Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011


αναδημοσίευση από  http://www.samiakignomi.grΔραστηριότητες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παραρτήματος Σάμου το 2010
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Ε.Ο.Δ.) - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ
Θεμ. Σοφούλη 62 – Τ. Κ. 832 00  ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΣΑΜΟΣ
Tηλ.:                  / 6948603131 & 6988616990 - Fax: 22730 32299
Web: www.eodsamos.gr - e.mail:hrtsamos@yahoo.gr
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2010.
α) ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
1. Συμμετοχή με 2 μέλη, στην  Ημερίδα Επικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών που διοργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στις 12/11/2010.
Στην ημερίδα έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.- Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού  Έρευνας και Διάσωσης (Αεροπορικός και Ναυτικός Τομέας), από την 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (Super Puma), 358 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (ΑΒ205), το 487 Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ.Ε.Σ., την Δ/νση Επικοινωνιών του Πολεμικού Ναυτικού, το Λιμενικό Σώμα, την Γ.Γ.Π.Π. - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από διάφορες εθελοντικές ομάδες και ο πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ.
2. Συμμετοχή με 8 μέλη, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6,7 και 8 Μαΐου 2010 στην Καλαμπάκα. Διοργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της  Ε.Ο.Δ. και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών εθελοντικών συλλόγων και φορέων ενώ στο πρακτικό μέρος συμμετείχαν 4 ελικόπτερα από την Αεροπορία Στρατού, την Πολεμική Αεροπορία και ιδιωτικών εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται η Ε.Ο.Δ. Στο θεωρητικό μέρος του συνεδρίου αναλύθηκαν προβλήματα από επιχειρήσεις διάσωσης του παρελθόντος και παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα βάση των οδηγιών της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορεινής διάσωσης IKAR-CISA. Στο πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκαν όλες τις μέρες σενάρια σε βράχο των Μετεώρων και σε παρακείμενο χείμαρρο, με συνεργασία ελικοπτέρων και επίγειων διασωστικών συνεργείων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 32 κινήσεις - σενάρια εναερίων μέσων στα οποία συμμετείχαν 118 διασώστες της Ε.Ο.Δ. από όλη την Ελλάδα.
3. Συμμετοχή με 15 μέλη, στην 6η Πανελλαδική Άσκηση Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης  « ΕΡΜΗΣ- 2010» η οποία πραγματοποιήθηκε την 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010.  Η πραγματοποίηση της άσκησης «ΕΡΜΗΣ 2010»  έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των κινητών επιχειρησιακών σταθμών της Ε.Ο.Δ. και των δυνατοτήτων τους ως προς τη συνεργασία τους  με τους φορείς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πάνω σε θέματα τηλεπικοινωνιακών επαφών.  Η δοκιμασία και εξάσκηση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των φορέων, πέραν των υπαρχόντων σχεδίων και καλλιεργεί την αποτελεσματική συνεργασία αυτών. Στην άσκηση συμμετείχαν:  Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.),το Ολυμπία Ράδιο, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π., η εν πλω φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, σταθμοί Κ.Ε.Π. της Πολεμικής Αεροπορίας, το Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ.Ε.Σ. και όλα τα Παραρτήματα της Ε.Ο.Δ. ανά την Ελλάδα.
4. Συμμετοχή με 6 μέλη, στην 1η Διημερίδα Διασωστικών Αποστολών Εξωτερικού, η οποία  πραγματοποιήθηκε  στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Ριζώματα Ημαθίας την 15 & 16/05/2010. Αναλύθηκαν οι μέχρι τώρα διεθνείς αποστολές της Ε.Ο.Δ. στο εξωτερικό, τα προβλήματα που προέκυψαν και μέσα από τη θεματολογία που αναπτύχθηκε, όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν ξεκάθαρη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι διασωστικές αποστολές σε διεθνές επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Ε.Ο.Δ. και το πώς ενσωματώνεται στο διεθνή μηχανισμό αρωγής του Ο.Η.Ε.
5. Συμμετοχή και αποφοίτηση 6 μελών, στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε. της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, από την 27/09-01/10/2010. Σκοπός του Σχολείου είναι η παροχή στους εκπαιδευόμενους θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στη θαλάσσια επιβίωση. Δύσκολη, χρήσιμη, αναγκαία αλλά κυρίως σωτήρια εκπαίδευση, προκειμένου αυτός που θα βρεθεί στη θάλασσα να καταφέρει να επιβιώσει μέχρι να τον προσεγγίσουν τα μέσα διάσωσης.
6. Συμμετοχή και αποφοίτηση 4 μελών, στο HELO DUNKER - Σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στην βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι. Εκεί ο εκπαιδευόμενος απαντά μόνος του στο ερώτημα: αν πνίγομαι σε μία θερμαινόμενη πισίνα επειδή φοράω μόνο μια φόρμα και δεν μπορώ να κολυμπήσω 200 μέτρα, τότε σε φουρτουνιασμένη και παγωμένη θάλασσα νύχτα, τι θα κάνω? Σε ένα ελικόπτερο που βρίσκεται σε αυτοπεριστροφή, σε χρόνο που δεν το περιμένεις και με την αδρεναλίνη στα κόκκινα δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι είναι ανέφικτο! Κι όμως οι εκπαιδευτές του Πολεμικού Ναυτικού έχουν άλλη γνώμη…
Το «ρητό» του Παραρτήματος μετά τις συνεχείς εμπειρίες των μελών στα σχολεία εκπαίδευσης μας είναι το εξής: Ότι κάνω να το κάνω σωστά και με ασφάλεια. Αν δεν μπορώ να το κάνω σωστά τότε δεν αξίζει να το κάνω.  Αν όμως δεν μπορώ να το κάνω με ασφάλεια τότε δεν πρέπει να το κάνω!
β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 3 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 21-22/07/2010 στον Κέδρο – Σάμου, για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη.
2. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 2 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 29-30/07/2010 στο Κοκκάρι – Σάμου, για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη.
3. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 5 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 02-03/08/2010 στον Μαραθόκαμπο και στην περιοχή «Κακοπέρατο», για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη. Συμμετοχή στην εκκένωση ξενοδοχείων μετά την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
4. Επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού & διάσωσης 3 λαθρομεταναστών σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή του ακρωτηρίου «Πράσο», σε συνεργασία με άνδρες των σκαφών του Λιμεναρχείου Σάμου και της Frontex.
5.  Επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού & διάσωσης 4 λαθρομεταναστών στην απόκρημνη βραχώδη περιοχή «Μελισσόβραχα», σε συνεργασία με άνδρες των σκαφών του Λιμεναρχείου Σάμου και της Frontex.
Να σημειώσουμε πως μπορείτε να ενημερώνεστε για την ΕΟΔ ΣΑΜΟΥ από μια πολύ καλή ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί και η διεύθυνσή της είναι www.eodsamos.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Ε.Ο.Δ.) - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ
Θεμ. Σοφούλη 62 – Τ. Κ. 832 00  ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ – ΣΑΜΟΣ
Tηλ.:                    / 6948603131 & 6988616990 - Fax: 22730 32299
Web: www.eodsamos.gr - e.mail: hrtsamos@yahoo.gr
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2010.
eod2
α) ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
1. Συμμετοχή με 2 μέλη, στην  Ημερίδα Επικοινωνιών Εκτάκτων Αναγκών που διοργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στις 12/11/2010.
Στην ημερίδα έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.- Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού  Έρευνας και Διάσωσης (Αεροπορικός και Ναυτικός Τομέας), από την 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (Super Puma), 358 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (ΑΒ205), το 487 Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ.Ε.Σ., την
Δ/νση Επικοινωνιών του Πολεμικού Ναυτικού, το Λιμενικό Σώμα, την Γ.Γ.Π.Π. - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από διάφορες εθελοντικές ομάδες και ο πρόεδρος της ΟΦΟΕΣΕ.
2. Συμμετοχή με 8 μέλη, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στις 6,7 και 8 Μαΐου 2010 στην Καλαμπάκα. Διοργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της  Ε.Ο.Δ. και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμπάκας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών εθελοντικών συλλόγων και φορέων ενώ στο πρακτικό μέρος συμμετείχαν 4 ελικόπτερα από την Αεροπορία Στρατού, την Πολεμική Αεροπορία και ιδιωτικών εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται η Ε.Ο.Δ. Στο θεωρητικό μέρος του συνεδρίου αναλύθηκαν προβλήματα από επιχειρήσεις διάσωσης του παρελθόντος και παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα βάση των οδηγιών της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορεινής διάσωσης IKAR-CISA. Στο πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκαν όλες τις μέρες σενάρια σε βράχο των Μετεώρων και σε παρακείμενο χείμαρρο, με συνεργασία ελικοπτέρων και επίγειων διασωστικών συνεργείων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 32 κινήσεις - σενάρια εναερίων μέσων στα οποία συμμετείχαν 118 διασώστες της Ε.Ο.Δ. από όλη την Ελλάδα.
3. Συμμετοχή με 15 μέλη, στην 6η Πανελλαδική Άσκηση Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης  « ΕΡΜΗΣ- 2010» η οποία πραγματοποιήθηκε την 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010.  Η πραγματοποίηση της άσκησης «ΕΡΜΗΣ 2010»  έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των κινητών επιχειρησιακών σταθμών της Ε.Ο.Δ. και των δυνατοτήτων τους ως προς τη συνεργασία τους  με τους φορείς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πάνω σε θέματα τηλεπικοινωνιακών επαφών.  Η δοκιμασία και εξάσκηση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των φορέων, πέραν των υπαρχόντων σχεδίων και καλλιεργεί την αποτελεσματική συνεργασία αυτών. Στην άσκηση συμμετείχαν:  Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.),το Ολυμπία Ράδιο, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π., η εν πλω φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, σταθμοί Κ.Ε.Π. της Πολεμικής Αεροπορίας, το Τάγμα Διαβιβάσεων του Γ.Ε.Σ. και όλα τα Παραρτήματα της Ε.Ο.Δ. ανά την Ελλάδα.
4. Συμμετοχή με 6 μέλη, στην 1η Διημερίδα Διασωστικών Αποστολών Εξωτερικού, η οποία  πραγματοποιήθηκε  στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Ριζώματα Ημαθίας την 15 & 16/05/2010. Αναλύθηκαν οι μέχρι τώρα διεθνείς αποστολές της Ε.Ο.Δ. στο εξωτερικό, τα προβλήματα που προέκυψαν και μέσα από τη θεματολογία που αναπτύχθηκε, όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν ξεκάθαρη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι διασωστικές αποστολές σε διεθνές επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Ε.Ο.Δ. και το πώς ενσωματώνεται στο διεθνή μηχανισμό αρωγής του Ο.Η.Ε.
5. Συμμετοχή και αποφοίτηση 6 μελών, στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε. της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, από την 27/09-01/10/2010. Σκοπός του Σχολείου είναι η παροχή στους εκπαιδευόμενους θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στη θαλάσσια επιβίωση. Δύσκολη, χρήσιμη, αναγκαία αλλά κυρίως σωτήρια εκπαίδευση, προκειμένου αυτός που θα βρεθεί στη θάλασσα να καταφέρει να επιβιώσει μέχρι να τον προσεγγίσουν τα μέσα διάσωσης.
6. Συμμετοχή και αποφοίτηση 4 μελών, στο HELO DUNKER - Σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στην βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι. Εκεί ο εκπαιδευόμενος απαντά μόνος του στο ερώτημα: αν πνίγομαι σε μία θερμαινόμενη πισίνα επειδή φοράω μόνο μια φόρμα και δεν μπορώ να κολυμπήσω 200 μέτρα, τότε σε φουρτουνιασμένη και παγωμένη θάλασσα νύχτα, τι θα κάνω? Σε ένα ελικόπτερο που βρίσκεται σε αυτοπεριστροφή, σε χρόνο που δεν το περιμένεις και με την αδρεναλίνη στα κόκκινα δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι είναι ανέφικτο! Κι όμως οι εκπαιδευτές του Πολεμικού Ναυτικού έχουν άλλη γνώμη…
Το «ρητό» του Παραρτήματος μετά τις συνεχείς εμπειρίες των μελών στα σχολεία εκπαίδευσης μας είναι το εξής: Ότι κάνω να το κάνω σωστά και με ασφάλεια. Αν δεν μπορώ να το κάνω σωστά τότε δεν αξίζει να το κάνω.  Αν όμως δεν μπορώ να το κάνω με ασφάλεια τότε δεν πρέπει να το κάνω!
β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 3 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 21-22/07/2010 στον Κέδρο – Σάμου, για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη.
2. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 2 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 29-30/07/2010 στο Κοκκάρι – Σάμου, για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη.
3. Συμμετοχή με το σύνολο σχεδόν των μελών μας με 5 ιδιωτικά μας οχήματα, στην πυρκαγιά της 02-03/08/2010 στον Μαραθόκαμπο και στην περιοχή «Κακοπέρατο», για παροχή πρώτων βοηθειών και διάσωσης αν παρουσιαζόταν ανάγκη. Συμμετοχή στην εκκένωση ξενοδοχείων μετά την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
4. Επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού & διάσωσης 3 λαθρομεταναστών σε απόκρημνη βραχώδη περιοχή του ακρωτηρίου «Πράσο», σε συνεργασία με άνδρες των σκαφών του Λιμεναρχείου Σάμου και της Frontex.
5. Επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού & διάσωσης 4 λαθρομεταναστών στην απόκρημνη βραχώδη περιοχή «Μελισσόβραχα», σε συνεργασία με άνδρες των σκαφών του Λιμεναρχείου Σάμου και της Frontex.
Να σημειώσουμε πως μπορείτε να ενημερώνεστε για την ΕΟΔ ΣΑΜΟΥ από μια πολύ καλή ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί και η διεύθυνσή της είναι www.eodsamos.gr\


Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου