Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

gamato-finito.info


Έκλεισε λέει...τους συνέλαβαν τους 'εγκληματίες' μετά από μηνύσεις μεγάλων εταιρειών που...έχαναν ετησίως 1 δις...από την ύπαρξη του νούμερο ένα  ιστοτόπου ανταλλαγής torrent αρχείων. Αλήθεια ή ψέμα θα φανεί στη πορεία. Ένας διαδικτυακός τόπος με πάνω από 800.000 εγγεγραμμένους Έλληνες χρήστες είναι πλέον παρελθόν.
Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που έκανα το πρώτο μου upload. Όχι δεν ήταν κάποια ταινία, δεν ήταν κάποιο μουσικό cd. Ήταν ένα αρχείο μόλις 2mb που περιελάμβανε έντυπα αιτήσεων, εξουσιοδότησης, υπεύθυνης δήλωσης και άλλων τέτοιων εγγράφων που καθημερινά χρειαζόμαστε στις συναλλαγές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες (και που φυσικά κάποιος μπορεί να τα βρεί οπουδήποτε στο διαδίκτυο). Δε θα ξεχάσω ποτέ πώς ένιωσα όταν διαπίστωσα το ότι σε με μία εβδομάδα το αρχείο το μοιράστηκαν πάνω από 3000 Έλληνες πολλοί από τους οποίους έμπαιναν στο κόπο να αφήσουν το σχόλιό τους και να με ευχαριστήσουν για τη πολύ μικρή και απλή κίνησή μου.
Ναι, το 'γαμάτο' διακινούσε ΚΑΙ παράνομο υλικό με την έννοια της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Τα torrents, σαν όρος, από μόνα τους δεν είναι παράνομα. Στηρίζεται στη λογική του ότι κάτι που έχω εγώ το δίνω σε κάποιον άλλον. Τα αρχεία που περιέχονται στα torrents όμως θα μπορούσαν να είναι παράνομα. Θα πρέπει βέβαια να αναλυθεί πολύ το νομικό ζήτημα της υπόθεσης κάτι που δε είναι το ζητούμενο εδώ.
Πέρα από αυτό, το γαμάτο επηρέασε  θετικά χιλιάδες Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Τους οδήγησε σε μία κοινότητα άκρως φιλική όπου ο ένας σεβόταν τη δουλειά του άλλου. Μάθαμε να 'μοιραζόμαστε', καθισμένοι μπροστά από έναν υπολογιστή. Μάθαμε όρους που αφορούσαν τη γενικότερη τεχνολογία  αλλά και  ένα σωρό πράγματα γύρω από τους υπολογιστές και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο στις ζωές μας. Για πολλά σπίτια ήταν ένας καινούργιος, ευχάριστος κόσμος...ελευθερίας και εξερεύνησης. Είναι λυπηρό (για να μη πω κάτι άλλο) ΤΑ Μ.Μ.Ε   να παρουσιάζουν τους διαχειριστές του, σαν εγκληματίες και μέσα σε όλο το καθιερωμένο πλέον κύμα παραπληροφόρησης είτε από άγνοια είτε απο σκοπιμότητα. Άραγε πόσοι από αυτούς που τους κατηγορούν δεν ήταν και οι ίδιοι χρήστες του gamato; Τυπική, ωμή πραγματικότητα και ρεαλισμός θα μου πείτε...και δε θα διαφωνήσω.
Gamato info...δε φταίς εσύ...αν όντως όλα αυτά είναι αλήθεια....
σε ευχαριστούμε...όλοι εμείς.

Love to hear what you think!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου