όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι το Χωροταξικό; Είναι η μελέτη του χώρου που προβλέπεται η ανάπτυξη και διαχείριση των συγκεντρώσεων των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Δηλαδή η μελέτη που ορίζει ουσιαστικές τις ανθρώπινες κατασκευαστικές δραστηριότητες είτε αυτό λέγεται υποδομές είτε καταστήματα και κατοικίες.
H Σάμος είναι χωρισμένη σε πόλεις και οικισμούς. Για τις πόλεις ή για την ακρίβεια τμήματα των πόλεων Σάμου, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου, και Ηραίου υπάρχουν τα αντίστοιχα σχέδια πόλης. Διευκρινίζω τμήματα διότι π.χ. η Νεάπολη στο Βαθύ ή η Κούτρα ή τμήματα του Καρλοβάσου θεωρούνται ακόμα οικισμοί. Τα χωριά και οι οικισμοί του νησιού κατατάσσονται στην νομοθεσία περί οικισμών. Βέβαια και εκεί υπάρχουν επιπλοκές όπως π.χ. το γεγονός οτι το σχέδιο πόλης Σάμου ισχύει από Κυβέρνησης Δικτατορίας Μεταξά απο το 1939, και έκτοτε η πόλη είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη στα όρια που ίσχυαν πριν 70 χρόνια με εξαίρεση την δημιουργία οικισμών δίπλα από τις πόλεις της Σάμου λόγω επέκτασης της πόλης.  Για αυτές τις αστικές ή κοινοτικές περιοχές η νομοθεσία είναι περίπου δεδομένη και συνάδει με το τι ισχύει στον Ελλαδικό χώρο. 

Τι γίνεται όμως με την γη εκτός ορίων πόλεων και οικισμών; Για την δόμηση εκτός σχεδίου υπάρχει προεδρικό διάταγμα του 1985 που ισχύει πανελλαδικά (ΦΕΚ 270Δ'/1985). Εξαίρεση ορισμένες περιοχές που μετά από σχετικές μελέτες που ξεκίνησαν τα τέλη της δεκαετίας του 1980 απέκτησαν (και κατόπιν διαβούλευσης με τους τοπικούς παράγοντες) δικό τους χωροταξικό με ζώνες οικιστικού ελέγχου και τα δικό του προεδρικό διάταγμα όπως η Νήσος Σάμος. 

Η Εκτός σχεδίου δόμηση προϋποθέτει η περιοχή υπό εκμετάλλευση να μην είναι δάσος και να πληροί μερικές ακόμα προϋποθέσεις όπως την αρτιότητα (ανάλογα την περιοχή) και την οικοδομησιμότητα (πέρα από την μη δασική προϋπόθεση, συνήθως είναι και η προϋπόθεση ύπαρξης δρόμου). 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Οι πιο συνηθισμένες προϋποθέσεις όρων δόμησης που ισχύουν στην επικράτεια είναι το μέγεθος του αγροτεμαχίου να είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και άνω, καθώς και πρόσωπο σε εγκεκριμένο δημόσιο ή αγροτικό δρόμο 25 μέτρων. Όλα αυτά πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει δάσος ή ότι το τμήμα δάσους που υπάρχει δεν θα δομηθεί  και δεν επηρεάζει την αρτιότητα του αγροτεμαχίου. Επίσης σε περίπτωση παρουσίας ρέματος ή μικρού ποταμιού πλευρικά της γης υπάρχει ο περιορισμός 20 μέτρα τουλάχιστον απόσταση από το κτήριο που θα κατασκευαστεί. Αυτά ισχύουν σε γενικές γραμμές στην υπόλοιπη Ελλάδα με το μέγεθος κάθε κατασκευής να εξαρτάται από τον τύπο κτηρίου. (Εργοστάσιο, Κατοικία, Αποθήκη, Ξενοδοχείο κτλ).

H ΓΕΝΕΣΗ ΤΩΝ Ζ.Ο.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΚ 100Δ'/1995  (Χωροταξικό Σάμου) 

Ήταν 1983 όταν μπήκαν σε εφαρμογή οι ζώνες οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) για την εκτός σχεδίου δόμηση. Οι ζώνες αυτές είναι "ζώνες προστασίας, που καθoρίζονται κατ΄εξουσιοδότηση του νόμου 1650/1986 (Α 160) «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και αποσκοπούν στην «άμεση προστασία και έλεγχο της δόμησης και των χρήσεων γης στην εκτός σχεδίου περιοχή και εκτός ορίων οικισμών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η άναρχη ανάπτυξη με τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων που υπονομεύουν τον ορθολογικό σχεδιασμό».Χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός εφαρμογής, για τη θεσμοθέτηση των προτάσεων των Ειδικών Χωροταξικών Μελετών (ΕΧΜ),και εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα."

Σε μια εποχή που η Σάμος είχε αρχίσει να ανταγωνίζεται στα ίσια Διάσημους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κώς και η Ρόδος, το 1988 οι τότε κοινότητες της Σάμου καλούνται για διαβούλευση για την δημιουργία ζωνών. Μέσα στα επόμενα χρόνια καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους και τις ενστάσεις τους στο νέο χωροταξικό που παει να δημιουργηθεί. Απο την εποχή εκείνη ακούγεται οτι οι διορισμένοι Νομάρχες Σάμου, Τάτσης και Χειμάρας είχαν εναντιωθεί πεισματικά στο προσχέδιο του Χωροταξικού και έλεγαν χαρακτηριστικά οτι θα είναι ταφόπλακα για το νησί.

Μετά απο 4 περίπου χρόνια κωλυσιεργίας και ελάχιστων γνωμοδοτήσεων απο τις κοινότητες της Σάμου, όσον αφορά το προσχέδιο, η σύνταξη του νέου χωροταξικού παραδίδεται σε μελετητικό γραφείο των Αθηνών για σύνταξη. Μετά απο μελέτες και με τις όποιες γνωμοδοτήσεις είχαν γίνει, 27-2-1995 υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα και αποστέλλεται στον πρώτο αιρετό Νομάρχη Σάμου και τωρινό βουλευτή Π. Βαρδίκο προς υπογραφή. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ του Χωροταξικού (ΦΕΚ 100Δ'/1995), ότι οι τότε κοινότητες Βαθέος, Καστανέας, Παλαιοκάστρου, Κοντακαίϊκων, Κοσμαδαίων, Κουμαραδαίων, Λέκας, Μαυρατζαίων, Δρακαίων, Μύλων, Παγώνδου, Πύργου και Υδρούσης ΔΕΝ γνωμοδότησαν.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ (ΦΕΚ 100Δ/1995)

Το Χωροταξικό Σάμου για την εκτός σχεδίου δόμηση διαιρεί το νησί σε ζώνες οικιστικού ελέγχου (απο Α εώς Μ), με την κάθε ζώνη να έχει τον δικό της χαρακτηρισμό και όρους δόμησης.
Αναλυτικά και απλουστευμένα - Οι Ζώνες και η έκταση τους φαίνονται στον παρακάτω χάρτη.
Με κόκκινο χρώμα είναι οι οικισμοί και οι πόλεις του νησιού.

Χωροταξικό Σάμου , επεξηγηματικός χάρτης


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με μια απλή ανάγνωση συμπεραίνουμε οτι στο 70% του νησιού είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί όποια αναπτυξιακή προσπάθεια ίσως πλην της γεωργικής. Το χωροταξικό παίρνει σαν δεδομένο το όντως πράσινο νησί μας αλλά το καθιστά σαν χώρο ή απόλυτης προστασίας ή απόλυτο χώρο καλλιεργειών στιλ Θεσσαλίας. Αν και αυτό δεν συμβαίνει, ουτε συνέβαινε την εποχή εκείνη στην πραγματικότητα. 
Εντυπωσιακό το γεγονός οτι οι ζώνες Τουριστικής Ανάπτυξης Ζώνη (Ι) είναι τεμαχισμένες σε πολύ μικρά τμήματα και καταλαμβάνουν μόλις το 4-5% της έκτασης του νησιού! Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός οτι η Σάμος με τα ψηλά βουνά λογικό είναι να έχει πάρα πολλά ρέματα και χειμάρους. Η χαριστική βολή στο Προεδρικό διάταγμα για το νησί ήταν η απαγόρευση δόμησης σε ρέματα σε απόσταση 70μ.! 
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον μικρό κλήρο καθιστά την δόμηση και κατ' επέκταση και την ανάπτυξη απαγορευτική ακόμα και σε ζώνες που επιτρέπεται η κατοικία ή τουριστική υποδομή. Δηλαδή, έστω και αν υπάρχει αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε τουριστική ζώνη (Ι) και υπάρχει πλευρικά ρέμα ή χείμαρος, η δόμηση μπορεί να ξεκινήσει 70 μέτρα μακριά που το πιο πιθανό είναι να τελειώνουν τα όρια του αγροτεμαχίου και άρα να μη είναι εφικτή η όποια επένδυση! Δεν είναι τυχαίο που η Σάμος έχει παρει τον κατήφορο τουριστικά απο τα τέλη του '90. Περιοχές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης σαν την περιοχή Πυθαγορείου, σταμάτησε να δομείται και έμεινε μια περιοχή με διαφορετικό χαρακτηρισμό και υποδομές τουριστικές μεν αλλά ...δεκαετίας 1980....
Χαρακτηριστικά στην υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει απόσταση κατασκευής κτηρίου απο ρέμα ή χείμαρο τα 20 μέτρα αν δεν υπάρχει τοίχος προστασίας και λιγότερο απο 20 μέτρα αν έχει γίνει προστασία απο του ρέματος!.
Η κινητήριος τουριστική δύναμη της εποχής (και ακόμα και σήμερα), δηλαδή η περιοχή Πυθαγορείου και Κάμπου Χώρας παροπλίστηκε και σταμάτησε η οποιοδήποτε σκέψη για επένδυση. Επίσης η περιοχή Μεσόκαμπου 1 χλμ απο την Μαρίνα Πυθαγορείου αν και μη αναπτυγμένη μέχρι το 1995 και φυσικά ακόμα και σήμερα, χαρακτηρίστηκε ζώνη γεωργικών προγραμμάτων ανάπτυξης και τουριστικά παροπλίστηκε και αυτή. 
Η Σάμος αν και εύφορος και ευλογημένος τόπος μέχρι το 1995 ήταν η μεγαλύτερη μακράν δύναμη στο Β. Αιγαίο στον Τουρισμό, κάποιοι αποφάσισαν ότι αναγκαστικά πρέπει να αλλάξει χρήση ουσιαστικά και να γυρίσει στις καλλιέργειες. Ακόμα και αυτό να συνέβαινε, το μέγεθος τον ιδιοκτησιών είναι τόσο μικρό που τώρα 15 χρόνια μετά δεν έχει αυξηθεί κανένα είδος αγροτικής παραγωγής στο νησί. Αντιθέτως έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό το γεγονός με επιπλέον το γεγονός οτι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις είναι πολύ δύσκολο να γίνουν λόγω των απαγορεύσεων του χωροταξικού καθιστούν της Σάμο πολύ φτωχότερη με τα χωριά και τους οικισμούς της να εγκαταλείπονται. 
Στον αντίποδα ορισμένοι χαρακτηρισμοί προστασίας της φύσης είναι σωστοί και ίσως κάποιες περιοχές προφυλάχτηκαν απο την ασυδοσία της εποχής εκείνης. Παρόλα αυτά η οικονομία του νησιού υπέστη καίριο πλήγμα απο την ύπαρξη του Χωροταξικού. Αν και τεράστιες περιοχές του νησιού χαρακτηρίστηκαν, προστατεύτηκαν, οι πυρκαγιές μετά απο το 1995 ήταν άλλο ένα καίριο πλήγμα στην Σάμο. Είναι πολύ πιθανό η σημαντική αύξηση των πυρκαγιών να συνδέεται με την λανθασμένη αντίληψη κάποιων ότι αν καεί μια περιοχή, θα αποχαρακτηριστεί κιόλας. Να ήταν δηλαδή καθαροί εμπρησμοί.
Με τόσες απαγορεύσεις, με τόσα αντικίνητρα ολόκληρες περιοχές ερημώθηκαν. Άνθρωποι που θα είχαν κάθε λόγο να προστατεύσουν της περιουσία τους και το δάσος έφυγαν γιατί απαξιώθηκε η περιουσία τους, λόγω χωροταξικού. Αγροτικοί δρόμοι, μονοπάτια έκλεισαν λόγω καιρικών συνθηκών και τα πραγματικά κατάφυτα μέρη του νησιού έγιναν μη προσβάσιμα. Νέοι δρόμοι που θα οδηγούσαν σε περιουσίες και κοντά στο δάσος και ίσως απέκοπταν τις πυρκαγιές (άμεση πρόσβαση) δεν έγιναν.
Κάποιοι αποφάσισαν το 1995 οτι η Σάμος πρέπει να μείνει στα λίγα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός οτι το νησί δεν είχε αποφασίσει τι πορεία θέλει να ακολουθήσει, κάτι που ισχύει ακόμα και σήμερα. Έστω και αν ακόμα και με αυτή την απαξίωση γης και περιουσιών το εισόδημα των κατοίκων του νησιού κατά 75% οφείλεται στον Τουρισμό. 

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι μελετητές στην αρχή της δεκαετίας του 1990 οριοθέτησαν ένα νησί που είναι γεμάτο καλλιέργειες και φύση Αμαζονίου και το πιο σημαντικό δεν ζει απο τον τουρισμό αλλά απο την γεωργική παραγωγή. Ο τουρισμός θεωρήθηκε οτι πιάνει ένα μικρό κομμάτι της οικονομίας. Σε αυτό τεράστια ευθύνη φαίνεται να έχουν οι τοπικοί πολιτικοί της εποχής που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν κατάλαβαν τι πήγαινε να γίνει και έτσι δεν αντέδρασαν. Φαντάζομαι ότι οι μελετητές της εποχής ερχόμενοι στην Σάμο είδαν ένα κατάφυτο νησί με πάμπολλες ελιές ( και νόμιζαν οτι υπάρχει οργανωμένη καλλιέργεια με μεγάλη επέκταση), και δεν έλαβαν υπόψη το που στηρίζεται η οικονομία της εποχής ή έλαβαν υπόψιν μόνο τις υπάρχουσες τουριστικές υποδομές. Χωρίς να υπολογιστεί ποια είναι η δυναμική ανάπτυξης και προς ποια κατεύθυνση. Μεγάλη ευθύνη φέρεται να έχουν αυτοί που δεν αντέδρασαν και είχαν το πολιτικό έλεγχο του τόπου. Το γεγονός οτι 13 κοινότητες της εποχής ούτε καν γνωμοδότησαν ίσως λέει πολλά.


Απο το 1988 μέχρι το 2009 δημιουργήθηκαν οι παρακάτω ζώνες οικιστικού ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) ανά την Ελλάδα.

ΖΟΕ Αφάντου Ρόδου (περιοχή Κολυμπίων Αφάντου)

ΖΟΕ Δήμου Κω (Ψαλίδι)

ΖΟΕ Ψαχνών Ευβοίας (Δήμου Ψαχνών και Κοιν. Καστέλλας και Νέας Αρτάκης Ν. Ευβοίας)

ΖΟΕ Δύστου Ευβοίας

ΖΟΕ Θήρας

ΖΟΕ Κανατάδικων Ευβοίας (Μικρό-Μεγάλο Λιβάρι Δήμου Ιστιαίας και Ασμηνίου)

ΖΟΕ Επισκοπής Γεωργιούπολης Ν. Ρεθύμνης-Ν. Χανίων

ΖΟΕ Ζακύνθου

ΖΟΕ ΤαυρωπούΦΕΚ 315 Δ/28.05.1991 και ΦΕΚ 885 Δ/06.11.1998

ΖΟΕ Κοινότητας Πυθαγορείου Ν. Σάμου
  
ΖΟΕ Παραλιακής Ζώνη Ν. Ηλείας & τροποποίηση

ΖΟΕ Κοινότητας Λάρδου νήσου Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου

ΖΟΕ Σάμου

ΖΟΕ Γαυρίου νήσου Άνδρου (Κοινότητα Γαυρίου εκτός εγκ/νου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών)

ΖΟΕ Αλυκή νήσου Κω (των Κοινοτήτων Ασφενδίου και Πυλίου)

ΖΟΕ Γύρα – Δημοσάρι Λευκάδας (Κοινοτήτων Πλατυστόμων, Βαυκερής,Νυδρίου και Δήμου Λευκάδας)
  
ΖΟΕ Πάτμου (Δήμου Πάτμου), ΖΟΕ νήσου Πάτμου & τροποποίηση

ΖΟΕ (Αγίου Όρους) περιοχή του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου Ν. Χαλκιδικής

ΖΟΕ (Παράκτιας Ζώνης) Δήμου Αλεξανδρούπολης και της τέως Κοινότητας Μάκρης (Ν. Έβρου) και έγκριση (ΣΧΑΠ) σχεδίου ανάπτυξης περιοχών Β΄ κατοικίας

Ειδικοί όροι & περιορισμοί δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Σίφνου νήσου Σίφνου και νήσου Κιτριανής Ν. Κυκλάδων

Καθορισμός χρήσεων γης και όρων & περιορισμών δόμησης σε περιοχή του Όρους Καλλίδρομου, Ν. Φθιώτιδος

ΖΟΕ νήσου Χίου (Δήμων Αμανής και Ομηρούπολης-τέως Κοινοτήτων Βολισσού και Σιδηρούντος)

ΖΟΕ Δήμων Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας Ν. Χίου

ΖΟΕ νήσου Τήνου (Δήμου Τήνου, Δήμου Εξωμβούργου, Κοινότητας Πανόρμου νήσου Τήνου και των νησίδων Πλανήτης και Δρακονήσι Ν. Κυκλάδων)

ΖΟΕ Μυκόνου

ΖΟΕ Μύρτου Δήμου Πυλαρέων Ν. Κεφαλληνίας Ιθάκης
 
Αξιοσημείωτο το γεγονός οτι ολόκληρα νησιά που απέκτησαν χωροταξικό με Ζ.Ο.Ε. (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) είναι μόνο τέσσερα (4) Η Σαντορίνη, Η Μύκονος, Η Ζάκυνθος και Η Σάμος. Ανάλογες κρούσεις σε μεγάλα νησιά όπως η Κώς, Η Χίος, Η Λέσβος, Η Ρόδος αντιμτωπιστηκαν απο τους ντόπιους ανάλογα...Τα χωροταξικά των Κυκλαδίτικων νήσων όπως είναι αναμενόμενο δεν έχει καθόλου απαγορεύσεις ανάπτυξης. Με μια απλή ανάγνωση των νομοσχεδίων για τα υπόλοιπα νησιά και μέρη βλέπει κανείς την σημαντική διαφορά στις περιγραφές. Ζώνες προστασίας υπάρχουν και σε άλλα σημεία αλλά πουθενά δεν απαγορεύεται τόσο αυστηρά η δόμηση, Πουθενά δεν υπάρχει τέτοια εξαντλητική απόσταση δόμησης απο ρέματα. Ήταν σαν να είπαν στην Σάμο, "εσύ μένεις έξω..." Ακόμα και δόλος να μην υπήρχε στην σύνταξη του χωροταξικού, έγινε με τόση προχειρότητα μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της Σάμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "βάφτισμα" του Κάμπου της Χώρας και του Μεσόκαμπου ως περιοχής γεωργικών προγραμμάτων ανάπτυξης με δυνατότητα δόμησης τα 20 τ.μ. Επιπρόσθετα η μη αναπροσαρμογή των ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεως ακόμα μέχρι σήμερα έχουν περιόρισε το νησί και την ανάπτυξη του σε εξαιρετικό βαθμό. 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι μετά το 1995 είχαν στα προεκλογικά τους προγράμματα την αλλαγή του Χωροταξικού. Απο τότε μέχρι σήμερα καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο θέμα που πέφτει και στην πεισματική άρνηση του ΣτΕ να αναθεωρήσει τις αρτιότητες. Ο τωρινός Δήμαρχος Στ. Θάνος και ο Βουλευτής Π. Βαρδίκος ισχυρίζονται οτι αλλαγή μπορεί να προέλθει απο τον Γενικό Πολεοδομικό με τροποποίηση του χωροταξικού μπορεί να γίνει μέσα απο τη σύνταξη και εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.). και τα ΣΧΟΟΑΠ (Μελέτη Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Oργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) με στόχο την ολοκληρωμένη και ισόρροπη κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο γεωγραφικό χώρο και άρα τη δημιουργία συνθηκών αειφορικής ανάπτυξης. Αν και οι δύο λένε πλέον οτι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Λένε επίσης οτι νέα μελέτη Μέσω του Γενικού πολεοδομικού μπορεί να γίνει αλλά κοστίζει 1 εκατομμύριο Ευρώ. 

Μια ρεαλιστική πρόταση είναι ίσως η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών μελετών που αποδεικνύουν τον εντελώς λανθασμένο χαρακτηρισμό ζωνών και σε συνδυασμό με το μέγεθος του κλήρου καθιστά απαγορευτικό το όποιο σκεπτικό ανάπτυξης και έχει απαξιώσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του νησιού.

Ο Κόσμος πρέπει να μάθει τι αποφασίστηκε για αυτόν χωρίς αυτόν και η ενωμένη αντίδραση πρέπει να γίνει δεδομένο. Μερικές προτάσεις που πρέπει να διεκδικήσει η Σάμος και οι εκλεγμένοι πολιτικοί είναι οι εξής:
1. Αλλαγή Χαρακτηρισμού και συνεπώς δόμησης ορισμένων ζωνών ειδικά στις περιοχές Μεσόκαμπου, Πυθαγορείου, Κάμπου Χώρας.
2. Μείωση του ορίου κατάτμησης σε ορισμένες ζώνες όπως η Β και η Θ
3. Επαναχάραξη ζωνών καλλιεργειών και ζωνών προστασίας ώστε να αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα.
4. Επαναφορά δόμησης κοντά σε ρέματα με αλλαγή του απεχθούς 70 μ. σε ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα (20 μ ή λιγότερο)

Πρέπει να σημειωθεί για μην υπάρχουν παρανοήσεις οτι όποιος ιδιοκτήτης έχει καλλιέργειες και θέλει να τις διατηρήσει ακόμα και με αλλαγή του Χωροταξικού έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει και να τις επεκτείνει. 

Υ.Γ. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Π. Βαρδίκος σε τηλεφωνική επικοινωνία μας για το θέμα. "Η Ιστορία δείχνει οτι είμαστε άξιοι της μοίρας μας¨ Αν και αργοπορημένα, ¨Ώρα να αλλάξει αυτό.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου